Meč dana tenis: Danil Medvedev – Aleksander Zverev: Ko overava polufinale?

U prvom kolu ”crvene” grupe na Završnom mastersu u Torinu pobede su ostvarili i Danil Medvedev i Aleksander Zverev. U direktnom duelu ova dvojica će odlučiti ko će već posle dva meča izboriti polufinale, a ko će to morati da uradi u poslednjem kolu. Duel ruskog i nemačkog tenisera igra se u hali Pala Alpitur od 21 čas.

Danil Medvedev: Kad nema pehara sa grend slemova dobar je i Završni masters

Rus je imao mnogo bolji prvi deo sezone u 2023. godini. Opet nije svojio nijedan grend slem i ostao je na onom jednom US openu iz 2021. godine kada je sprečio Novaka Đokovića da osvoji ”kalendarski slem”. Ipak, ima i ove sezone Medvedev kolekciju velikih pehara. Prvo je osvojio tri turnira iz Serije 500, redom su to bili Roterdam, Doha i Dubai, da bi onda stigao i do dva trofeja na mastersima, prvo u Majamiju na betonu a onda i u Rimu na šljaci. Taj pehar iz italijnske prestonice bio je iznenađenje za sve, jer Medvedev prethodno nije imao previše zapaženih rezultata na najsporijoj podlozi, i to mu je bio prvi trijumf na zemljanim terenima.

Godinu će, najverovatnije, završiti na 3. mestu, na kome je i sada, a jedino bi mogao da napreduje do druge pozicije u slučaju da pobedi sve mečeve u Torinu a da Alkaraz završi takmičenje pre polufinala. To mu verovatno i nije pioritetni cilj epošto je već jednom boravio na vrhu ATP liste i tako se upisao u ”besmrtne”. Osvojio je i jedan grend slem, rekli smo, i tako je u prednosti u odnosu na tenisere iz sadašnje ”srednje generacije”, u koju, pored njega, spadaju i Aleksander Zverev, Andrej Ruboljov, Stefanos Cicipas i Kasper Rud. Očekivalo se da ovi teniseri dominiraju Turom po odlasku Federera, Nadala i Šokovića, ali je Novak još tu a pristiglu su još mlađi i, u ovom momentu, bolji igrači, poptu Karlosa Alkaraza, Janika Sinera, Feliksa Ože-Alijasima, Holgera Runea i mngih drugih.

U aktuelnoj sezoni, koja se bliži kraju, Medvedev je na grend slemovima bio prosečan, bar za njegove standarde. U Australiji je ispao već u 3. kolu od Sebastijana Korde, da bi na Rolan Garosu bio još slabiji i ispao već na startu od Brazilca Sejbot Vilda. Međutim, na preostala dva je bio sasvi solidan i stizao je do polufinala. Na Vimblodonu je izgubio od kasnijeg osvajača Karlosa Alkaraza a u Njujorku ga je zaustavio, takođe kasniji pobednik, Novak Đoković.

Svima je jasno da je beton ”kraljevstvo” Danila Medvedeva, pa je i ove sezone bio najbolji na ovoj podlozi osvojivši jedan master i igrajući u finalu još jednog. Radi se o dva američka mastersa u prvom delu teniske sezone, Majamiju i Indijen Velsu. Titula iz Rima pokazala je da ima igru i za šljaku, mada nam se čini da je to više ”incident” nego prava snaga vižljastog tenisera. U prvom kolu Završnog mastersa pobedio je svog dobrog prijatelja, ali i kuma svoje ćerke, Andreja Rubljova u dva seta i mogao bi trijumfom nad Zverevim da obezbedi finale. Recimo još da je Medvedev već osvajao Završni masters, a to se dogodilo u Londonu pre tri godine.

Aleksandar Zverev: Start je bio odličan, sada će se videti za koliko je spreman nemački as

Oporavio se Nemac od teške povrede koju je zadobio u polufinalu Rolan Garosa prošle godine i koja ga je dugo odvojila sa terena. Došlo je i do pada na ATP listi i dosta se Zverev mučio da povrati ranking. Igrao je i neke manje turnire tražeći formu, ali i bodove koji će ga vratiti u vrh liste. To mu je pomoglo da u ATP Trci bude među osam najuspešnijih i na taj način se kvalifikuje za Završni masters nakon godinu dana pauze.

U moru odigranih turnira stigla su i dva pehara, jedan osvojen u rodnom gradu hamburgu, kada je u finalu pobedio Lasla Đerea, a drugi u kineskom Čenduu. Odigrao je čak 80 mečeva, dobio 54 i izgubio 26. Jako je važno što je igrao podjednako dobro na svim podlogama, što je preuslov ostanka u svetskom vrhu. Zverev već ima punih 26 godina i veliku frustraciju zbog neosvajanja nijednog grend slema. Imao je ogromnu priliku 2020. godine kada je igrao u finalu i izgubio od Dominika Tima. Ove sezone nije mnogo ni očekivao na četiri najveća turnira. Na Australijen openu je ispao u drugom kolu od američkog tenisera Majkla Moa, na Rolan Garos je otišao sa strepnjom, posle teške povrede godinu ranije, ali je bio odličan i stigao do polufinala u kom ga je pobedio Kasper Rud. Vimbldon mu se nije posrećio, zaustavio ga je Mateo Beretini u trećem kolu, dok je u Njujorku igrao u četvrtfinalu i izgubio od Karlosa Alkaraza.

Mladom Špancu se revanširao na ovom Završnom mastersu pobedivši ga u tri seta u prvom kolu, i to nakon preokreta jer je izgubio u taj brejku prvog seta. To što je taj duel bio dug i naporan nikako ne ide na ruku nemačkom teniseru. Zverev je imao napornu jesen, posle US opena je igrao čak na šest turnira. Nastupio je na tri u Kini, Čendudu, Pekingu i Šangaju, onda je igrao i u Tokiju da bi se vratio u Evropu i takmičio se u Beču i Parizu, pre nego što je obezbedio igranje u Torinu.

Stalo mu je do dobrog rezultata na Završnom mastersu a recimo da je već jednom opodigao trofej na ”turniru osmorice”. Bilo je to na kraju 2021. godine kada se turnir preselio u Torino i baš je u finalu pobedio Danila Medvedeva.

Naš predlog:

Kladionice kažu da je Medvedev favorit. Za pobedu Rusa kvota je 1.48 a za trijumf Zvereva 2.65 u kladionici MaxBet.

Naš prvi predlog je igranje taj brejka bar u jednom setu. Smatramo da obojica imaju fantastičan servis, a podloga u Torinu je brža nego ikad, pa će se teško dolaziti do brejkova. Za igru TBDA, odnosno taj brejk DA, kvota je 1.93 u kladionici MaxBet.

Što se tiče ishoda čini nam se da je Medvedev bliži pobedi i predlažemo njegov trijumf uz više gemova od granice koja je na 22,5. Za kombinaciju 1,UG+ kvota je 2.70 u kladionici MaxBet. Pokušajte i sa kombinacijom ishod prvog seta i broj gemova. Predlog je pobeda Medvedeva u prvom setu uz više od 10 gemova. Za 1S1,10+ kvota je 2.65 u kladionici MaxBet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.