Meč dana tenis: Tejlor Fric – Novak Đoković: Novak protiv Amerike!

U donjoj polovini žreba u četvrtfinalu US opena ostali su Amerikanci i Novak Đoković. Prvi na redu je Tejlor Fric, deveti teniser sveta i sigurno najveće iskušenje za srpskog igrača u doasadašnjem toku turnira. Meč je na programu večeras od 19.30 po srednjeevropskom vremenu.

Tejlor Fric: Amerikanac protiv tradicije

Sedam puta je Tejlor Fric izlazio na megdan Novaku Đokovića i nije dobio nijedan duel. Samo je na Australijen openu pre dve godine uspeo da uzme dva seta u šesnaestini finala, a svih šest ostalih izgubio je sa ”nulom”. Prethodni okršaj dogodio se pre neke dve sedmice u četvrtfinalu Sinsinatija, a dobio ga je Đoković sa 2:0, uz 6:0 u prvom setu.

Fric je ozbiljan teniser, već dugo je u Top 10, započeo je godinu kao deveti, i još uvek je na toj poziciji, mada je u ovom trenutku već osmi i jedino bi ga Aleksandar Zverev mogao potisnuti za jedno mesto. Ipak, njegov najbolji ranking u karijeri je 5. pozicija i trenutno je dosta daleko od nje. Zanimljivo je da Fric najbolje igra na američkom tlu, što nije čudno za tenisere iz SAD. Ove sezone je osvojio dva turnira, oba u Americi, prvo Delrej Bič a onda i Atlantu. Najveći uspeh u karijeri mu je trijumf na mastersu u Indijen Velsu prošle sezone, kada je uz taj turnir osvojio još i Istborn i Tokio. Najbolje igra na tvrdim podlogama, beton mu je omiljen, a to što je u četvrtfinalu US opena nikako nije iznenađenje.

Do ovog meča Tejlor Fric nije izgubio ni set, što može da bude i opterećenje kada va je sa druge strane mreže Novak Đoković. U prvom kolu je pobedio Stiva Džonsona, u drugom Peruanca Variljasa, a obojici je dozvolio samo po pet gemova u celom meču. Još ubedljiviji je bio u trećem kolu protiv malo poznatog Čeha Menšika, njega je dobio uz samo tri izgubljena gema, prosto ga je počistio sa terena. Prvi težak meč imao je u četvrtom kolu, ponovo je sa druge strane mreže bio relativno nepoznat protivnik, radilo se o Švajcarcu Štrikeru, a Fric je slavio sa 7:6, 6:4, 6:4.

Fric ne može da iznenadi Đokovića, zna se da ima odličan servis i gromovit forhend. Kretanje mu je nešto slabije, kao i bekhend, posebno kada loptica nisko odskoči. Sve to zna Novak Đoković , koji će morati da se trudi da produžuje poene i strpljivo sačeka greške Frica, a njih će sigurno biti. Recimo još da u drugom četvrtfinalu u ovoj polovini žreba igraju još dvojica Amerikanaca, prošlogodišnji polufinalista Frensis Tijafo i mladi Ben Šelton, najprjatnije iznenađenje dosadašnjeg toka turnira u ”velikoj jabuci”.

Novak Đoković: Nadamo se trijumfalnom povratku u Ameriku

Svašta se dešavalo Novaku Đokoviću na poslednjem grend slemu sezone u prethodnim godinama. U onoj korona 2020. je izbačen sa turnira zbog toga što je pogodio linijskoj sudiju lopticom, u sledećoj je igrao finale u kome mu je pobeda donosila ”kalendarski slem”, ali ga je u tome sprečio Danil Medvedev, odigravši sigurno najbolji meč karijere, barem do sada. Prošle sezone Novaku nije omogućeno da igra, odnosno nije mu dozvoljen ulazak na američko tlo zbog toga što nije vakcinisan protiv korona virusa.

Zbog svega toga, ali i činjenice da je u Njujorku osvojio ”samo” tri pehara, ne može se reći da mu je ovo omiljeni grend slem, mada je na njemu igrao svoje prvo grend slem finale., sada već daleke 2007. godine, kada ga je pobedio Rodžer Federer u tri tesna seta. Međutim, ne može se reći da mu podloga ne odgovara. Brzina je baš po meri Đokovića, a nesuglasice sa publikom nekako su se ”rešile” u tom finalu sa Medvedevim pre dve godine, pa je njegov povratak na ovaj turnir propraćen ovacijama.

Za razliku od Frica, Novak je imao jedan baš težak ispit do četvrtfinala. U trećem kolu je igrao sa sunarodnikom Laslom Đereom. Krenuo je malo sporije i dok dlanom o dlan momak iz Sente je vodio sa 2:0 u setovima. U tom trenutku se Đoković fokusirao, Đere se umorio, što je bilo u logično, pa su naredna tri seta pripala, i to dosta lako, najboljem teniseru ikada. Pre Đerea Đoković je pobedio Francuza Milera i Španca Zapatu Miraljesa, obojicu sa po 3:0. Isti rezultat bio je i u četvrtom kolu kada je rival bio momak iz Regiona, Hrvat Borna Gojo.

Za Novaka ovakvi mečevi nisu ništa novo, odigrao ih je bezbroj u karijeri i sigurno zna šta treba da radi. Važno je da ostane fokusiran i da kontroliše emocije, što nije uvek bilo kako treba u skorijoj budućnosti. Čak i da Fric krene fantastično da igra, on je takav teniser da će morati u jednom momentu da popusti. Problem za Novaka su malo i godine, više nema 25, ali zato ima iskustvo koje se ne može platiti. Motivacija sigurno postoji, bori se za 4. pehar na US openu i za novi beg, na dva grend slema razlike u odnosu na Rafaela Nadala. To mu nije pošlo za rukom na Vimbldonu, a videćemo šta će se dogoditi u Njujorku.

Naš predlog:

Kvota na Tejlora Frica je u kladionici MaxBet čak 5.55 dok je trijumf Novaka Đokovića propraćen koeficijentom 1.15. Možda je Fric malo potcenjen, ipak je on Top 10 teniser i sam plasman u četvrtfinale nešto znači, još kad je bez izgubljenog seta.

Jeste Đoković favorit, ali je naš prvi predlog više gemova ukupno od ponuđene granice. Ona je u kladionici MaxBet na 34,5, a za (+) kvota je 1.75.

Ako bude više od 34,5 gemova na meču, to će, najverovatnije značiti da će meč trajati barem četiri seta. Za tačan broj setova, S4 kvota je 2.65, a još bolji koeficijent dobija se za tačan rezultat 1:3. Za TR 1:3 kvota je 3.10 u kladionici MaxBet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.