Tip dana: AEK – Antverpen: Ulog je Liga šampiona! Ko će do grupne faze?

U sredu se nastavljaju mečevi kvalifikacija za Ligu šampiona, a za vas smo ovog puta pripremili duel koji će biti odigran u Grčkoj gde će snage odmeriti AEK i Antverpen.
Prvi susret između ova dva tima je završen pobedom beligijskog predstavnika od 1:0, a revanš u Novoj Filadelfiji je zakazan za 21h, kada će između ostalog početi i dva ostala revanš plej-ofa za ulazak u najkvalitetnije evropsko klupsko takmičenje.

AEK: Mogu li žuto-crni do Lige šampiona?

Za mnoge je prošlosezonska titula AEK-a u grčkom fudbalu bila iznenađenje, međutim, treba biti realan pa priznati da su žuto-crni od prvog do poslednjeg kola igrali zaista sjajno, uspeli da stignu veliku bodovnu prednost Panatinaikosa, koji je za razliku od kluba iz Nove Filadelfije bio najslabiji kada je to bilo najmanje potrebno, što je grčki velikan i te kako znao da iskoristi.
Bila je to trinaesti trofej namenjen pobedniku grčke lige, a naravno, ne smemo zaboraviti da je AEK prošle sezone stigao i do svog šesnaestog trofeja u Kupu nakon trijumfa nad PAOK-om, što dalje znači da su žuto-crni obeležili prošlu sezonu u grčkom fudbalu.
Kao što je dobro poznato, šampion Grčke kreće u kvalifikacijama za Ligu šampiona od trećeg kola, gde je AEK možda i neočekivano uspeo da eliminiše favorizovani Dinamo Zagreb.
Nažalost, uvertira za taj susret između hrvatskog i grčkog predstavnika je bila najgora moguća, pošto je u sukobu pristalica dva kluba stradao jedan navijač AEK-a, pa je prvi duel odložen.
U Zagrebu je aktuelni šampion Grčke odigrao jedan sjajan meč i golom u finišu susreta stigao do pobede od 1:2, što je trebalo da garantuje miran revanš na Aja Sofiji.
Međutim, Dinamo je odigrao sjajno veći deo susreta i imao prednost od dva pogotka, ali kada su već svi videli hrvatskog predstavnika u plej-ofu za plasman u Ligu šampiona, izabranici Matijasa Almejide koji radi sjajan posao u ovom klubu su za samo dva minuta postigli dva pogotka i izborili remi što je bilo dovoljno za priamarni cilj AEK-a, a to je plasman u doigravanje za najkvalitetnije evropsko klupsko takmičenje, što automatski znači i direktan plasman u Ligu Evrope.
Zanimljivo je da je Dinamo iz Zagreba sve do 92. minuta susreta imao prednost od dva gola, kada su na scenu stupili Arauho i Vida u desetom minutu sudijske nadoknade, i doneli ogromno slavlje navijačima grčkog kluba.
U međuvremenu je počelo i novo izdanje grčkog šampionata a u prvom kolu se izabranici trenera Almejide nisu proslavili pošto su mimo svih očekivanja samo remizirali na svom terenu protiv Panserijakosa, kada je bilo 1:1, iako je domaćin uputio neverovatnih 29 udaraca ka golu protivnika.
Za kraj, argentinski stručnjak za ovaj revanš meč plej-ofa kvalifikacija za Ligu šampiona neće moći da računa na Fernandeša, dok je Garsija pod velikim znakom pitanja.

Antverpen: Težak posao za belgijskog prvaka!

Ako je neko prvenstvo prošle sezone bilo uzbudljivo i dramatično do samog finiša, onda je to bez ikakve sumnje belgijsko, koje nam je donelo pravu dramu u poslednjem kolu.
Naime, tokom mečeva poslednjeg kola čak tri tima su se smenjivala na vrhu i to od 89. do 95. minuta.
Zanimljivo je da je sve do 89. minuta prvo mesto na tabeli držao Sen Žilo, da bi u narednih pet minuta tituli najbliži bio Genk, ali je na kraju do nje stigao Antverpen i to u neverovatnoj završnici, a sve to nakon spektakularnog gola Tobija Alderverleda u četvrtom minutu sudijske nadoknade.
Bila je to inače peta titula namenjena prvaku Belgije, a prva još od 1957. godine, međutim, to nije sve. Pored naslova prvaka, Antverpen je došao i do trofeja u Kupu, ali i u Superkupu, i sigurno je da sve to nisu mogli da očekuju ni oni najveći optimisti.
Kruna ove fenomenalne godine bi bio plasman u grupnu fazu Lige šampiona, ali već na samom startu je bilo izvesno da to neće biti nimalo lak zadatak.
Poznato je da šampion Belgije u kvalifikacije za najkvalitetnije evropsko klupsko takmičenje kreće od plej-ofa, a žreb je tako hteo da Antverpen odmeri snage sa AEK-om, koji je kao što smo već pomenuli neočekivano eliminisao Dinamo Zagreb, koji ima daleko više iskustva kada su u pitanju evropska takmičenja.
Prvi duel između belgijskog i grčkog prvaka koji je odigran pre nešto više od nedelju dana nam je doneo samo jedan pogodak, ali na sreću svih navijača Antverpena u mreži gostujućeg tima.
Čovek odluke bio je Jansen koji je pogodio u šesnaestom minutu susreta, a zanimljivo je da je domaća ekipa gotovo čitav deo drugog dela igre igrala sa igračem manje pošto je crveni karton dobio Bataila nakon izuzetno oštrog klizećeg starta nad Gaćinovićem, ali fudbaleri AEK-a to nisu znali da iskoriste.
Belgijsko prvenstvo se polako ali sigurno zahuktava, uz konstataciju da su izabranici Marka van Bomela bili slobodni u prošlom kolu, kako bi se što bolje pripremili za ovaj revanš meč protiv grčkog predstavnika.
Pre svega toga, aktuelni šampion Belgije je samo remizirao na gostovanju kod Leuvena kada je bilo 1:1, pa se u ovom trenutku Antverpen nalazi na sedmom mestu na tabeli.
Za kraj, trener Antverpena za ovaj revanš meč protiv AEK-a neće moći da računa na Batailu, Verhulsta i Korbanija, dok su Engles i De Volf pod velikim znakom pitanja.

Naš predlog

Mišljenja smo da je AEK zbog čitavog niza događaja koji je pratio učešće ovog kluba u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a tu ne mislimo samo na fudbalske stvari, zaslužio da dođe do grupne faze najkvalitetnijeg evropskog klupskog takmičenja pa vam hrabro sugerišemo da ovde probate sa jedinicom koju kladionica Meridianbet plaća sa kvotom 1.80.

Za razliku od prvog duela između grčkog i belgijskog prvaka, deluje da nas ovog puta očekuje jedan izuzetno efikasan duel, pa vam predlažemo da probate sa igrom 3+ uz kvotu 1.95 u Meridianu.

Takođe, očekuje se da i jedni i drugi sve karte bace na sto, pa je možda i najrealnije da i AEK, ali i Antverpen postignu makar po jedan pogodak u ovom revanšu u Novoj Filadelfiji, zbog čega vam predlažemo da odigrate igru GG za koju je Meridianbet odredio koeficijent 1.89.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.