Meč dana tenis: Janik Siner – Novak Đoković: Siner za prvu, Novak za sedmu titulu

Pre pet dana u drugom kolu ”zelene” grupe na Završnom mastersu sastali su e Janik Siner i Novak Đoković. Pobedio je Itaijan posle velike borbe, što mu je bio prvi trijumf nad najboljim teniserom sveta. Može li slaviti dva puta u pet dana, teško je pitanje. Veliko finale teniske sezone počinje u 18 časova u Pala Alpituru u Torinu.

Janik Siner: Tribine kao dodatni stimulans

Već smo analizirali sezonu Janika Sinera i prethodnom tekstu pred meč sa Novakom Đokovićem. Bila je odlična, završiće je na 4. mestu ATP liste bez obzira na ishod finala, ali neće biti svejedno da li sa najvećom titulom svojoj dosadašnjoj karijeri ili bez nje. Posebno je bio uspešna poslednja trećina godine, vreme od poslednjeg grend slema do završnice.

Za sada je osvojio deset turnira u karijeri a samo ove sezone četiri. Najbolji je bio u Monpeljeu negde u prvom delu sezone, onda je osvojio svoj prvi masters u karijeri, bio je najbolji u Kanadi u Torontu, da bi ove jeseni slavio u kineskom Pekingu i austrijskom Beču, a oba turnira su iz Serije 500. S obzirom da je dobio sve mečeve do finala na Završnom mastersu, u slučaju nove pobede nad Novakom Đokovićm uzeo bi maksimalnih 1 500 poena sa ovog takmičenja i time bi mu ovo bio ubedljivo najbolji rezultat u karijri.

U grupi je momak iz južnog Tirola pobedio Stefanosa Cicipasa u dva seta i bez mnogo problema. Sa Đokovićem je odigrao fantastičan meč koji je dobio u tri seta, a onda je savladao i Holgera Runea posle velike borbe i tri seta, i na taj način u polufinale odveo i srpskog asa. Naime, da je Siner izgubio od mladog Danca, u polufinale bi otišla njih dvojica, a Novak bi završio kao treći i pored dve pobede u grupi. Siner je pokazao da je veliki sportsmen, igraju je meč kao da mu život zavisi od njega i učinio uslugu Đokoviću, mada je igrao i za sebe, za 200 ATP bodova i pozamašnu novčanu nagradu koja se dodeljuje za svaku pobedu.

U polufinalu je Siner igrao protiv Danila Medvedeva, za koga mnogi govore da je ”izabrao” Italijana za protivnika porazom od Alkaraza u poslednjem kolu svoje ”crvene” grupe. Da li je Rus procenio da će mu biti lakše sa Sinerom nego sa Đokovićem ne znamo, ali se izgleda preračunao. Meč je bio odličan u prva dva seta, ali se Medvedev raspao u trećem, raspravljao se sa publikom i ubedljivo ga izgubio sa 6:1. Prethodno je prvi set pripao Sineru a drugi Rusu u taj brejku.

Nije ovo prvo učešće Janika Sinera na Završnom mastersu. Pre dve godine je nastupio ali kao zamena za sunarodnika Matea Beretinija koji je bio povređen. Tada se nije plasirao u polufinale. Sada je prvi put zaslužio rezultatima plasman na Završni masters i igranje sa osmoricom najboljih u sezoni. Hoće li odmah stići i do trofeja? Pa, pita se malo i rival s druge strane mreže, a on je Novak Đoković.

Novak Đoković: Postaje li Novak apsolutni rekorder i po broju Završnih mastersa?

Šest puta je Srbin pobeđivao na završnom turniru ”smorice”. Toliko pehara sa Završnih mastersa ima još samo Rodžer Federer, ali je Novak jedini trijumfovao u tri različita grada. Osvajao je ovo takmičenje u Šangaju, kasnije više puta Londonu, a već ima trijumf i iz Torina. Ujedno je najbolji teniser sveta branilac titule od prošle godine kada je u finalu savladao Kaspera Ruda.

Dakle, rekordi samo padaju. Jedan je Đoković oborio več prvom pobedom u grupi. Čim je podigao ruke u znak pobede nad Holgerom Runeom bilo je jasno da će godinu završiti na prvom mestu i to osmi put u karijeri. Niko mu nije ni blizu, a iza nejga je Pit Sampras koji je šest puta završavao kalendarsku godinu na vrhu ATP liste. Ovo je deveto finale na Završnom mastersu za srpskog asa, a i po tome je apsolutni rekoreder, dok je finale gubio samo dva puta. Neće odbraniti sve bodove iz prošle godine sa Završnog mastersa jer je tada do trofeja stigao bez poraza i osvojio maksimalnim 1500, a sada je u grupi izgubio od Sinera i neće dobiti dodatni ”bonus”, a i nema tih 200 poena protiv Italijana.

Morao bi Đoković da bude ”zahvalan” i Sineru što je u finalu. Italijan je pobedom nad Runeom pogirao Srbina do drugog mesta u grupi i omogućio mu duel sa Karlosom Alkarazom u polufinalu. Daleko od toga da je Đković nezasluženo bio u polufinalu. Pobedio je Runea i Hurkača i izgubio od Sinera, ali je sva tri meča igrao u tri seta. Protiv drugog na svetu, mladog Španaca, prikazao je briljantu igru i ekspresno ga poslao na produženi odmor, s obzirom da Španija ne igra u završnici Dejvis kupa. Bio je to peti međusobni okršaj Đokovića i Alkaraza i treća pobeda Srbina. Prethodna četiri bila su pravi maratoni sa maksimalnim brojem setova, jedan u finalu Vimbldona, jedan u finalu mastersa u Sinsinatiju, polufinale Rolan Garosa i polufinale mastersa u Madridu.

U 2023. godini Đoković je osvojio tri grend slema i u četvrtom je igrao u finalu. Slavio je u Australiji, Rolan Garosu i US openu, dok je poražen tamo gde se to najmanje očeivalo, u finalu Vimbldona. Ima i dva mastersa, Sinsinati i Pariz, mada je od devet turnira iz Serije 1000 igrao na samo četiri dok je pet propustio, što zbog svoje odluke, što zbog zabrane da putuje u SAD u prvom delu sezone. Nije ga bilo u Indijen Velsu, Majamiju, Madridu, Torontu i Šangaju. Pored ovih osvojenih ”velikih” turnira, slavio je na početku sezone i u Adelejdu, pošto je taj turnir igrao kao pripremu za Australijen open. Trofej u Torinu bio bi kruna još jedne fantastične sezone za teniskog veterana sa 36 i po godina života.

Naš predlog:

Posle tri uzastopna poraza od Đokovića, jednog na šljaci i dva na travi, Siner je u Torinu stigao do prve pobede i to na betonu. Koliko je šansa da slavi dva puta u pet dana, pitanje je svih pitanja.

Kladionice više veruju u revanš srpskog tenisera, pa je koeficijent na trijumf Đokovića 1.57 u kladionici SuperBet, dok je pobeda Sinera procenjena kvotom 2.50.

Naš prvi predlog je igranje bar jednog taj brejka na meču. Obojica odlično serviraju, vrlo retko gube svoj servis i logično je da bar jedna set ode u dodatni 13. gem. Za igru TBDA kvota je 1.75 u kladionici SuperBet.

Pokušajte i sa brojem setova, s obzirom da ponovo očekujemo bitku u maksimalna tri seta koeficijet za S3 iznosi 2.25 u kladionici SuperBet. Na kraju, ne veruejmo da neko, još uvek, može pobediti Novaka Đokovića dva puta na istom mestu u samo pet dana, pa predlažemo pobedu Srbina i više gemova ukupno. Granica za gemove je na 22,5 a za 2,UG+ kvota je 2.70 u kladionici SuperBet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.