MEČ DANA: Crvena zvezda – Mančester Siti: Evropski šampion bez motiva u Beogradu, Zvezda igra za častan oproštaj od elite!

Crvena zvezda će u okviru poslednjeg kola grupne faze Lige šampiona na domaćem terenu dočekati Mančester Siti. Ovaj meč nema nikakav rezultatski značaj ali je sigurno da će tim Baraka Bahara željeti da se na častan način oprosti od ovog prestižnog takmičenja. Meč je na programu od 18 časova i 45 minuta.

Crvena zvezda: Meč za uživanje!

Na početku sezone, kada su izvučene grupe Lige šampiona, vjerovalo se da će utakmica Crvene zvezde i Mančester Sitija imati revijalni karakter. Ali ne u ovom kontekstu, već da će ovo biti susret timova koji su obezbijedili proljeće u Evropi. Međutim pošto su porazom u Bernu izabranici Baraka Bahara ostali bez šansi da se domognu evropskog proleća, euforije nema ni u naznakama, mada će večerašnji duel na stadionu Rajko Mitić imati istorijsku notu, pošto će prvi put u klupskoj istoriji Crvena zvezda dočekati aktuelnog šampiona Evrope.
Zvezda nema nikakav imperativ, osim da pokuša da se ne obruka na kraju takmičenja, pošto je u dosadašnjih pet susreta bila konkurentna. I ako ništa drugo Barak Bahar će imati ovlašćenja da pred očima evropske javnosti promoviše Zvezdinu mladost, momke kojima je lošim personalnim i taktičkim riješenjima uskratio koji minut više u Ligi šampiona ove sezone.
Zvezda je u prvom kolu pružila dobar otpor Sitiju i uspijela čak da na odmor na Etihadu ode sa golom prednosti, ali u nastavku se nije moglo i na kraju su ubilježili poraz. Nakon toga su uslijedili dueli sa Lajpcigom koji su pokazali da Zvezda još uvijek nije spremna za iskorak u ovom takmičenju, a poraz u Bernu je samo potvrdio da Zvezda nije u samom vrhu fudbala u Evropi i da je pošteno zalutala u elitni rang takmičenja.
Može se očekivati da Crvena zvezda meč protiv Mančester Sitija počne sa najmanje trojicom bonus igrača. Više je neumjesno postavljati pitanje o statusu Jovana Mijatovića. Postao je redovni spasilac Zvezdinih šampionskih ambicija tokom jesenje sezone. Nametnuo se kao ozbiljnije rešenje od Šerifa Endijaja, za perfektan učinak nedostajali su mu golovi iz Berna, kada je promašio dvije izgledne šanse.
Izvjestan izostanka Mirka Ivanića, trebalo bi da otvori vrata prve postave Vladimiru Lučiću. Izrealac se oslanjao tokom cijele sezone na mladog driblera, čak i kada možda rođeni Beograđanin nije zasluživao šansu, Lučić je najviše doprinosio ulascima sa klupe.
Na fudbalerima Baraka Bahara ostaje da večeras časno odbrane boje kluba koji je nekada bio pojam za Mančester Siti, ali kako se vremena mijenjaju tako se sve okrenulo, pa će sve sem poraza u ovom duelu biti ogroman uspijeh!

Mančester Siti: Minuti za rezerviste!

Slobodno možemo reći da se četa Pepa Gvardijole prošetala kroz ovu grupnu fazu Lige šampiona i da je tako svima stavila do znanja da je krunisani šampion Evrope itekako sposoban da odbrani svoj tron. Prvo poluvrijeme protiv Crvene zvezde na Etihadu je možda bilo njihovo najlošije u ovoj grupnoj fazi, iako su stvarali šanse ali ipak na kraju na odmor otišli sa golom zaostatka. Nakon tog prvog poluvremena, Mančester Siti je stisnuo gas i trijumofao na svih narednih 5 mečeva. Po dva puta je savladan Jang Bojs, Lajpcig, a večeras će izvjesno rezervni tim šampiona Engleske pokušati da okonča grupnu fazu sa savršenim skorom od svih 6 pobjeda.
Upao je siti u malu krizu rezultata u Premijer ligi, pošto su prvi put nakon 2017. godine imali seriju od 4 meča bez trijumfa, a poraz u Birmingemu od Aston Vile je posebno zabolio Pepa koji je izjavio da su im bili potrebni lošiji rezultati kako bi se malo prodrmali. Proteklog vikenda ta serija je prekinnuta pošto su trijumfovali na gostovanju Lutonu rezultatom 1:2.
Večeras se na terenu stadiona Rajko Mitić neće sigurno naći Erling Haland, De Brujne i Doku. Sigurno je da će najviše terenu nedostajati gol mašina Haland, koji je od dolaska u Siti skoro na svakom meču bio strijelac za svoj tim.
Dolazak Erlinga Halanda prije dva ljeta riješio je nedostatak špica u Mančester Sitiju. Norvežanin rešeta protivničke mreže kao od šale, u 75 utakmica dao je 71 gol i dodao 14 asistencija, pa su Građani ponovo dobili golgetera kao što je to bio Serhio Aguero.
Argentinac je dugo bio Gvardiolin prvi izbor za špica, ali je zbog čestih povreda u sezoni 2019/2020, a onda i odlaska u Barselonu ljeta 2021, Katalonac morao da posegne za B opcijom. To je bila “lažna devetka” u vidu Gabrijela Žesusa, Rahima Sterlinga ili Ilkaja Gundogana. Iako ni jedan od njih više nije u klubu, Siti bi večeras u Beogradu ponovo mogao da izađe na teren bez klasičnog špica.
Iako kao zamjenu za Halanda ima svijetskog prvaka Hulijana Alvareza, engleski mediji navode da bi Gvardiola protiv Crvene zvezde mogao da posegne za starom idejom, jer je meč u Beogradu nema takmičarski značaj i može da posluži za uigravanje u slučaju da norveški napadač bude morao na dužu pauzu. Najavio je Gvardiola da Halanda očekuje spremnog za Svijetsko prvenstvo klubova u Saudijskoj Arabiji (Građani se uključuju 19. decembra), ali sigurno je da neće žuriti sa njegovim povratkom ukoliko bude postojao bilo kakav rizik od obnove povrede stopala, koju je zadobio u meču sa Aston Vilom i zbog koje je već preskočio pobjedu u Lutonu (2:1).
Lokalni mediji iz Mančestera navode da bi uz potencijalne promjene u špicu Gvardiola na Marakani svakako trebalo da izvede kombinovanu postavu i šansu pruži od početka pruži Mateusu Nunjesu i nadolazećim snagama Oskaru Bobu i Riku Luisu. Prvi bi mogao da odmijeni Bernarda Silvu, drugi Fila Fodena, a treći Kajla Vokera.

Naš prijedlog

Mančester Siti u ovaj meč ulazi kao favorit, te je kvota na njihovu pobjedu 1.36 u MeridianBet kladionici. Kvota na pobjedu Crvene zvezde je 6.90.

Rasterećenost oba tima bi trebala da nam priušti jednu zanimljivu fudbalsku predstavu u kojoj očekujemo da oba tima postignu makar po gol, te vam predlažemo igru GG po kvoti 1.80 u MeridianBet kladionici. Takođe mišljenja smo da šampion Evrope neće dozvoliti da grupnu fazu okonča porazom, te prema tome predlažemo i igru X2&GG po kvoti 2.00, a za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru 2&GG po kvoti 2.80 takođe u MeridianBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.