Tip dana košarka: ASVEL – Partizan: Crno-beli u Francuskoj jure prvu pobedu u Evroligi!

Ekipa Partizana će u drugom kolu Evrolige gostovati u Vilerbanu ekipi Asvela, koja je u prošlom kolu ubjedljivo poražena u Beogradu od ekipe Crvene zvezde. Crno-bijeli će morati odigrati mnogo bolji meč nego u Izraelu kako bi upisali prvu pobjedu u novoj sezoni Evrolige. Meč je na programu od 20 časova.

ASVEL: Francuzi traže izlaz iz krize

Košarkaši Asvela su posle tri vezana trijumfa na startu sezone upali u seriju loših rezultata. Izgubili su od Monaka i Sen Kentena u domaćem prvenstvu, prije nego što ga je Crvena zvezda pregazila na premijeri u Evroligi (94:73). Kada govorimo o prvom ozbiljnijem protivniku Asvela ove sezone a to je bio Monako, možemo reći da je Asvel odlično otvorio taj evroligaški francuski derbi. Pronalazio dobra riješenja u napadu, pokazao visok stepen posvećenosti, ali i uigranosti u odbrani. A onda se sve u igri Ti Džej Parkera raspalo kao kula od karata u trećoj četvrtini. Procenti šuta su opali, odbrana je počela da popušta sa svih strana. Došlo je do evidentnog pada koncentracije, iako se mora priznati da je i sastav Saše Obradovića zaigrao daleko angažovanije. Tek početkom odlučujuće dionice, kada im je meč već ozbiljno klizio iz ruku, Parkerovi izabranici su podsjetili na izdanje iz prvog poluvremena. Nije ipak bilo dovoljno da se ponovo uspostavi kontrola nad utakmicom. Borili su se košarkaši Asvela koliko su mogli, ali su u samom finišu ostali bez goriva. Naravno, poraz od Monaka nije grijeh. Objektivno gledano Monako ima daleko kvalitetniji sastav, mnogo više opcija na oba kraja terena. A pritom i značajno uigraniju ekipu, s ozbirom da je sačuvao gotovo kompletan tim iz prethodne sezone i samo ga nadogradio. Ono što je navijače tima iz Vilerbana zabrinulo, ali bez dileme i trenera Parkera, jeste poraz koji je uslijedio nakon toga. Samo 48 sati pred duel u Beogradu, Asvel je izgubio sa 71:91 od povratnika u elitni rang francuske košarke, Sen Kentena. Bio je to pravi debakl. Ne samo zato što je pretrpljen poraz od 20 razlike, već zato što je najtrofejniji francuski klub bio potpuno nadigran. Gubio sa 8:28 već u prvoj četvrtini. I samo jednom je u nastavku povratio puls, ali ubrzo je uslijedila ravna linija. Očajno izdanje tima čiji je vlasnik Toni Parker, pa je i njegov brat, šef struke Asvela, bio vidno razočaran posle susreta. Agonija je nastavljena u Beogradu kada su pred krcatom Arenom glatko izgubili od Crvene zvezde sa 20 poena razlike. U narednom kolu elitnog takmičenja ugostiće Partizan, a uspijeli su pred duel sa crno-bijelima da se vrate na pobjednički kolosijek i to veoma ubjedljivo. Izabranici Ti Džej Parkera su u šestom kolu LNB Pro A lige ugostili Nansi u Astrobal areni i slavili sa 89:64, te su se tako sa stilom izvukli iz rezultatske krize.

Partizan: Boljom odbranom do prvog trijumfa

Niko u Partizanu nije mogao da bude zadovoljan izdanjem u prvom kolu Evrolige. Crno-bijeli su ubedljivo poraženi u Tel Avivu protiv Makabija, a sada u drugom kolu elitnog takmičenja slijedi novo putovanje. Ovoga puta u Francusku gdje Asvel dočekuje šampiona ABA lige. Baš kao što je to bio slučaj u Tel Avivu, ekipa putuje bez Tristana Vukčevića, što znači da se u ekipu vraća poljski reprezentativac Mateuš Ponitka koji je propustio meč protiv Krke u ABA ligi. Željko Obradović je posle utakmice u Izraelu, vidno nezadovoljan, jasno iznio da je njegova ekipa radila sve suprotno od onoga što je bilo dogovoreno pred izlaska na parket, naglasivši da će se konsultovati sa svojim najbližim saradnicima kako bi “vidjeli šta im je činiti“. Poraz kao takav ogolio je nekoliko evidentnih stvari, prije svega da se igrači još nisu potpuno navikli jedni na druge, odnosno da je potrebno dodatno vrijeme za uigravanje, što je logično uzimajući u obzir da nisu svi bili na pripremama od početka. Ekipa još traži uzlaznu putanju forme, što je takođe logično jer niko neće biti na vrhuncu u prvim utakmicama sezone. Jasno je i potpuno da Parnom valjku pod hitno treba pojačanje u reketu. Frenk Kaminski se povrijedio, zbog čega je odigrao samo šest minuta i nije ga bilo na parketu od sredine druge četvrtine. Kada se podvuče crta, poraz od Makabija ne treba gledati tragično. Propuštena je dobra šansa da se sezona otvori brejkom protiv evropskog velikana oslabljenog neigranjem Vejda Boldvina. Ma koliko možda loše izgledalo, ne treba zaboraviti ni kako je Partizan započeo prošlu evropsku sezonu, prvu u Evroligi posle osam godina. Tri uzastopna poraza i skor 4-9 u uvodnih trinaest kola. Sjetiće se navijači da je Parni valjak pobjedom nad Efesom 16. decembra zaista upalio motore i počeo da liči na ekipu sposobnu da napadne visok plasman. Od tada se sve okrenulo naglavačke i Obradovićevi igrači postali su apsolutni hit evropske košarkaške scene. Na kraju ih je poluvrijeme djelilo od Fajnal fora. Očekivano je bilo da reaguje posle izdanja protiv Makabija, na nesreću Krke, oni su bili ti na čijoj koži se osjetila ta reakcija i to žestoka. Crno-bijeli su zaigrali maksimalno ozbiljno, prije svega u odbrani što tim iz Novog Mesta nikako bio u stanju da istrpi pa nije ni čudilo što je tim Željka Obradovića u većem djelu meča imao i preko 30 poena prednosti. Na kraju pobjeda rezultatom 96:56 kao najava za ono što slijedi u Francuskoj. Partizan se sa najuspešnijim francuskim klubom dosad sastajao šest puta u Evroligi i oba tima imaju po tri pobjede. Prethodne sezone je Asvelu pripao prvi (91:87), a šampionu ABA lige drugi okršaj na najvećoj kontinentalnoj pozornici (92:71).

Naš prijedlog

Partizan ulazi kao favorit u ovaj meč a njihova pobjeda se plaća kvotom 1.60 u CircusBet kladionici, dok je kvota na pobjedu domaćina 2.60.

Mi vam predlažemo igru Ukupno poena – (manje) – (granica 165,5) po kvoti 1.75 u CircusBet kladionici. A za vas koji ganjate nešto veću kvotu predlažemo igru 2iUP- (granica 165,5) po kvoti 2.75 u CircusBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.