Tip dana košarka: Cedevita Olimpija – Partizan: Crno-beli moraju slaviti na mestu na kom nisu skoro 5 godina!

Cedevita Olimpija će u okviru 8. kola ABA lige u Stožicama dočekati Partizan. Biće ovo veoma bitan meč za Partizan koji je već sada upisao 2 poraza, pa u ovaj duel moraju ući maksimalno fokusirani. Utakmica je na programu od 17 časova i 30 minuta.

Cedevita Olimpija: 5 uzastopnih pobjeda u Stožicama!

Velike promjene doživjela je Cedevita Olimpija minulog ljeta, ali zasada joj ne cvijetaju ruže. U ABA ligi i nekako, gdje ima učinak 5-2 i gdje je u seriji od tri vezana trijumfa, ali na evrosceni… Bili su izabranici Simonea Pjaniđanija najbliži prvom trijumfu, ali su u toj šestoj rundi ostali bez pobjede. Vodili su i 12 razlike u odlučujućoj dionici protiv Venecije, koja je Ljubljančane posle velikog preokreta ostavila bez već viđene pobjede. Na kraju, 95:87 u korist tima Nevena Spahije.
Cedevita Olimpija je vodila od sredine prve dionice, sve od odlučujuća četiri minuta, da bi Beri Braun i Rejdžon Taker preokrenuli meč u korist domaćina.
Već loš skor dodatno su “ukrasili” porazom u poslednjem kolu, prethodne sedmice, kada je od njih bio bolji i Hamburg koji do tada nije znao za pobjedu kao ni Cedevita Olimpija koja je sada jedini tim u ovoj grupi bez trijumfa!
U taj meč sa Hamburgom su ušli kao apsolutni favoriti i na kraju nisu uspijeli da naprave preokret, te upišu prvu pobjedu. U tom meču je najefikasniji bio Jaka Blažič sa 24 postignuta poena, a pratio ga je i Klemon Prepelič sa 23 postignuta poena.
Jasno je da će fokus tima iz Ljubljane sada apsolutni biti na ABA ligi u kojoj su trenutno na 9. mjestu i u kojoj su u poslednjem kolu savladali FMP na gostujućem terenu, rezultatom 84:96.
Ne bi se moglo reći da duel sa Partizanom dolazi po njih u dobrom trenutku ali ono što svakako može da ih ohrabruje je tradicija koja je apsolutno na njihovoj strani u poslednjih par godina.
Naime, Cedevita Olimpija je slavila na poslednjih 5 duela u svojoj dvorani i tako predstavljaju jedno od najnezgodnijih gostovanja za crno-bijele.
Prošle sezone su ove ekipe odigrale 2 duela u Stožicama i oba puta je Cedevita Olimpija bila uspiješna. Prvo u regularnom dijelu sezone, a potom i u polufinalu ABA lige kada su uspijeli da izjednače na 1:1 u seriji i vrate seriju u Beograd, međutim tada nisu imali snage za nešto više pa su u odlučujućem meču poraženi sa 19 poena razlike.
Jasno je da će i danas kao i u većini prethodnih utakmica Cedevita Olimpije, glavnu riječ na terenu voditi bivši igrač Partizana Jaka Blažič ali i Klemon Prepelič.
Cedevita Olimpija je u novoj sezoni ABA lige odigrala 4 meča na domaćem terenu i jedini je tim uz Budućnost i Crvenu zvezdu koji još uvijek ne zna za poraz na svom terenu, što svakako govori o tome koliko će Partizan danas imati tradicionalno težak posao.

Partizan: Prekinuti lošu seriju na gostovanju u Sloveniji!

Sezona odbrane krune u Jadranskoj ligi donijela je Partizanu izazove sa kojima realno mora da se uhvati u koštac. Nije isto biti izazivač i neko ko treba da sačuva nešto tako vrijedno u svojim rukama, a to su na svojoj koži već osjetili izabranici Željka Obradovića.
Dok je u Evroligi posle devet kola skor isto kao prošle godine, porazi od Mege i Igokee su kao trn u oku, problem koji bi vremenom mogao da bude sve ozbiljniji ako se na neki način ne sanira. Na sve to, Parni valjak ponovo ima igrače van stroja i skraćivanje rotacije problematika je sa kojom se struka nosi u hodu.
Bitan faktor je i iskustvo tima. Ako izuzmemo nosioce poput Kevina Pantera, Zeka Ledeja i Džejmsa Nanelija, mnogima je prošla godina bila prva u Evroligi. Prije svega za Aleksu Avramovića, Alena Smailagića, čiji je uticaj na igru crno-bijelih značajno porastao u odnosu na periodu od prije godinu dana. Zapravo, oni u prvih devet kola takmičarske 2022/23 praktično nisu ni imali ulogu jer su bili povrijeđeni. Avramović se ekipi tek priključio u onom trijumfu nad Fenerbahčeom u Istanbulu, dok je Smailagić zaigrao u mečevima osmog i devetog kola protiv Makabija, odnosno Barselone, ali to nije bila uloga ni približno tako kompleksna i značajna kakvu ima sada.
Godinu dana su stariji i igrači poput Tristana Vukčevića i Uroša Trifunovića, koji su proteklih sedmica imali nekoliko solidnih rola u elitnom takmičenju, što je velika razlika u odnosu na, recimo, novembar prošle godine kada su bili na marginama. Ognjen Jaramaz ima sada već višegodišnje iskustvo u Evroligi, ali je posebno osjetan pomak u igri Danila Anđušića koji kao zamjenik kapitena u odsustvu Kevina Pantera uspijeva čak i da popuni njegove patike ulogom i učinkom. Bruno Kaboklo je tek stigao i biće mu potrebno vrijeme da pronađe optimalni ritam pošto dugo nije igrao takmičarsku košarku, ali je već sada jasno da će biti mnogo značajan faktor u ovom timu.
Navijače i te kako mogu da hrabre sve bolje uloge Frenka Kaminskog i Pi Džej Doužera. Trebalo im je malo vremena da se “prebace“ iz NBA na evropski stil košarke, na intenzititet utakmica u kojima su svaki posijed, pobjeda i utakmica važni. Utisak je da i pored onoga što su već pokazali da imaju još prostora za napredak, što automatski važi za kompletnu ekipu.
Vjerovatno bi trenutna slika ekipe bila još i bolja da je zdravstvena situacija bolja. Kevina Panter nema još od prvog vječitog derbija u Evroligi, a najduže je van stroja bio Mateuš Ponitka. Poljski reprezentativac vratio se u rotaciju posle dosta muke sa povredom ramena i već se osjeti njegovo prisustvo na parketu.
Sredina je novembra, tek od februara kada se bude zaista igralo za prvi veliki trofej moći će da se govori o tome da li je stanje u timu dobro ili ne, a do onih najvažnijih megdana u aprilu i maju ima sasvim dovoljno vremena da se sve postavi na svoje.
Za početak, Parnom valjku je potrebno da konačno prevaziđe “crnu rupu“ zvanu gostovanje Cedeviti Olimpiji u Ljubljani na kom nisu slavili na prethodnih 5 duela!

Naš prijedlog

Partizan u ovaj meč ulazi kao favorit, a kvota na njihovu pobjedu je 1.36 u SuperBet kladionici. Kvota na pobjedu domaćina je 3.08 takođe u SuperBet kladionici.

Mišljenja smo da će Partizan od starta utakmice ući maksimalno fokusirano u namjeri da što prije slomi otpor protivnika, pa vam prema tome predlažemo igru 2/2 po kvoti 1.65 u SuperBet kladionici. Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru 2&UP + (granica 169,5) po kvoti 2.60 u SuperBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.