Tip dana košarka: Partizan – Crvena zvezda: Čin drugi!

Posle samo 4 dana na programu je novi vječiti derbi između Partizana i Crvene zvezde, samo ovoga puta u okviru ABA lige. Partizan je slavio u prvom meču poslije nevjerovatnog preokreta ali u večerašnjoj utakmici ulozi su još veći, pa je za očekivati da ćemo gledati još jedan veoma interesantan meč. Utakmica je na programu od 20 časova.

Partizan: Biti ili ne biti

Solidno je Partizan ušao u novu sezonu, prije svega u Evroligi pošto su na uvodne četiri utakmice ostvarili samo jednu pobjedu, te su sa skorom 1:3 dočekali prethodni derbi. Poraz od Mege u okviru ABA lige je dodatno poljuljao crno-bijele, pa se čini da više nemaju prava na grešku u regionalnom takmičenju, što večeras čini utakmicu dodatno važnijom.
Kada je počela prethodna utakmica sve je izgledalo kao da će Partizan veoma lako stići do bitne pobjede u Evroligi. Početno vodstvo od skoro 20 razlike Crvena zvezda je veoma brzo istopila već do poluvremena, pa je tako bilo jasno da ćemo gledati jedan veoma uzbudljiv meč i neizvjesnu završnicu.
Crvena zvezda je početkom poslednje četvrtine prvog večitog derbija u sezoni imala 13 poena prednosti, ali ni to nije bilo dovoljno da ugasi nadu Partizana da može do preokreta. Tada je na scenu stupio ko drugi nego – Aleksa Avramović. Reprezentativni bek je u tih ključnih 10 minuta ubacio 12 poena, imao dvije ukradene lopte i jednu asistenciju, udahnuo život nokautiranom timu i pogurao Partizan do trijumfa od 88:86 i druge pobjede u Evroligi.
Velike pohvale idu i na račun Zeka Ledeja koji je imao 13 poena, tri skoka i četiri asistencije. Ognjen Jaramaz je odigrao najbolji meč do sada jer je ubacio 12 poena, a Frenk Kaminski je dodao 11 od čega devet u prvoj četvrtini.
Nošen pjesmom 20.000 navijača, Partizan je utakmicu počeo na raketni pogon. Kevin Panter je osjetio da je on taj koji prvi treba da krene da šutira i baš je njegov koš pokrenuo rapsodiju crno-bijelih, međutim kapiten je tokom prošlog derbija doživio povredu koja će ga odvojiti od terena u periodu pred nama. Panter je doživio povredu zadnje lože, dok je na drugoj nozi pretrpio jak udarac u koljeno.
Parni valjak prema tome u meč ulazi bez povrijeđenog kapitena Kevina Pantera, kao ni Mateuša Ponitke koji je od ranije u problemima sa ramenom.
Ukoliko Partizan pobjedi večeras imaće priliku da Zvezdi nanese prvi poraz u ABA ligi i tako sebi značajno popravi šanse u borbi za prvo mjesto i prednost domaćeg terena u završnim bitkama, dok bi u slučaju poraza omogućili ljutom rivalu da se zacementira na vrhu ABA lige i tako već sada stekne ogromnu prednost u odnosu na njih. Tražiće se večeras novi heroj u taboru crno-bijelih, a kao logično rešenje se ponovo nameće Aleksa Avramović koji će ovog puta od starta morati da odigra onako kako je odigrao u poslednjim minutama prethodne utakmice.
Arena će i večeras ponovo biti puna i jasno je da nas očekuje spektakl, a pobjeda i jednom i drugom timu bi značio ogromnu pokretačku snagu za nastavak veoma duge sezone.

Crvena zvezda: Kako se oporaviti nakon bolnog poraza?

Dosta turbulencija se desilo u Zvezdi na samom početku sezone. Savršen skor u ABA ligi (4-0) ali i bolni porazi u Evroligi u poslednjim momentima meča. Upravo ti porazi koštali su posla Duška Ivanovića, koji je na samom starto nove sezone dobio otkaz na mjestu prvog trenera. Izgledalo je da je šok terapija uspijela. Bili su crveno-bijeli nadomak velike pobjede, ali desio im se Aleksa Avramović i sada su crveno-bijeli, uprkos promjeni na klupi, još jednu utakmicu izgubiili u poslednjoj četvrtini, pa Janis Sferopulos nastavlja sezonu sa skorom 1-4 u Evroligi.
Tragičar je bio Miloš Teodosić koji je promašio tri ključna slobodna bacanja, uz to u prelomnim trenucima jedan preambiciozan šut za tri poena. Crveno-bijelima nije pomogla ni maestralna partija Džoela Bolomboja koji je imao 16 poena. Šabaz Nejpir je dodao 14, a dvocifren je bio još samo Adam Hanga sa 11 poena.
Crvena zvezda je u sezonu 2023/24 ušla sa visokim ambicijama. O novom timu se u superlativima pričalo širom Evrope, namjera je bila da se napravi iskorak u Evroligi i najprije izbori prvi plasman u plej-of otkako je uveden ligaški format takmičenja, a glasno se pričalo čak i o Fajnal foru. Ipak, posle još jednog tijesnog poraza, crveno-bijeli su pri dnu evroligaške ljestvice.
Jasno je da ima još vremena da se pronađe pravi put, ali početni rezultati stavili su tim u nezavidan položaj i smanjili mu prostor za greške.
Ono što najviše zabrinjava navijače Zvezde je igra Teodosića ali i Šabaza Nejpira. Nejpir je na derbiju bio u petorci, u uvodnim minutima je promašio trojku, izgubio loptu, pa napravio faul, igrač od kojeg se očekuje da pravi razliku na protivničkoj polovini nije imao nikakav uticaj na startu utakmice sa Partizanom, pa je pri rezultatu 12:2 za goste napustio igru. Crno-bijeli su potom poveli i sa 17:2, da bi Hanga, Teodosić i Jago dos Santos zaustavili krvarenje, a onda čak doveli Zvezdu i na sedam poena minusa. Odigrao je srpski plejmejker bitnu ulogu u vraćanju pulsa ekipi Janisa Sferopulosa, a onda je predao palicu Nejpiru koji je konačno proradio: asistencija, trojka, dva penala i Zvezda je odjednom bila na 25:26. U nastavku, sve do sredine poslednje četvrtine, dobro su rotirali Teodosić, Nejpir i Dos Santos i držali stvari pod kontrolom.
Osim što crveno-bijeli u trenucima velikog naleta Partizana sa Teodosićem i Nejpirom na parketu, nisu mogli da odbrane gotovo ništa, nisu uspijevali ni da dođu do dobrih rešenja na protivničkoj polovini. Plejmejkeri su promašili po trojku, usledila je Šabazova izgubljena lopta na ulasku u poslednja dva minuta, Avramović mu je ukrao, da bi Doužer trojkom preokrenuo rezultat.
Na kraju, nijedan ni drugi nisu imali tako loše brojke (Teodosić devet poena, šest asistencija, četiri skoka; Nejpir 14 poena, četiri asistencije), ali čini se da mnogo više govori +/- kolona: Miloš je meč okončao sa -8, Šabaz sa -7.
Naravno, još je prvi mjesec sezone i igrači kojima su predviđene glavne uloge tek treba da pokažu pravo lice. Imali su i problema sa povredama tokom priprema, dobili i novog trenera na kojeg tek treba da se priviknu (ne rade ni nedelju dana zajedno), a večeras treba očekivati ponajviše reakciju Nejpira.

Naš prijedlog

Partizan je i u ovom derbiju favorit, njihova pobjeda se plaća kvotom 1.65 dok se pobjeda Zvezde plaća kvotom 2.60 u MozzartBet kladionici.

Mi vam predlažemo igru Ukupno poena – (granica 163,5) po kvoti 1.80 u MozzartBet kladionici, mišljenja smo da će značaj utakmice dodatno doprinjeti tvrdoći meča i jakoj odbrani obje ekipe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.