Tip dana košarka: Bajern – Partizan: Željko Obradović protiv Pabla Lasa, crno-beli u Minhenu kao na domaćem terenu!

Bajern će u okviru 8. kola Evrolige u Minhenu dočekati Partizan. Još prije par dana se znalo da je dvorana rasprodata te da će Partizan imati ogromnu podršku svojih navijača, čije se prošlogodišnje gostovanje pamti i danas. Meč je na programu od 20 časova i 30 minuta.

Bajern: Kriza je evidentna!

Nije ni Pablo Laso otvorio sezonu kako su se u njemačkom klubu nadali. Njegovi izabranici su savladali Albu i Baskoniju: najmlađi tim Evrolige i sastav iz Vitorije kojeg su silni problemi zavili u crno, pa se poput Asvela i Zvezde zahvalio treneru na saradnji i umjesto Đoana Penjaroje postavio Duška Ivanovića. Izgubio je Bajern od Panatinaikosa, Barselone i Fenerbahčea, a potom i od Crvene zvezde u Beogradu i Makabija u prethodnom kolu, dok su u domaćem šampionatu vezali čak dva poraza, pa su trenutno na bilansu od 4 pobjede i 3 poraza.
Evidentno je da se sastav iz Minhena muči u napadu. Postizao je najmanje poena na evrosceni u prvih pet kola, jedva preko 70, bilježio najmanji timski indeks korisnosti (73,6). Nedostaje Bajernu tečnosti u igri na protivničkoj polovini što potvrđuje podatak od svega 12,8 asistencija po meču (takođe najslabiji učinak u takmičenju), dok za tri šutira sa vrlo slabih 24,2 odsto uspiješnosti (na dnu Evrolige).
Ali, dok Laso ne pronađe dobitnu kombinaciju u ofanzivi, odbrana radi sasvim dobar posao. Samo sedam timova primalo je manje poena u prosjeku (77,6), limitirala je ekipa iz Minhena rivale na 49,7 odsto preciznosti u šutu za dva poena (četvrti rezultat takmičenja) i 34,9 odsto van linije 6,75 (šesti rezultat takmičenja). Uz sve to, Bavarci su uglavnom imali kontrolu skoka, te su sa 40,4 uhvaćenih lopti pod obručima u prosjeku na vrhu evroligaške ljestvice, drugi na evrosceni prema broju ofanzivnih skokova po meču (14,6).
Jedan od glavnih krivaca za sve pozitivne stvari u timu iz Audi Doma je bez dileme Serž Ibaka. Vjerovatno i najveće pojačanje u istoriji košarkaške sekcije minhenskog kluba. Iskusni centar sa preko 1.000 nastupa u NBA i šampionskim prstenom na ruci. Igrao je svojevremeno u Evroligi za madridski Real, tokom lokauta 2011, ali iako je imao određeno iskustvo sa najveće evropske pozornice, očekvialo se da će mu biti potrebno određeno vrijeme da se adaptira na nove uslove. Četiri meča su izgleda bila sasvim dovoljna.
Iako je Ibaka pružio impresivnu partiju sa dabl-dabl učinkom od 21 poena i 12 skokova, to nije bilo dovoljno za trijumf Bajerna protiv Bona za vikend. Utakmica u Bonu bila je izuzetno neizvjesna, te je morala da se riješava u produžetku, budući da su regularne četiri četvrtine završene neriješenim rezultatom 75:75. Serž Ibaka je bio ključni igrač za Bajern, postigavši dva slobodna bacanja koja su dovela do produžetka. Bolmaro je takođe doprinjeo sa 14 poena, dok je Francisko dodao 12.
Utisak poraza od Bona svakako će uticati na atmosferu pred ovaj duel u Evroligi u kom oba tima imaju imeprativ pobjede.

Partizan: Pobjeda imeprativ!

Nevjerovatne oscilacije evidentne su ove sezone u igri ekipe Partizana. Srljanje iz krize u krizu, pa potom izlazak iz krize, a onda ponovo neki nevjerovatan poraz. Taman se činilo da je Partizan suzbio redove, konsolidovao svoju igru i osokoljen duplom pobjedom nad Crvenom zvezdom krenuo u pohod na seriju pobjeda.
Sada već postaje simptomatično da ekipa Partizana vrlo često sama sebi zagorča život na utakmici do te mjere da ode na debeo dvocifren minus pa onda svim silama pokušava da se izvuče iz rupe u koju je upala. Do sada smo vidjeli nekoliko senzacionalnih preokreta, ali mnogo je više bilo poraza, baš kao onaj šokantni u nedelju uveče protiv Igokee u 7. kolu ABA lige.
Sezona još nije previše odmakla. Crno-bijeli su odigrali 14 utakmica na dva fronta, a od tih 14 na čak osam od njih su u jednom momentu bili na dvocifrenom zaostatku. Mučno je bilo gledati crno-bijele protiv Igokee u ponedeljak uveče. Izabranici Željka Obradovića su po svim parametrima kvalitetniji i na papiru bi morali ovaj meč rutinski da riješe. U jednom momentu Igokea je imala 21 poen prednosti. Tek tada su ti šamari probudili klub iz Humske koji je krenuo u furioznu seriju, došao čak do izjednačenja u poslednjem minutu, ali na kraju izgubio košem Stefana Mudija dvije sekunde prije kraja. Isti takav scenario se dogodio u meču protiv Mege u kom su crno-bijeli imali dvocifren zaostatak i na kraju uspijeli da preokrenu, da bi auto-koš Trifunovića presudio da Partizan ostane bez pobjede u tom meču.
Ovo su samo dva najupečatljivija primjera kako crno-bijeli sami sebi kopaju rupu iz koje je skoro nemoguće izaći i zbog čega bi mogli da izgube prednost domaćeg terena u ABA ligi.
Najvidljiviji primjeri, ali daleko od toga da su jedini. Protiv Makabija na samom startu sezone su crno-bijeli imali zaostatak od 24 poena. Protiv Barselone u Beogradu su išli do minus 11. Pamti se zaostatak protiv Olimpijakosa od 12 poena, da bi crno-bijeli preokrenuli u Pireju, igrali fantastično u jednom momentu pa na kraju izgubili posle produžetka.
Preokret i protiv Fenerbahčea prošle nedelje, samo očigledno nisu izvučene pouke. Crno-bijeli tim je u startu igrao katastrofalno. Žestoko oslabljeni Fenerbahče je imao u Beogradu 14 poena prednosti da bi u poslednjih 10 minuta, tim Željka Obradovića preko serije poena Frenka Kaminskog došao do trijumfa.
Posle svega navedenog, evidentno je da je tim Partizana sposoban da se vrati iz velikog minusa, ali isto tako je sposoban da sam sebi puca u koljeno i onda na jednoj pokušava da uradi nešto što jednostavno nije realno očekivati iz utakmice u utakmicu.
Ako ovaj tim planira da bude šampionski, ne smije sebi da dozvoli crne serije koje je vrlo često imao. Od svih poraza do sada, samo protiv Baskonije nije bio u dvocifrenom zaostatku.
Na ovom duelu Željko Obradović neće moći da računa na Balšu Koprivicu, biće to prilika da Bruno Kabloko debituje u Evroligi pošto je proveo svega nekoliko minuta na parketu protiv Igokee. Njegova pomoć u Minhenu će biti potrebna.

Naš prijedlog

U ovom meču nema izrazitog favorita, te su kvote na pobjedu oba tima identične – 1.90 u MeridianBet kladionici.

Pošto obje ekipe igraju nešto slabiju odbranu u dosadašnjem toku sezone, mišljenja smo da će i ovog puta na meču ova dva tima biti viđen veliki broj poena. Prema tome predlažemo igru UP + (granica 160,5) po kvoti 1.75 u MeridianBet kladionici. Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru 2&UP + (granica 160,5) po kvoti 3.40 u MeridianBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.