Najava i analiza: Premijer liga, 5. kolo: Čekićari vrebaju maksimalni Siti, Junajted dočekuje furiozni Brajton, Totenhem vreba prvu poziciju!

premijer liga

Napokon smo dočekali da nam se vrati voljena Premijer liga, dvije sedmice reprezentativne pauze su prošle i sada nas očekuju susreti 5. kola. U prošlom kolu smo bili svjedoci fantastičnih utakmica, a vrijedi se podsjetiti derbija između Arsenala i Junajteda, pošto su Tobdžije posle preokreta slavile u ludoj završnici rezultatom 3:1. Tu se takođe ističe i šokantni poraz Čelsija na domaćem terenu od ekipe Notingema, kao i ubjedljive pobjede Totenhema i Liverpula koji će u ovom kolu imati priliku da preskoče Mančester Siti i zauzmu lidersku poziciju na tabeli. U ovoj rundi se ističu dueli Vest Hema i Sitija, kao i duel Mančester Junajteda i ekipe Brajtona. Napominjemo da su kvote bile važeće u trenutku sastavljanja tiketa.

Prvi će u subotu na teren istrčati igrači Vulverhemptona i Liverpula a poprište ovog duela će biti popularni Molinju stadion. Vukovi su tokom ljeta pretrpjeli dosta kadrovskih promjena pa su ih zbog toga mnogi svrstali među kandidate za ispadanje u Čempionšip. Posle uvodna 2 poraza od Junajteda i Brajtona, uspjeli su da zabilježe prvu pobjedu u gostima kod Evertona (0:1) što su ujedno njihovi jedini osvojeni bodovi u dosadašnjem dijelu prvenstva, jer su u poslednjem kolu poraženi od Kristal Palasa rezultatom 3:2. Četa Jirgena Klopa je s obzirom na veoma težak raspored na početku, odlično startovala i uspijela da u prva 4 kola zabilježi 3 pobjede i 1 remi i to u duelu sa Čelzijem (1:1) u prvom kolu. Naručito se ističe pobjeda nad Njukaslom u gostima, kada su Redsi posle preokreta sa igračem manje uspijeli da trijumfuju u poslednjim momentima meča. Ostao je u sjećanju navijačima Liverpula debakl koji su prošle sezone doživjeli na ovom stadionu kada je bilo čak 3:0 za Vulvse, pa će to sigurno biti dodatni motiv za Klopovu ekipu.

Najmanje atraktivan meč u subotu, makar na papiru, je onaj u kome će snage odmjeriti Fulam i Luton. Nova sezona je za ekipu Marka Silve krenula sasvim dobro pošto su prvu pobjedu upisali već u prvom kolu kada su bili bolji od ekipe Evertona (0:1). Međutim u naredna tri kola nisu uspijeli da zabilježe nijedanu pobjedu, pošto su poraženi od ekipe Brentforda (0:3) i aktuelnog šampiona Sitija (5:1) u poslednjem kolu. Između ta 2 poraza uspijeli su da upišu remi protiv Arsenala na Emirejtsu. U ovaj meč ulaze ohrabreni činjenicom da Luton još nikome nije uspio otkinuti bodove, a jasno je da Fulam ima znatno jači igrački kadar, pa će ovde sve sem pobjede domaćina biti iznenađenje. Novajlija u Premijer ligi Luton je već u neku ruku prežaljen. Čini se da i navijači Šeširdžija nisu veliki optimisti da njihov tim može da ostane u eliti u ovoj konkurenciji, a realno su do sada najmanje i pokazali od svih timova. A na drugoj strani Londona će furiozni Totenhem koji igra odlično na startu sezone, vrebati potencijalni kiks Mančester Sitija i tako pobjedom nad Šefild Junajtedom zasjesti na vrh tabele. Pijevci su nanizali 3 pobjede u poslednja 3 kola i tako sa 10 bodova i gol razlikom 11:4 za sada drže drugu poziciju na tabeli. Međutim neće im biti nimalo lako protiv povratnika u Premijer ligu, Šefild Junajteda koji je u prošlom kolu osvojio svoje prve bodove u remiju sa ekipom Evertona (2:2). Oštrice još uvijek ne znaju za pobjedu u novoj sezoni jer su u prva 3 kola nanizali 3 poraza uz gore pomenuti remi, a realno je teško očekivati da će odnijeti čitav plijen iz Londona.

Meč koji privlači najviše pažnje je svakako meč u kom će Mančester Junajted na svom Old Trafordu dočekati ekipu Brajtona – tim koji je postigao najviše pogodatak u uvodna 4 kola. Tim Erika ten Haga ulazi u ovaj meč posle šokantnog poraza od Arsenala na Emirejtsu i sa ukupno 6 osvojenih bodova, 3 manje od svog narednog rivala Brajtona. Junajted je do sada odigrao 2 meča na svom terenu i u oba je slavio, ali uz napomenu da je u oba meča bio znatno lošiji rival (protiv Vulverhemptona i Notingem Foresta!?). Ukoliko ponove igre iz tih partija sigurno je da neće uspijeti savladati ekipu koju sa toliko uspijeha predvodi ambiciozni De Zerbi. A šta reći sa ekipu Brajtona što već nije rečeno? Momci u plavom jednostavno lepršaju na terenu ma ko god im bio protivnik, napadački stil fudbala koji gaji njihov trener je učinio da ovaj klub pobere simpatije širom fudbalske planete. Kada je riječ o utakmicama sa njihovim današnjim rivalom, dovoljno je reći da je Brajton prošle sezone oba puta savladao Junajted! Jasno je da se ovi momci nikoga ne boje i da na Old Traford dolaze po bodove, a vidjećemo da li će u tome uspijeti. Duel između neporaženog Vest Hema i maksimalnog Sitija sigurno spada u kategoriju TOP mečeva ovog vikenda. Oba tima su fantasično igrala u dosadašnja 4 kola i podatak da ih samo 2 boda razdvajaju na tabeli jasno nagovještava da ćemo gledati jedan veoma zanimljiv i uzbudljiv meč. Šampion izgleda nema namjeru da stane sa osvajanjem titula a podatak da su u prošloj sezoni oba puta glatko slavili protiv Vest Hema bez ijednog primljenog gola, govori da će domaćin iz Londona sigurno htjeti da prekine ovu neugodnu mini tradiciju, pa prema tome očekujemo goleadu na popularnom London stadijumu.

Poslednji meč u okviru subotnjeg programa odigraće ekipe Njukasla i Brendforda. Ovogodišnji učesnik Lige šampiona će na svom Sent Džejms Parku pokušati da prekine niz od 3 uzastopna poraza u Premijer ligi i tako pozitivnih misli dočeka meč protiv Milana u utorak. Neće imati nimalo lak zadatak pošto im u goste dolazi ekipa koja je, pored vodeće petorke, jedina neporažena u ligi. Ekipa Tomasa Franka je ostala neporažena na mečevima sa Totenhemom, Fulamom, Palasom i Bornmutom, pa su sa osvojih 6 bodova i gol razlikom 8:5 trenutno na 8. poziciji na tabeli. Prošlogodišnji okršaji ova dva tima su bili apsolutno u znaku Njuke pošto su u oba duela bili bolji. Nedelja će biti u znaku klubova iz Londona, pošto će prvo Čelzi otvoriti program utakmicom u gostima protiv Bornmuta. Plavci su u prošlom kolu doživjeli drugi poraz od početka sezone, a mjeru im je nasred Stamford Bridža uzeo „kupoholičar“ Nortingem Forest rezultatom 0:1. Maurisio Poketino će imati ima baš mnogo posla da dovede u red ovaj mladi tim Čelsija. Posle uvodnog remija sa Liverpulom, uspijeli su da savladaju jedino slabašni Luton (3:0) pa sa sadašnja 4 osvojena boda tumaraju u donjem dijelu tabele. Trešnjice sa druge strane još uvijek ne znaju za pobjedu u novoj sezoni, pošto su svoje jedine bodove upisali u remijima sa Vest Hemom (1:1) u prvom i Brendfordom (2:2) u poslednjem kolu, a sa obzirom kako igra Čelsi, imaju čemu da se nadaju u ovom duelu.

U drugom meču koji se igra u nedelju, Everton će na svom Gudisonu ugostiti ekipu Arsenala. Davljenik iz Liverpula se prošle sezone iščupao u poslednjem momentu i tako obezbijedio opstanak ali se postavlja ogromno pitanje da li će to uspijeti ove sezone. U uvodna 3 kola su upisali sva 3 poraza, a prvi bod u novoj sezoni su osvojili u prošlom kolu na gostovanju kod Šefild Junajteda, iako je moglo da bude drugačije da Pikford u poslednjim momentima nije bukvalno izvadio loptu iz gola i tako spasio svoj tim i četvrtog poraza. Arsenal u ovaj meč ulazi posle veličanstvene pobjede nad Junajtedom, a prije toga su osvojili 7 bodova iz uvodna 3 meča. Bilo kako bilo, Arteti je ispunjena najveća želja ovog ljeta a to je svakako dovođenje Deklajna Rajsa iz Vest Hema. Tako je klub uspio da zadrži i usput blindira okosnicu tima novim ugovorima, ideja je bila obezbjediti im alternative, zdravu konkurenciju koja bi ih držala na visokom nivou tokom čitave sezone i omogućila im da se da povremeno predahnu, budući da će igrati i u Ligi šampiona ove sezone. U poslednjem meču ovog kola koji se igra u ponedeljak, ekipa Notingem Foresta će dočekati povratnika Barnli koji još uvijek ne zna za bodove u novoj sezoni. Notingem ovaj meč dočekuje osokoljen pobjedom nad Čelsijem u prošlom kolu, dok će gosti biti silno motivisani da konačno upišu svoje prve bodove. Barnli je u prva 3 kola imao zaista težak raspored (Siti, Aston Vila, Totenhem) pa i ne čudi njihov trenutni bilans i pozicija na tabeli.

Prijedlozi:

Vulverhempton – Liverpul – 2i2+ @ 1.57 u Meridianbet

Aston Vila – Kristal Palas – 1 @ 1.90 u CircusBet

Fulam – Luton – 1 @ 1.65 u Mozzartbet

Mančester Junajted – Brajton – GG3+ @ 1.65 u Maxbet

Totenhem – Šefild Junajted – 1i0-4 @ 1.70 u Meridianbet

Vest Hem – Mančester Siti – GG @ 1.70 u CircusBet

Njukasl – Brentford – 1Xi0-3 @ 1.75 u Mozzartbet

Bornmut – Čelsi – 3+ @ 1.65 u Maxbet

Everton – Arsenal – GG @ 1.70 u Meridianbet

Notingem Forest – Barnli – X2 @ 1.70 u CircusBet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.