Meč dana tenis: Danil Medvedev – Novak Đoković: Samo još jedan istorijski meč, ništa posebno…

Dve godine posle jednog od najbolnijih poraza u karijeri Novak Đoković ima priliku da na istom mestu uzvrati Danilu Medvedevu. U finalu US opena sastaju se srpski i ruski teniser na velelepnom ”Artur Ešu” u Njujorku. Početak meča zakazan je za 22 časa po srednjeevropskom vremenu.

Danil Medvedev: Ponovo je to onaj stari Medvedev, beton je njegovo kraljevstvo

Malo je iznenađujuć podatak da ovako sjajan teniser ima samo jedan grend slem u karijeri. Taj jedini pehar osvojio je pre dve godine u ”velikoj jabuci”, slavivši više nego ubedljivo protiv Novaka Đokovića koji je u tom trenutku igrao za većnost, za kompletiranje kalendarskog slema.

Danil Medvedev je ovo peto finale grend slemova. Gubio je u Melburnu po jednom od Nadala i Đokovića, a jednom ga je Bik sa Majorke sprečio i u završnom meču US opena. I po ovome je vidljivo da mi je beton omiljena podloga, a posebno je dobro uvek igrao na američkoj turneji koju, pored Flešing medouza, čine i mastersi u Sinsinatiju i Kanadi, kao i turnir iz Serije 500 u Vašingtonu. Pored tog jednog pehara sa US opena, najbolji rezultat ruskog tenisera je i trijumf na Završnom mastersu 2020. godine, kada je u finalu pobedio Dominika Tima.

Trenutno treći teniser sveta je ove sezone osvojio već 5 turnira. Uradio je to prvo u Roterdamu, to je turnir iz Serije 500, onda je bio najbolji u Dohi pa u Dubaiju. Najveći trofeji su pobede na mastersima u Majamiju i Rimu. Za Majami to nije iznenađenje, ali je trijumf u ”večnom gradu”, na ščjaci, baš iznenadio. Pre dolaska u Njujork igrao je u Torotnu i Sinsinatiju, gde se nije proslavio. U Kanadi je ispao od De Minora u četvrtfinalu, a u Sinsinatiju od već u osmini finala od Aleksandra Zvereva.

Nisu poznavaoci prilika u tenisu davali mnogo šanse ruskom igraču na ovogodišnjem US openu, posebno pored fantastičnih Novaka Đokovića i Karlosa Aslaraza, tenisera koji su odigrali onaj neverovatan meč u finalu Sinsinatija. Medvedev je lako pobedio Mađara Balaša u prvom kolu, onda izgubio set od O'Konela u drugom, da bi maksimalnim rezultatom slavio protiv Argentinca Baeza u trećem kolu. Sledio je okršaj sa Aleksom de Minorom, teniserom od koga je izgubio u Kanadi, a Australijanca je dobio u četiri seta. U četvrtfinalu mu je rival bio kum i sunarodnik, Andrej Rubljov, a slavio je Medvedev sa 3:0. Pravo iskušenje bio je polufinalni meč sa braniocem titule u Njujorku i, do ponedeljka, prvim teniserom sveta, mladim Špancem Karlosom Alakrazom. I pored činjenice da su navijači na ”Artur Ešu” listom bili na strani Španca, Medvedev je pokazao klasu i pobedio sa 3:1, nateravši Alkaraza na priznanje da još mora da uči.

Medvedev je pet puta pobedio Đokovića, a izgubio 9 mečeva od srpskog asa. Ove sezone su se sastajali dva puta do Njujorka, Đoković je pobedio u Adelaidu, a Rus uzvratio u polufinalu Dubaija, nanevši jedini poraz Srbinu na betonu u 2023. godini. Na US openu su igrali samo jednom, bilo je to, već pominjano, finale 2021. godine i ubedljiv trijumf Medvedeva sa 3:0.

Novak Đoković: Još jedan korak više ka istoriji

Najbolji teniser sveta plasirao se i u četvrto grend slem finale ove godine. To mu je za rokumo pošlo treći put u karijeri, nakon 2015. i 2021. Te 2021. imao je šansu da kompletira kalendarski slem, s obzirom da je prethodno osvojio i AO, Rolan Garos i Vimbldon, a ove sezone ga je Alakaraz sprečio da ponovo ima tu šansu, pobedom u finalu Vimbldona sa 3:2. Šta je tu je, igra Novak za 24. grend slem u karijeri, čime bi se izjednačio sa Margaret Kort, koja je jedina osvajala najveće turnire 24 puta. Serena Vilijams i Đoković imaj po 23 pehara. Kod muškaraca je apsolutni rekorder, a jedino mu za vrat duva Rafael Nadal sa 22 trofeja, mada sumnjamo da Španac može do još nekog pehara.

US open nije najomiljeniji turnir Novaku Đokoviću. Osavajao ga je ”samo” tri puta, mada je devet puta igrao u finalu. Ovo mu je deseto finale, pa je postao prvi teniser koji ima dvocifren broj finala na dva grend slema, na Australijen openu i US openu. Recimo još da je Srbin sprečen da ostvari bolje rezultate na ovom turniru, pošto je 2020. diskfalifikovan zbog toga što je linijskog sudiju pogodio lopticom, a prošle sezone mu nije bilo dozvoljeno da uđe na teritoriju SAD jer nije vakcinisan. S obzirom da je već napunio 36 godina, Đoković je najstariji teniser kome je pošlo za rukom da igra u finalima svih najvećih turnira.

Nije ove sezone Đoković forsirao. Najvažniji su mu bili grend slemovi, pa su svi ostali turrniri na kojima je nastupao, bili priprema za ove najveće. Trijumfovao je na dva, u Melburnu je u finalu pobedio Stefanosa Cicipasa, a na Rolan Garosu Norvežanina Kaspera Ruda. U Londonu je poklekao u pet settova protiv Karlosa Alakraza. Trijumfom u Parizu postao je jedini teniser sa najmanje tri pehara na sva četiri turnira. Novak je ove sezone osvojio već 4 trofeja, pored pominjana dva grend slema bio je najbolji u Adelaidu na početku godine, kao i nedavno u Sinsinatiju. Ukupno je u karijeri stigao do 95 pehara, a ispred njega su samo Rodžer Federer sa 103 i Džimi Konors sa 109 i ovo će biti jedan od retkih rekorda koje Đoković neće oboriti.

Najteži posao do finala Novak je imao u trećem kolu kada je sa druge strane mreže bio Laslo Đere. Imao je momak iz Sente prednost od dva seta, ali nije uspeo da dođe i do trećeg i napravi najveću sezonaciju, ne samo ovog turnira. Sve ostale rivale Đoković je dobija maksimalnim rezultatom. Pomenimo i njih, u prvom kolu Aleksandar Miler, onda Zapata Miraljes, posle Đerea bio je to Borna Gojo, pa dva domaća tenisera, Tejlor Friz i Ben Šelton, hit ovogodišnjeg US opena. Imao je Đoković malo problema sa goropadnim Šeltonom u trećem setu, dva puta je propustio priliku da završi meč na svoj servis, pa je morao to da uradi u taj-brejku. Protiv medvedeva takvih opuštanja ne sme da bude.

Naš predlog:

Kladionice smatraju da je Đoković veliki favorit. Kvota na trijumf srpskog igrača, i od sutra ponovo prvog tenisera na ATP listi, je 1.42, dok je pobeda Medvedeva čak 2.85 u kladionici MaxBet.

Smatramo da je Rus potcenjen kvotom i opredeljujemo se za igru više gemova od ponuđene granice. Ona je na 38,5 gemova ukupno, a za (+) kvota je 1.83 u kladionici MaxBet.

Sledeći predlog je broj gemova u prvom setu. Verujemo da će ih biti više od 9, pa za igru PG+ (granica 9,5) kvota je 1.75 u kladionici MaxBet. Ubeđeni smo i da se meč neće završiti u tri seta, pa možete pokušati i sa igrom tačan broj setova, a za S4 kvota je 2.50.

mmm

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.