DERBI DANA: Atalanta – Milan: Rosoneri u Bergamu nisu poraženi već pune 4 godine, mogu li do novog trijumfa?

Atalanta će u okviru 15. kola Serija A na domaćem terenu ugostiti Milan. Na prethodna tri gostovanja u Bergamu ekipa iz Milana nije poražena, a Gasperinijev tim je evidentno u velikoj krizi. Za obje ekipe bi 3 boda bila veoma značajna, a meč je na programu od 18 časova.

Atalanta: Bez pobjede još od oktobra!

Najvažniji potez familija Perkasi je povukla prije sedam godina kada su odlučili da dovedu Đan Pjera Gasperinija i još više kada su izdržali da mu ne daju otkaz tokom premijerne sezone kada je u prvih pet kola nanizao četiri poraza. Fudbalska istorija je krcata primjerima hrabrih poteza i među njima se visoko kotira riješenost Perkasijevih da od Gasperinija naprave centralnu figuru kluba dajući mu platu u rangu velikih klubova.
Prije dolaska Gasperinija, na vječnoj listi klubova u Seriji A, Atalanta je bila 11. U poslednjih sedam sezona Boginja je na sedmom mjestu, samo pet bodova iza Lacija i devet iza Rome. Sa Gaspom je Atalanta odigrala i dvije Lige šampiona i u ovoj godini ima nameru da se vrati u elitno društvo.
Klub iz Bergama je već imao zavidnu finansijsku situaciju koja se dodatno poboljšala sa prodajom Hojlunda, Boge i Demirala. Perkasijevi su investirali u ovoj sezoni kao nikada do sada. Kupili su Turea i Skamaku koji koštaju oko 60.000.000 evra. Doveli su Holanđanina Bekera za lijevo krilo, angažovali su bez obeštećenja Kolašinca, uzeli su na pozajmicu De Ketelarea (ako neko može da preporodi Belgijanca onda je to Gasperini) i uspijeli su da ostanu imuni na brojne zahtjeve za Karnesekija. Takođe, osim iznenađenja u poslednjem momentu, Atalanta je zadržala i budućeg najboljeg italijanskog defanzivca Skalvinija i pouzdanog Holanđanina Kupmejnersa, koji ove sezone pruža izvanredne partije.
Atalanta je zaista dobro otvorila novu sezonu i sve je vodilo ka tome da će se neprestano rvati sa ostalima za TOP 4. Tu seriju dobrih rezultata su pokvarili u poslednjih mjesec i kusur dana, pošto su poslednji put slavili 30. oktobra kada su savladali Empoli u gostima rezultatom 0:3. Nakon tog su upisali čak 3 poraza i samo jedan remi, u prethodnom kolu su ubjedljivo poraženi od Torina sa 3:0 i sa 20 osvojenih bodova trenutno su na 8. mjestu na tabeli. Za Romom koja je na 4. mjestu zaostaju svega 4 boda i sigurno je da bi novi poraz znatno odaljio Gasperinijev tim od ciljeva koje su zacrtali na početku sezone.

Milan: Šansa za priključak!

Uprkos slabijim rezultatima, neubjedljivim nastupima i brojnim povredama, u prvom dijelu sezone, u Milanelu su uvjereni da imaju materijal za juriš na skudeto. U toj konstelaciji treba tumačiti namjeru Rosonera da pojačaju značajno sastav na raspolaganju Stefanu Pioliju. Na listi želja Milana prvo mjesto zauzima Džonatan Dejvid iz Lila. Imajući u vidu pozitivna iskustva sa fudbalerima uzetim iz Lila, Majkom Menjanom i Rafaelom Leaom prije svih, italijanski klub bi mogao da investira značajnu sumu novca, možda i preko 30 miliona evra.
Da bi stigao do Dejvida Milan je spreman da žrtvuje Rada Krunića. Reprezentativac BiH je već duže vrijeme na meti Fenerbahčea koji je ponudio oko deset miliona evra za njegov dolazak. Taj novac bi dodrodošao Milanu da napavi finansijsku konstrukciju za kupovinu Dejvida.
Pored Kanađanina na nišanu Milana su Jakub Kivior iz Arsenala i Huan Miranda iz Betisa. Za Mirandu se kaže da bi on mogao da stigne i u junu budući da mu ugovor sa Andalužanima ističe u decembu prošle godine. Milan mora da bude oprezan jer su na Mirandu bacili oko različiti klubovi a među njima je i Napoli.
Rafael Leao najvjerovatnije neće početi meč sa Atalantom u Bergamu a pitanje je i da li će uopšte igrati pošto su rezultati analiza bili nedovoljno jasni. Oprez je više nego potreban jer se i sam Portugalac boji nove povrede. Po svoj prilici Leaa ćemo vidjeti sigurno u Njukaslu, u meču koji život znači.
Zanimljivo je da Milanu prijaju gostovanju u Bergamu, pošto na poslednja tri gostovanja ne znaju za poraz, a u tim duelima su slavili čak 2 puta. Poslednjih put kada su poraženi u Bergamu na kalendaru je i dalje bila 2019. godina. Milan je ove sezone poražen samo jednom na gostujućem terenu i to u duelu sa Interom kada su bili nominalni gosti na zajedničkom stadionu.

Naš prijedlog

Atalanta u ovaj duel ulazi kao blagi favorit, te je kvota na njihovu pobjedu 2.50 u PrimoBet kladionici. Kvota na pobjedu gostiju iz Milana je 2.90.

Mišljenja smo da će obje ekipe htjeti da se nadigravaju i da će ovo biti jedan efikasan meč, te vam predlažemo igru GG po kvoti 1.78 u PrimoBet kladionici. Takođe, ukoliko se meč otvori vrlo lako bi mogla da dođe i igra GG3+ po kvoti 2.35, a za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru X2&3-6 po kvoti 4.10 u PrimoBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.