Tip dana košarka: Panatinaikos – Olimpijakos: Drugi derbi u samo 5 dana, Panatinaikos ne sme ponovo izgubiti!

Prvo kolo Evrolige i odmah jedan od najvećih derbija u Evropi. Duel atinskih velikana Panatinaikosa i Olimpijakosa koji ove sezone pretenduju na sam vrh ovog takmičenja. Prije samo 6 dana ova dva tima su se sastala u finalu Superkupa Grčke, a Panatinaikos je poražen i ponižen sa čak 24 razlike! To im se na domaćem terenu ne smije ponoviti. Meč je na programu od 20 časova i 15 minuta.

Panatinaikos: Ataman i ekipa se još traže

Označen kao “evropski drim tim” zbog svih potpisa ovog ljeta, Panatinaikos je visoko poletio i odmah doživio bolno prizemljenje. Samo 11 ubačenih poena za poluvrijeme u finalu domaćeg Superkupa i bolna lekcija od Olimpijakosa pokazuje da je PAO, ma koliko jak, daleko od tima kakav Dimitris Janakopulos i Ergin Ataman žele da vide. Svakako, vratila su se neka stara vremena u Atini, bar što se tiče finansijske moći kluba i sposobnosti da privuče kvalitetna imena. To je jedna strana medalje, druga je činjenica da novi trener sada treba da uklopi potpuno novi tim i 14 novajlija u cijelinu koja će biti spremna da izgura izuzetna očekivanja košarkaške javnosti. Panatinaikos je doveo plejadu fantastičnih individualaca, ali se već na početku vidjelo da će proces stvaranja tima koji diše kao jedan biti dugotrajan i vjerovatno iscrpljujući. Kostas Slukas je doveden ispred nosa Olimpijakosu što je šokiralo Grčku, ali je na papiru to potez koji bi trebalo da spoji sve redove u novom timu. Luka Vildoza je tu da svojom energijom i inspiracijom pomrsi račune svakoj odbrani, Kajl Gaj da cijepa mrežice zastrašujućim šuterskim kvalitetom, Džerijan Grent i Aleksandar Balcerovski naplatili su sjajno odlične igre u Evrokupu gdje su bili među glavnima, Matijas Lesor je bio jedan od najboljih centara Evrope u protekloj sezoni, Joanis Papapetru se vratio posle godinu dana da takođe bude “lijepak” ovog tima, dok Huančo Ernangomez ima NBA kvalitet spreman da pretoči u nešto veliko. Ako je Olimpijakos uradio najbolji posao na transfer pijaci, onda je Panatinaikos imao najobimniji prelazni rok. Na šta će to da izađe, sada niko ne može da pretpostavi. Jasno je da sastav nakrcan ovakvim asovima i zvijezdama ima obavezu da se bori za plej-of, pa i da bude među šest koji idu direktno u četvrtfinale. U teoriji je ovo ekipa pravljena za ekspresan uspjeh, ali je u praksi to pakleno teško realizovati. Biće ovo ogroman zalogaj čak i za Ergina Atamana, a znamo i sami koliko je Dimitrisu Janakopulosu malo potrebno da sve okrene naglavačke ako ne bude išlo kako je zamislio.

Olimpijakos: Titula je glavni cilj

Završio je Olimpijakos prošlu sezonu kao prvoplasirani tim u regularnom dijelu Evrolige. Otišli su na fajnal for i za dlaku su ostali bez trofeja namjenjenom šampionu Evrope, što je bilo zaista bolno za ovog velikana i njihovu armiju navijača. Izgubio je Olimpijakos dvojicu, moglo bi se reći, najboljih igrača a opet izgleda kao jedan od top kandidata za evro-titulu i to znači da su uradili strašan posao na tržištu. Vratili su se najbolji centar Evrope Nikola Milutinov i pouzdani plejmejker Najdžel Vilijams Gos, Luk Sikma donosi veliko iskustvo kao zamjena za Sašu Vezenkova koji je otišao u NBA ligu, dok će Ignas Brazdeikis biti ozbiljan dodatak spoljnoj liniji. Olimpijakos je imao možda i najbolji prelazni rok među evroligaškim klubovima ovog ljeta. To ne znači automatski da će pirejski gigant da se prošeta do Fajnal fora, jer treba da se poklopi energija svlačionice i trenera Jorgosa Barcokasa. Nema MVP Vezenkova, ali ekipa ima toliko oružja da može slobodno da se kaže da je ovo jedan od najmoćnijih sastava evropske košarke. Ako se po jutru dan poznaje grčki stručnjak Barcokas je na odličnom putu da napravi odličnu atomsferu u svlačionici. Olimpijakos je u finalu domaćeg Superkupa ponizio najvećeg rivala Panatinaikos i očitao lekciju Erginu Atamanu koji je sa previše samopouzdanja najavljivao da crveno-bijeli treba da se plaše, a zapravo su Zeleni dobili po nosu. Način na koji su se rastali Olimpijakos i Kostas Slukas, pogotovo sa njegovim prelaskom u redove ljutog atinskog rivala izazvao je tektonske potrese u Grčkoj, ali gledajući sastav niko neće previše žaliti. Uz ostanke Šeka Mekisika, Janulisa Larencakisa, Kostasa Papanikolaua i prije svega Tomasa Vokapa, Olimpijakos ima širinu i dubinu kakva je potrebna za najviše domete.

Naš prijedlog

Favorit u ovom meču je ekipa Panate za čiju pobjedu se plaća kvotom 1.85, dok se pobjeda Olimpijakosa plaća kvotom 2.05 u SuperBet kladionici.

U prethodnom duelu ova dva tima vidjela se ogromna neuigranost igre Panatinaikosa koja je na papiru možda i kvalitetniji sastav od Olimpijakosa. Naš prijedlog je prema tome igra H2 (-3.5) tj. da Olimpijakos neće izgubiti sa većom razlikom od 3.5 poena, po kvoti 1.90 u SuperBet kladionici.

Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo UP+ 160 poena po kvoti 2.50 u SuperBetu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.