Meč dana: Panatinaikos – Braga: Zeleni su već ispunili svoj primarni cilj, mogu li i do Lige šampiona?

Utorak je namenjen za revanš mečeve plej-ofa za plasman u Ligu šampiona, a za vas smo ovog puta u našoj sve popularnijoj rubrici “Meč dana” analizirali duel koji će biti odigran u Atini, gde će Panatinaikos ugostiti Bragu.
Prvi duel između grčkog i portugalskog predstavnika koji je pre šest dana odigran na Kamenolomu završen je pobedom Brage od 2:1.
Revanš je zakazan za 21h, kada će naravno početi i preostala dva susreta doigravanja.

Panatinaikos: Mogu li Zeleni do Lige šampiona?

Panatinaikos spada u red najtrofejnijih grčkih klubova, a do sada je ovaj tim čak dvadeset puta osvajao naslov prvaka, uz konstataciju da se to poslednji put desilo još 2010. godine.
Verovatno mali broj ljudi zna da je Panata imala i zapažene evropske rezultate, pošto su Zeleni igrali finale Lige šampiona 1971. godine i izgubili od Ajaksa sa 2:0.
Pored toga grčki predstavnik je dva puta igrao polufinale najkvalitetnijeg evropskog klupskog takmičenja, i to 1985. i 1996. godine kada je zanimljivo po Panatinaikos ponovo koban bio Ajaks, iako su Zeleni slavili u prvom meču sa 1:0, ali je u revanšu holandska ekipa bez većih problema slavila sa 3:0 i došla do novog finala, gde je ovaj tim poražen od Juventusa nakon slabijeg izvođenja jedanaesteraca.
Na sve ovo, treba napomenuti i po dva četvrtfinala u Ligi šampiona, ali i u Ligi Evrope, kao i čak deventnaest trofeja u grčkom Kupu.
Posle dosta vremena, grčki velikan je prošle sezone konačno igrao onako kako se to i očekuje, međutim, to nažalost nije bilo dovoljno za šampionsku titulu, pošto je na kraju AEK imao pet bodova viška.
Kada je to bilo najmanje potrebno, Zeleni su odigrali nekoliko jako loših mečeva, o čemu najbolje svedoči podatak da izabranici Ivana Jovanovića na četiri poslednja meča u prvenstvu nisu zabeležili trijumf, pa se više od drugog mesta nije ni moglo očekivati.
Ipak, sve to je grčkom velikanu donelo plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona, a čini se da u Atini već imaju dosta razloga za slavlje pošto je njihova omiljena ekipa izborila direktan plasman u Ligi Evrope i još uvek ima nade da bi Panata mogla da se domogne čak i najkvalitetnijeg evropskog kluspkog takmičenja.
U prvom meču plej-ofa Zeleni su poraženi na gostovanju kod Brage sa 2:1, a ono što je vredno pomena je da je grčki vicešampion počasni pogodak postigao u petom minutu sudijske nadoknade, što će svakako četi Ivana Jovanovića mnogo značiti, pre svega na psihološkom planu.
Za kraj, što se tiče ovogodišnjeg izdanja grčkog šampionata, do sada je Panatinaikos odigrao samo jedan meč u kom je na domaćem terenu bez većih problema savladan Volos rezultatom 3:0.

Braga: Braga jeste favorit u ovom dvomeču, ali…

Godinama unazad je po nepisanom pravilu četvrto mesto u portugalskom šampionatu bilo nekako rezervisano za Bragu, ali to prošle sezone ipak nije bio slučaj.
Klub sa Kamenoloma je od prvog do poslednjeg kola igrao na veoma visokom nivou, što je na kraju bilo dovoljno za treću poziciju na tabeli, koja u portugalskoj Primeiri donosi plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona.
Ako se još jednom osvrnemo na prošli šampionat, treba napomenuti da je Braga ostvarila 25 trijumfa, tri remija i samo šest poraza, i na kraju je ovaj tim imao četiri boda viška u odnosu na kvalitetniji Sporting, koji je ostao bez plasmana u kvalifikacije za najkvalitetnije evropsko klupsko takmičenje.
Pomenimo još i da je tim sa Kamenoloma izborio finale Kupa Portugala, gde je nažalost ova simpatična ekipa poražena od Porta sa 0:2.
U pripremnom periodu je Braga odigrala nekoliko veoma kvalitetnih mečeva i ostvarila sve trijumfe osim remija sa Romom, kada je bilo 1:1, što je samo po sebi bila sjajna uvertira za početak kvalifikacija za Ligu šampiona.
Tamo je portugalski predstavnik odmerio snage protiv ekipe TSC-a, i ukupnim rezultatom 7:1 zakazao sebi dvomeč sa Panatinaikosom, ali i izborio plasman u Ligu Evrope, gde smo Bragu uglavnom i gledali u ranijim sezonama.
Kao što smo napomenuli, u prvom meču plej-ofa Braga je pružila jednu sjajnu partiju i potpuno zasluženo na svom terenu savladala Panatu sa 2:1, iako ostaje žal zbog tog primljenog gola u poslednjim trenucima susreta.
Utisak je da nas i ovog puta očekuje izuzetno zanimljivo izdanje Primeire, a zanimljijvo je da je Braga novu sezonu započela sa porazom na domaćem terenu od Famalikaa, kada je bilo 1:2. Ipak, u drugom kolu su izabranici Artur Žorža odigrali sjajan meč na gostovanju kod Šaveza, i bez većih problema slavili sa 2:4, što je trenutno dovoljno za jedanaesto mesto na tabeli.

Naš predlog

Poznato je koliko dobro Panata igra na svom stadionu što je na svojoj koži najbolje osetio Marsej koji je eliminisan u trećem kolu kvalifikacija, međutim, mišljenja smo da je Braga dosta bolji rival, i da portugalski predstavnik neće doživeti poraz u ovom revanšu pa vam savetujemo da probate sa duplom šansom X2 za koju je kladionica Meridianbet pripremila koeficijent 1.54.

Ne treba ovde zaista očekivati previše pogodaka jer je ulog ogroman, pa vam saetujemo da se opredelite za igru 0-2 gola koju kladionica Meridianbet plaća sa kvotom 1.84.

Za kraj, neće biti nikakvo iznenađenje ako se na kraju ovaj revanš meč plej-ofa za plasman u Ligu šamiona završi bez pobednika, pa predlažemo igru na X uz fantastičnu kvotu 3.35 u Meridianu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.