Tip dana košarka: Makabi Tel Aviv – Partizan: Crno-beli pohod na F4 kreće iz Izraela!

Vratila nam se Evroliga i sa njom najbolja klupska košarka u Evropi. Prošlogodišnje izdanje je bilo jedno od najneizvjesnijih u istoriji ovog takmičenja a nadamo se da će ovo čak i nadmašiti prethodno. Partizan je prošle godine za dlaku ostao bez plasmana među 4 najbolje ekipe, a ovogodišnji pohod na F4 započinju protiv Makabija iz Tel Aviva.

Makabi Tel Aviv: Nadograđen tim iz prošle sezone i ogroman budžet

Podigao se Makabi prošle sezone, došao na prag Fajnal fora Evrolige, vratio se na tron u domaćem prvenstvu, a onda je tokom ljeta zadržao kostur ekipe i angažovao nekoliko pojačanja. Nije sezona počela za Makabi prema očekivanjima. Stao mu je na put Aleksandar Džikić u pohodnu na prvi trofej, pošto je sa Hapoelom iz Jerusalima slavio u finalu Liga kupa. Pritom je trener Makabija Oded Kataš dobio i dvije loše vjesti od medicinskog tima: Vejd Boldvin se požalio na bolove u leđima pred početak susreta i nije nastupio. Dalo se naslutiti još nakon prvih propuštenih utakmica, ali optimistički su se svi nadali da će se ispostaviti da problem sa leđima nije teže prirode. Međutim, pregledi su pokazali da bolovi nisu ni baš tako bezazleni, pa će Vejd Boldvin i definitivno preskočiti okršaj Makabija iz Tel Aviva sa Partizanom na startu nove sezone u Evroligi.

Poenterske kvalitete 17. pika na NBA draftu iz 2016. godine dobro su upoznali i crno-bijeli. Jesu ga u drugom meču limitirali na svega osam poena, ali im je u prvom ubacio 23. Mada je na te dvje utakmice za tri poena šutirao katastrofalnih 1/13. Veliki hendikep za Izraelce imajući u vidu da je Boldvin prošle sezone bio drugi na listi najboljih strelaca regularnog toka sezone u Evroligi sa prosjekom od 16,7 poena po meču. Samo je Saša Vezenkov bio efikasniji. U plej-ofu je samo podigao učinak, pa je konačna statistika zvučala: 17,2 poena uz 5,1 asistenciju i 3,8 skokova. Dok se tokom utakmice povrijedio i Džoš Nibo, čiji je status još uvijek neizvjestan.

Bilo kako bilo, jasno je da Makabi ima sjajan tim i da crno-bijele čeka težak zadatak. Posebno jer je pred vatrenim navijačima u Menora Mivtahim areni rijetko ko slavio prošle sezone. Osvježio je tim iz Tel Aviva roster sa četiri pojačanja: Tamir Blat, Džejms Veb, Hasijel Rivero i Antonijus Klivlend, zadržao kostur iz minule takmičarske godine, a izraelski mediji otkrili su da je u tekuću sezonu ušao sa ozbiljnim budžetom od 22 miliona evra. Odigrao je Makabi pet pripremnih mečeva od kojih je jedan bio protiv ekipe Crvene Zvezde, koju su uspijeli da savladaju posle produžetaka. Poraženi su od Panatinaiokosa i Olimpijakosa, dok su savladali turski Fenerbahče rezultatom 78:82.

Partizan: Glavni cilj je jasan – F4!

Prošla sezona je bilo veoma uspješna za ekipu Željka Obradovića pošto su nakon 10 godina uspjeli da povrate pehar ABA lige u svoje vitrine, a utakmice protiv Reala u plej-ofu su pokazale da je tim jedan od najkvalitetnijih u Evropi, a po mnogima Partizan je prošle sezone igrao najbolju košarku!

U novu sezonu crno-bijeli ulaze puni samopouzdanja i najavljuju napad na F4, dok se odbrana titule u ABA ligi podrazumijeva. Ono što smo do sada vidjeli je devet pripremnih mečeva od čega je ostvareno šest pobjeda, a ostvarena je i pobjeda u prvom kolu ABA lige, i to ubjedljivo protiv ekipe Mornara. Brojka koja može, ali i ne mora da znači apsolutno ništa. Dovoljno je samo da premotamo film nazad prije tačno godinu dana kada su crno-bijeli završavali pripreme nižući poraze na pripremama, a posebno se ističe onaj od Huventuda u Španiji, kada je klub iz Humske izgubio 30 razlike. Ti porazi se danas i ne pamte niti se prepričavaju jer je Partizan odigrao izvanrednu sezonu.

Sada je Partizan krenuo znatno bolje sa pripremama. Osvojen je turnir u Banjaluci, potom je deklasirana Fuenlabrada na otvorenom stadionu Tašmajdan. Uslijedio je i prvi zvanični turnir, igralo se za trofej koji se računa po svim stavkama – ABA Superkup u Podgorici. Sve je išlo ka laganom osvajanju. Rutinski je savladana Mega, pa Igokea, ali onda šok. U finalu protiv SC Derbija ekipa Željka Obradovića bilježi prvi poraz na pripremama i ostaje bez trofeja, Borna Kapusta je pogodio senzacionalnu trojku u samom finišu meča koji je generalno Partizan odigrao poprilično loše.

Čini se da je Partizan proširio rotaciju igrača u odnosu na prošlu godinu kada je veći dio utakmica igrao sa sedam, eventualno osam igrača. Sada se čini da će Obradović koristiti više igrača kako bi odmorio udarne igle, a to su ponovo bez ikakve dileme Kevin Panter, Zek Ledej i Džejms Naneli. Pomenuti trio je i na pripremama pokazao da im se uloge neće mjenjati. Posebno kada je kapiten Panter u pitanju. On je već na revijalnim utakmicama pokazao da se nalazi u strahovitoj formi i da će samo da nastavi tamo gdje je stao iz prošle sezone kada je nemilosrdno rešetao protivnike.

Crno-bijeli su ostali bez Jama Madara, ali još važnije Dantea Egzuma, za koga realno ne postoji zamjena na evropskom tržištu i zato je i pokušano sa Pi Džej Doužerom. Zadržao je Partizan jezgro ekipe sa Kevinom Panterom, Zekom Ledejom, Džejmsom Nanelijem, Aleksom Avramovićem i Alenom Smailagićem. Pridodati su kvalitetni igrači sa čelu sa Mateušom Ponitkom, Pi Džej Doužerom i Frenkom Kaminskim, a tu je i povratnik Ognjen Jaramaz. Sve su to imena koja donose prevagu na sceni Evrolige, a u ABA ligi bi morali da dominiraju. Sa ovakvim sastavom je cilj jasan, nastaviti sa trofejima.

Naš prijedlog

Favorit u ovom meču je ekipa Makabija za čiju pobjedu se daje kvota 1.68 u SuperBet kladionici, dok se pobjeda Partizana plaća kvotom 2.70.

Mišljenja smo da su ova dva tima veoma izjednačena, te da izostankom Boldvina Makabi čini znatno slabijim, prema tome mislimo da Partizan neće izgubiti sa većom razlikom od 4.5 poena, pa predlažemo igru H2 (-4.5) po kvoti 1.90 u SuperBetu. Za vas koji ganjate nešto veće kvote predlažemo čistu dvojku po kvoti 2.70.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.