Tip dana košarka: Crna Gora – Litvanija: Mogu li Hrabri sokolovi do prvog mjesta u grupi

Selekcije Crne Gore i Livanije su ispunile primarni cilj na Mundobasketu, prošle su u drugu fazu. Ipak, mnogo zadovoljniji biće tim koji dobije ovaj meč pošto će preneti maksimalan broj bodova i uvećati svoje šanse za visok plasman. Duel u Manili igra se od 14.30.

Crna Gora: Istorijski plasman u narednu fazu

Čekala se zvanična potvrda, a ona je stigla nakon pobjede Litvanije nad Meksikom (96:66), košarkaška reprezentacija Crne Gore je u drugoj fazi Mundobasketa. Ogroman rezultat i najveći uspjeh u istoriji crnogorske košarke. A plasmanom u drugu fazu Crna Gora je prvi put obezbijedila i učešće na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre.

Crna Gora je pobjedama nad Meksikom (91:71) i Egiptom (89:74) došla do druge faze. A za prvo mjesto u grupi igraće danas (14.30) protiv Litvanije, koja je bez problema savladala svoja 2 rivala. Ta utakmica je bitna, ne samo zbog prvog mjesta u grupi, već i zbog činjenice da bi ekipa Boška Radovića eventualnom pobjedom u narednu fazu prenijela sva tri trijumfa.

Selektor Boško Radović ima izuzetno kvalitetan sastav na raspolaganju, sa Nikolom Vučevićem i Bojanom Dubljevićem kao udarnim iglama. Nisu samo njih dvojica ti koji će nositi teret na svojim leđima, pošto će Crnogorci u rotaciji imati Kendrija Perija, Vladimira Mihailovića, Marka Simonovića, Nikolu Ivanovića. Dosta dobar i prije svega iskusan tim na klupskom nivou, što bi sada trebalo da se prebaci na jedan ovako bitan meč. Odlično su još jednom odigrali izabranici Boška Radovića u 2. kolu turnira protiv Egipta. Bilo je atraktivnih poteza, a nijednog trenutka se pobjeda nije dovodila u pitanje. Interesantno je da je na kraju nagradu za najboljeg igrača utakmice dobio Nikola Ivanović, koji je odigrao odlično (15 poena, indeks 17), ali je bio drugi strijelac i drugi najkorisniji igrač ekipe iza Nikole Vučevića (16 poena, indeks 25).

Crnogorci se u narednoj fazi ukrštaju sa Grupom C, u kojoj posle prvog kola prednjače selekcije SAD i Grčke, pa je jasno da će ih u nastavku takmičenja čekati težak zadatak. Ipak, prikazali su dobru košarku, a utisak je i da još nisu zaigrali kako umiju, s ozbirom da nije bilo potrebe da se pretjerano znoje protiv Meksika i Egipta. Zanimljivo je da su se Litvanija i Crna Gora sastale dva puta u kvalifikacijama za ovaj Mundobasket a oba puta su trijumfovali Litvanci, da li je sada vrijeme za osvetu?

Litvanija: Ovaj tim još nije pokazao sve kvalitete

Litvanija je pokazala klasu na otvaranju Mundobasketa, iako Egipat nije najbolje mjerilo snage i kvaliteta jednog ovakvog tima (93:67). Selekcija Kazisa Maksvitisa ubacila je 11 trojki i bila napadački izuzetno raspoložena, ali je jasno da ima još prostora za napredak i da najbolje šuterske dane tek treba očekivati od ove selekcije.

Najzvučnije ime u sastavu zelenih je Jonas Valančijunas, koji igra za Nju Orleans Pelikans u NBA ligi i dugo je već jedan od ključnih igrača u sastavu Litvanije. A, on se naknadno priključio ekipi i u 2 kola je već pokazao da je neizostavna karika ove reprezentacije. Procenat šuta za tri poena bio je nešto iznad 30 procenata 11/36, ali je zato za dva bio na 52,5 odsto. Zapravo, najveća razlika je napravljena pod obručima, s obzirom da je Litvanija imala 19 skokova više (ukupno 53), od čega čak 22 ofanzivna. U tom segmentu najdominantniji je bio upravo Jonas Valnčijunas, koji je ostvario dabl-dabl sa 15 poena i 10 skokova. Ipak, šuterski je najraspoloženiji bio Margiris Normantas, koji je ubacio 18 poena, od čega tri trojke iz pet pokušaja.

Iako je na turnir došla u okrnjenom sastavu bez nekoliko bitnih igrača, poput Edgarasa Uljanovasa, Domantasa Sabonisa ili Rokasa Gedraitisa, Litvanija je bez problema završila posao u početna dva kola, nakon 26 razlike protiv Egipćana, pa cijelih 30 u sudaru sa Meksikom. Njima pomenute reprezentacije kvalitetom ionako nisu dorasle i zato će susret sa Hrabrim sokolovima biti prvi pravi test na Filipinima. Litvanija je u 2. meču na prvenstvu imala petoricu dvocifrenih po učinku. Po 15 poena su ubacili Jonas Valančijunas (6/7 šut iz igre), Rokas Jakubaitis (15, tri trojke, sedam skokova), Mindaugas Kuzminskas (14 poena, tri trojke), a po deset su dali Ignas Brazdeikis i Donatas Motiejunas. Zanimljivo, od 12 igrača u sastavu svu su imali bar neki doprinos, osim Margirisa Napormantasa.

Posle ovog rezultata postalo je jasno da su Crna Gora i Litvanija nedostižne za konkurente u Grupi D i da će kao dvije prvoplasirane prenijeti sigurno po četiri boda u narednu fazu takmičenja. Ko će još dva znaće se danas kad se budu sastali u meču vrijednom prvog mjesta.

Naš prijedlog:

Favorit za pobjedu u ovom meču su Litvanci sa koeficijentom 1.50 u kladionici Circusbet, dok je koeficijent za pobjedu Crne Gore okruglo 3.00.

Mi vam predlažemo da pokušate sa igrom – ukupan broj poena veći od 160.5+, po koeficijentu 1.70 u Circusbet kladionici. Litvanija je svakako favorit u ovome meču, ali mislimo da je Crna Gora u odličnoj formi i da može kvalitetno isprarirati Litvaniji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.