Tip dana košarka: Mega Basket – Partizan: Crno-beli vidaju rane iz Evrope u ABA ligi!

Košarkaši Mege i Partizana odmjeriće snage u 4. kolu ABA lige u Hali sportova Ranko Žeravica na Novom Beogradu, a susret je zakazan za 20 časova.

Mega Basket: Bitno je ostati što duže konkurentan

Imala je Mega solidnu prethodnu sezonu, pošto je uz finale Kupa Radivoja Koraća stigla do šestog mjesta u ABA ligi. Malo je falilo da uvede četvrtfinalnu seriju protiv Budućnosti u majstoricu, ali su se momci iz Podgorice izvukli u Sremskoj Mitrovici i otišli u polufinale nakon dvije utakmice.
Ponovo se Mega pokazala sjajnom sredinom za proboj igrača u NBA ligu, pošto je francuski bek Malkolm Kazalon potpisao na dvije godine za Detroit Pistonse, dok su se za dobre ugovore u Evropi izborili i Danko Branković (Bajern) i Matej Rudan (Breogan). Velikom broju ljubitelja košarke u Srbiji Mega će posebno biti zanimljiva jer ju je pojačao MVP evropskog šampionata za igrače do 18 godina Nikola Topić. Supertalentovani plejmejker provešće sezonu na pozajmici iz Crvene Zvezde i biće ova prva prilika da na seniorskom nivou dobije značajnu minutažu.
Bilo je mnogo dileme oko toga treba li Nikola Topić da ostane u Crvenoj zvezdi i bude u kombinaciji za Evroligu ili da ode negdje na pozajmicu kako bi stekao potrebno iskustvo za budućnost. Diskusija i danas traje, ali ako je suditi na prvu čini se da je odlazak na kaljenje u Megu sjajan potez za supertalentovanog plejmejkera i u perspektivi za klub sa Malog Kalemegdana.
Predvodnik znatne juniorske generacije Srbije krunisao je Meginu pobjedu nad FMP-om u Železniku svojim prvim dabl-dablom u Jadranskoj ligi i briljantnom rolom u odlučujućih deset minuta! Mega je slavila rezultatom 83:73, a Topić je blistao punim sjajem u dresu ekipe Marka Baraća sa 17 poena u najvažnijem dijelu utakmice. To je ujedno i bila prva pobjeda u regionalnom takmičenju za takmičarsku 2023/24.
Prethodno je ekipa Mege u neizvjesnim završnicama prvo protiv Cedevita Olimpije (89:87) pa zatim protiv Borca iz Čačka (89:90) ostajala bez pobjede, ali se moglo naslutiti da će takvom igrom vrlo brzo krenuti da nižu bolje rezultate, što su u još jednoj neizvjesnoj završnici protiv FMP-a pokazali.
Mladi trener Marko Barać (34) i ove sezone doprinjeće razvoju Meginih klinaca, a ako stigne i do nekog zapaženog rezultata utoliko bolje.

Partizan: Vraćanje na pobjednički kolosijek

Odigrao je Partizan u četvrtak utakmicu za infarkt u kojoj je bio na minus 12 tokom druge dionice, pa na plus 14 tokom treće da bi na kraju izgubio posle produžetka protiv Olimpijakosa u Pireju u 4. kolu Evrolige. Tragičar je svakako Kevin Panter koji je imao nekoliko šansi da donese pobjedu crno-bijelima u finišu četvrte dionice. Poraz je samo na kratko spriječio Džejms Naneli čudesnom trojkom kojom je izborio dodatnih pet minuta, ali tu je Olimpijakos imao više snage za konačnu pobjedu rezultatom 98:94.
Ovo je bio treći poraz Partizana posle četiri odigrana kola u Evroligi, ali difinitivno najbolniji. Crno-bijeli su posle katastrofalnog odigranog prvog poluvremena napravili pravu vulkansku erupciju u trećoj dionici kada je tim Željka Obradovića došao do čak 12 poena prednosti, ali ni to nije bilo dovoljno. Olimpijakos je preokrenuo u poslednjoj dionici gdje je Kevin Panter imao tri šanse da donese pobjedu, sve tri nije iskoristio. Trojka Džejmsa Nanelija za produžetak je donijela samo kratku radost jer je Olimpijakos bio bolji u dodatnih pet minuta.
Četiri dosadašnje utakmice Partizan Mozzart Beta u Evroligi potvrđuju jasno vidljiv problem, ekipi fali centar koji je u stanju da zaključa reket i pokupi skokove, samim tim spriječi druge prilike protivnika koje se obično završe šutem za tri poena. Da je nekog takvog Željko Obradović imao u utorak uveče na parketu Arene, Barselona bi pala prvi put posle 13 godina. Međutim, Partizan nije imao takvog centra, Barselona je zato imala 16 ofanzivnih skokova i 13 pogođenih trojki što je anuliralo svu borbenost crno-bijelih.
Stvari mogu da se promjene od 23. oktobra. Tog dana NBA timovi će oformiti konačne rostere za početak NBA sezone koja počinje 24. oktobra, a svi igrači koji u tom trenutku ne budu na listi nekog kluba potpuno su slobodni da potraže drugi angažman, bilo da je to u NBA ligi ili u Evropi.
Partizan tu traži svoju priliku da dovede nekog visokog igrača sa gore pomenutim karateristikama, dominantan u skoku i odbrani. Neko ko atletskim sposobnostima može da značajno doprinese crno-beloj ekipi u nastojanjima da niže pobede u elitnom takmičenju pošto ABA liga uglavnom ne predstavlja problem.
Partizan je dakle u nizu od dva poraza, pa će ova utakmica biti idealna prilika da se vrate na pobjednički kolosijek.
Crno-bijeli su u ABA ligi dosad ostvarili tri pobjede, dok je Mega posle uvodna dva poraza savladala FMP u Železniku. Predstojeći susret biće im 21. međusobni, a Partizan je dosad slavio 17 puta.

Naš prijedlog

Favorit u ovom meču je svakako ekipa Partizana, a mi vam predlažemo igru UP+ (granica 166,5) po kvoti 1.70 u MeridianBet kladionici.

Za vas koji jurite poene igrača predlažemo da se fokusirate na mladog Nikolu Topića kod Mege, koji će biti veoma motivisan protiv ekipe Partizana, te na Alena Smailagića koji bi trebao dobiti koji minut više na terenu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.