Tip dana: Švedska – Austrija: Nekad skijaški, sad fudbalski derbi!

U utorak nas očekuju završni mečevi ovog ciklusa kvalifikacija, a za vas smo ovog puta analizirali duel između selekcija Švedske i Austrije.
Početak susreta između ove dve reprezentacije je zakazan za 20 časova i 45 minuta, kada će između ostalog početi i svi ostali mečevi.

Švedska: Mogu li Šveđani do plasmana na EURO?

Najveći uspeh švedskog nacionalnog tima datira još iz 1958. godine, kada je ova selekcija na Mundijalu koji je održan upravo u Švedskoj došla do sjajnog drugog mesta, nakon poraza u velikom finalu od Brazila kada je bilo 5:2.
Od ostalih značajnijih rezultata treba izdvojiti treće mesto na Mundijalu 1950. godine u Brazilu, ali i četvrto na Svetskom prvenstvu održanom 1938. godine u Francuskoj.
Poslednji veliki rezultat na velikim takmičenjima Šveđani su ostvarili na Mundijalu 1994. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, kada je ova selekcija osvojila treće mesto i to nakon trijumfa nad Bugarskom, koja je mimo svih očekivanja stigla do same završnice turnira.
Na prošlom Mundijalu Šveđani nisu uspeli da izbore učešće, a kada je reč o poslednjem Evropskom prvenstvu, ova reprezentacija je stigla do plasmana u nokaut fazu, i to sa prvog mesta u grupi u konkurenciji Španije, Slovačke i Poljske, ali su zaustavljeni već na prvoj prepreci od Ukrajinaca, koji su kasnije eliminisani od Engleza.
Ako se osvrnemo na kvalifikacije za predstojeće Evropsko prvenstvo koje će biti održano naredne godine u Nemačkoj, slobodno treba konstatovati da smo daleko više očekivali od ove selekcije.
Naime, u ovom trenutku se Skandinavci nalaze na trećem mestu na tabeli sa šest osvojenih bodova iz četiri odigrana susreta, što je trenutno za četiri poena manje u odnosu na prvoplasirani duo koji čine Belgija i Austrija.
U prvom kolu je nekadašnji finalista Svetskog prvenstva doživeo težak poraz na svom stadionu od Belgije, a taj duel je završen rezultatom 0:3.
Usledio je ubedljiv trijumf u drugom kolu protiv selekcije Azerbejdžana, kada je bilo 5:0, dok je u trećem kolu ova skandinavska zemlja doživela novi poraz i to na nimalo prijatnom gostovanju kod Austrije, kada je bilo 2:0.
Najzad, u prošlom kolu je trenutno trećeplasirani tim na tabeli demolirao Estoniju na gostovanju, pošto je taj susret završen rezultatom 0:5. Nećemo sigurno preterati ako kažemo da je taj rezultat mogao da bude i ubedljiviji, međutim, ta pobeda u Estoniji Šveđanima apsolutno ništa neće značiti ukoliko ne slave na svom stadionu protiv Austrije, što će biti veoma težak zadatak.

Austrija: Sjajne partije na startu kvalifikacija!

Na prvi pogled možemo zaključiti da su Austrijanci imali daleko manje uspeha na velikim takmičenjima od svog protivnika na večerašnjem susretu, međutim, ne treba zanemariti da je ova selekcija osvojila treće mesto na Mundijalu 1954. godine, koji je odigran u Švajcarskoj.
Takođe, na Svetskom prvenstvu koje je 1934. godine održano u Italiji, Austrijanci su došli do odličnog četvrtog mesta.
Ipak, nakon toga se ova selekcija nije previše proslavila, a poražavajuće zvuči podatak da Austriju nismo gledali na Mundijalima još od 1998. godine, kada je ova reprezentacija učešće završila u grupnoj fazi.
Veoma zanimljiv podatak je da Austrijanci sve do 2008. godine nijednom nisu uspeli da se plasiraju na Evropskom prvenstvu, a možda ne bi ni tada, da taj EURO nije odigran u njihovoj domovini i Švajcarskoj.
Na kraju se ova selekcija morala zadovoljiti sa plasmanom u nokaut fazu, što je u tom trenutku okarakterisano kao veliki uspeh.
Na poslednjem Evropskom prvenstvu koje je održano pre dve godine, ova selekcija je takođe došla do plasmana u doigravanje, gde je ovaj tim zaustavljen od Italije, i to dosta teže nego što su svi očekivali, a veoma je zanimljivo da su kasnije Azuri stigli do titule prvaka Evrope.
Što se tiče kvalifikacija za EURO koji će biti održan naredne godine u Nemačkoj, utisak je da svi imaju pregršt razloga za zadovoljstvo.
Naime, trenutno se izabranici Ralfa Ragnika nalaze na deobi prvog mesta sa Belgijom, uz deset osvojenih bodova, što znači da je ova selekcija do sada ostvarila tri trijumfa uz samo jedan remi, i to u velikom derbiju ove grupe protiv Belgije na gostovanju, kada je bilo 1:1.
Pre toga je Austrija ostvarila dva vezana trijumfa nad selekcijama Azerbejdžana i Estonije, da bi u prošlom kolu ova reprezentacija bila bolja na svom stadionu protiv Švedske.
Junak tog susreta bio je Baumgartner koji je postigao oba pogotka za Austrijance, uz konstataciju da se domaća selekcija propisno ispromašivala na tom duelu, ali se mora priznati i da je Olsen imao sjajno veče na golu, o čemu verovatno i najbolje govori ocena 8,7.
Za kraj, treba napomenuti i podatak da je Austrija na poslednja četiri međusobna susreta sa Švedskom ostvarila tri trijumfa, uz jedan remi.

Naš predlog

Austrijanci su za sada daleko više pokazali od Šveđana u ovim kvalifikacijama, i sigurno je da ovoj selekciji dajemo blagu prednost na veoma teškom gostovanju u Solni, pa vam hrabro preporučujemo da probate sa duplom šansom X2 koju kladionica Meridianbet plaća sa kvotom 1.51.

Pre svega, utisak je da nas očekuje jedan duel sa velikim brojem pogodaka, pošto ni jedni ni drugi na ovom susretu neće imati šta da izgube, pa vam predlažemo igru 3+ uz kvotu 2.19 u Meridianu.

Iz potpuno istog razloga vam predlažemo da se fokusirate i na igru GG za koju je kladionica Meridianbet odredila koeficijent 1.95.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.