Tip dana košarka: Barselona – Crvena zvezda: Teško gostovanje za Zvezdu na kom nema šta da izgubi a može mnogo toga da dobije!

Crvena zvezda će u okviru 7. kola Evrolige gostovati ekipi Barselone. U svim zvaničnim susretima koje su igrali ova dva tima u Španiji, Zvezda nije uspijela da zabilježi trijumf, a poslednji put kada su savladali Barsu bilo je to na domaćem terenu prije čak 6 godina. Meč je na programu od 20 časova i 30 minuta.

Barselona: Pretendent na tron

Napravila je Barsa velike promjene minulog ljeta, otišli su Nikola Mirotić, Kori Higins, Kajl Kurič i Sertač Šanli, kao i Majk Tobi koji je stigao upravo na Mali Kalemegdan. Što je još važnije, po isteku saradnje je klub napustio i trener Šarunas Jasikevičijus, a nasledio ga je čovjek iz kluba, bivši prvotimac koji je sa Blaugranom bio i pravak Evrope, a trenerski se razvijao upravo uz klub, Grimau.
Rezultatima na startu sezone je dokazala da i dalje predstavlja silu u evropskoj košarci. Jesu neki od najbitnijih igrača napustili klub, ali stigla su i kvalitetna pojačanja, a kao najveće – Vili Ernangomez.
Bivši košarkaš madridskog Reala je nepunih osam godina proveo u NBA. U međuvremenu vodio špansku reprezentaciju do evropskog trona kao MVP Evrobasketa. Iako je u startu bilo utisak da će mu biti potrebno dosta vremena da vrati podešavanja za evropske uslove, vrlo brzo se prilagodio. Mada ima još mnogo prostora za napredak.
U Evroligi je na proseku od 10,3 poena i 4,7 skokova, na terenima u Španiji dosad je bilježio 13,6 poena i 6,9 skokova. Ipak, ima ograničenu minutažu (ne igra više od 20 minuta) i kako i sam kaže, nije još pravi.
Imaće centri Zvezde sigurno pune ruke posla sa Ernangomezom, ali i kompletnom unutrašnjom linijom ekipe Rođera Grimau. Uz Španca tu je i košarkaš sa kojim su crveno-bijeli vodili brojne bitke tokom godina u Evroligi, a svojevremeno i u vječitim derbijima – Jan Veseli. Bivši košarkaš Partizana je odlično otvorio sezonu, bilježio 11,8 poena i 5,8 skokova u elitnom takmičenju, za prosječan indeks 17,3. Vili ga gura da uzima još više šuteva i tako dodatno popravi produkciju u napadu.
Nikolas Laprovitola je propustio dva poslednja evroligaška duela zbog povrede primicača, a u timu tokom pobjede nad Panatinaikosom nije bilo ni Rokasa Jokubaitisa. Ipak, obojica su se vratili treninzima i radili normalno sa ekipom pred dolazak srpskog šampiona u Palau Blaugranu.
Barselona ima 5-1 u Evroligi i 6-2 u ACB ligi. Uprkos nešto slabijem početku, utisak je da je uprkos brojnim promjenama veoma dobro otvorila sezonu. Ipak, mladi stručnjak se ne zaleće. Gaji veliki respekt prema Crvenoj zvezdi, koja je posle serije slabih rezultata vezala dva trijumfa.
Barsa je posle dva poraza vezala tirjumfe nad Panatinaikosom i Breoganom, te u dobrom raspoloženju dočekuje Zvezdu.

Crvena zvezda: Hrabo od starta

Isplivala je Crvena zvezda na površinu posle turbulentnog perioda, vezala dvije pobede. Sada je čeka jedan od najvećih izazova u Evroligi, gostovanje u Palau Blaugrani ekipi Barselone. Katalonski klub je vezao devet pobjeda nad crveno-bijelima u elitnom takmičenju, poslednji put je srpski šampion slavio u oktobru 2017, a nijednom na strani (ukupan bilans 12:2 u korist Barse).
Tradicija je dakle na strani rivala, ali crveno-bijeli ne idu sa bijelom zastavom na gostovanje. Nemanja Nedović, koji je po izlasku iz povrede odigrao ključnu ulogu u trijumfu nad ekipom Budućnosti minulog vikenda, zna šta čeka njega i saigrače protiv ekipe Rođera Grimaua, ali Zvezda ide hrabro na megdan dvostrukom osvajaču Evrolige.
Pobeda protiv Bajerna bila je melen na ranu, a trijumf protiv Budućnosti pokazatelj da dobro zarasta. Crvena zvezda je konačno prodisala posle turbulentnog perioda i nanizala dva dobra rezultata pod vođstvom novog trenera Janisa Sferopulosa. U susretu sa njemačkim timom su u napadu povukli Miloš Teodosić i Jago dos Santos, a u derbiju 6. kola ABA lige razliku su napravili Nemanja Nedović i Majk Tobi.
Vidjelo se koliko je srpski košarkaš nedostajao ekipi. Odmah po povratku iz povrede, zbog koje je propustio četiri utakmice, praktično pet jer se povredio posle samo devet minuta provedenih na terenu u susretu sa Virtusom u Bolonji, Nedović je bio drugi strelac ekipe (16 poena) i igrač odluke u završnici. Pogodio je trojku na minut i po do kraja kojom je slomio otpor rivala, bio precizan sa linije penala u ključnim momentima.
Jasno se videlo koliko je prisustvo srpskog reprezentativca uticalo na igru u ofanzivi, ali iako je Nedović bio čovek odluke, najistaknutiji Zvezdin pojedinac protiv Budućnosti bio je Majk Tobi. Odigrao je daleko najbolji meč od dolaska na Mali Kalemegdan i svima pokazao za šta je sposoban u napadu. Ubacio je 23 poena, uz 6/9 za dva, 3/6 za tri i 2/2 sa linijie penala. Pokupio po tri ofanzivna i defanzivna skoka, podijelio i dvije asistencije. Sve to bez izgubljene lopte (indeks 26).
Novi izazov, čini se i najteži u dosadašnjem toku sezou, i stari problemi za Janisa Sferoulosa. Šef stručnog štaba Crvene zvezde ni na gostovanju kod Barselone u sedmom kolu Evrolige neće moći da računa na kompletan sastav, pošto su van stroja kapiten Branko Lazić, Adam Hanga i Marko Simonović.
Posle gostovanja u Blaugrani, Zvezdu čeka put za Zadar i duel sa ekipom Danijela Jusupa u sedmom kolu Evrolige (nedelja, 17.00). Nakon toga, slijedi duplo kolo Evrolige: duel sa Fenerbahčeom kod kuće već u utorak (20.45), pa gostovanje u Pireju ekipi Olimpijakosa 48 sati kasnije.

Naš prijedlog

Izraziti favorit u ovom meču je ekipa Barselone za čiju pobjedu se plaća kvotom 1.23 u MozzartBet kladionici, dok se pobjeda Zvezda plaća kvotom 4.50.

Očekujemo jedan veoma efikasan meč sa velikim brojem poena pa vam predlažemo igru UP + (granica 160,5) po kvoti 2.03 u MozzartBet kladionici. Za vas koji jurite nešto veće kvote ista igra ali sa nešto većom granicom (166,5) po kvoti 3.00 u MozzartBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.