MEČ DANA: Kristal Palas – Brajton: Sudar dve totalno različite filozofije na Selhurst Parku!

Utakmica između Kristal Palasa i Brajtona koja će biti odigrana na Selhurst Parku će otvoriti 18. kolo Premijer lige. Na utakmicama Brajtona u prosijeku pada najviše golova (3.7) dok na utakmicama večerašnjeg domaćina Kristal Palasa pada najmanji broj golova (2.5), pa slobodno možemo reći da će se večeras sudariti dvije potpuno različite filozofije. Meč je na programu od 21 čas.

Kristal Palas: Prekinuti negativnu seriju rezultata na domaćem terenu!

Kada je počelo da gori Kristal Palasu pod nogama, čelnici kluba su pozvali u pomoć Roja Hodžsona. Iako je taj potez kod mnogih naišao na podsmijeh, jer je sa 75 godina „deka“ iz Krojdona najstariji menadžer u Engleskoj, ispalo je da su Orlovi napravili pun pogodak. Šta je tačno Hodžson uradio u svlačionici, teško je pretpostaviti, vjerovatno je unio neki mir, staloženost, a to je rezultiralo sjajnim rezultatima tima i skokom u sigurnu zonu daleko prije kraja sezone.
Međutim Palas u poslednje vrijeme igra veoma loše i već dugi niz utakmica ne znaju za pobjedu u Premijer ligi. Na poslednjih 5 mečeva nisu upisali trijumf, a u poslednjem kolu su remizirali sa šampionom Engleske ali i Evrope, ekipom Mančester Sitija i to na Etihadu posle zaostatka od 2:0. Moglo bi se reći da je Palas 2 puta ozbiljnije zaprijetio Sitiju i oba puta iskoristio da protivniku zatrese mrežu. Bilja je strpljiva ekipa Kristal Palasa i nije se predavala čak ni onda kada se svima činilo da nemaju nikakve šanse protiv izabranika Pepa Gvardiole. Ostaje da vidimo da li će ovaj meč biti njihov pokretač da baš u ovom meču upišu trijumf na domaćem terenu.
Ono što je veoma nekarakteristično su slabe partije na njihovom Selhurst Parku, pošto su u seriji od čak 4 uzastopna poraza u svojoj kući. Nakon poraza od Bormuta rezultatom 0:2, poraženi su od Liverpula rezultatom 1:2 i tako ostali na učinku od samo jedne pobjede na domaćem terenu u novoj sezoni.
Sa 17 osvojenih bodova nakon 17 odigranih kola nalaze se na 15. mjestu na tabeli, a sa svega 17 postignutih golova spadaju u jednu od najmanje efikasnih ekipa u ligi. Dovoljno govori podatak da na njihovim mečevima u ovoj sezoni prosiječno pada najmanji broj golova (2.5).
Takođe veoma je zanimljivo istaći da je na poslednja 4 meča na ovom stadionu bio identičan rezultat, a to je – 1:1.

Brajton: Bez pobjede na gostovanju punih mjesec dana!

U fudbalu, kao i u životu, stvari se ne dešavaju uvijek prema planu. Ponekad su rezultat spleta okolnosti, slučajnosti i nedaća. Ko bi rekao da vojni sukob može da bude polazna tačka skoro pa idilične priče. A, baš takva je ona Roberta De Zerbija, bivšeg stratega Šahtjora, koji je za godinu dana uspio da osvoji probirljive Engleze, i pozicionira se kao legitimni naslijednik Pepa Gvardiole na klupi Mančester Sitija jednom kada Španac odluči da ode sa Etihada.
Igrači Brajtona definitivno nisu imali problema da budu inspirisani svojim novim šefom sredinom septembra 2022. Bivši vezista rođen u Breši – baš tamo gdje je Gvardiola odlučio da ode posle igračkog boravka u Barseloni – u vrijeme izbijanja rata u Ukrajini predvodio je Šahtjor, ali se tokom ljeta rastao sa Rudarima.
Ekipa sa Ameksa je morala brzo da krene u akciju pošto je Čelsi ekspresno ugrabio Grejema Potera posle smjene Tomasa Tuhela na Stamford Bridžu. Galebovi stalno prate trenere širom Evrope i poznati su po viještom regrutovanju, kako igrača tako i osoblja. Vlasnik kluba Toni Blum često voli da ide alternativnim putem prilikom angažovanja ljudi, a De Zerbi je imao zanimljiv put do Premijer lige.
Pošto se 2013. godine povukao kao igrač, posle karijere u kojoj je predstavljao 11 klubova, bivši fudbaler Napolija i Kluža prvu trenersku ulogu imao je u četvrtom rangu italijanske lige sa amaterskim klubom Darfo Boario 2013. Uslijedio je trećeligaš Fođa, prije skoka u Seriju A sa Palermom i Beneventom. Uprkos ispadanju sa ovim poslednjim, zapao je 2018. za oko Sasuolu. Tamo je De Zerbi ostavio svoj pečat, impresionirajući igrom zasnovanom na posijedu.
Prošle sezone Galebovi, ni izbliza planirani u gornjem dijelu tabele Premijer lige, završili su sezonu na šestom mjestu i bili su izvođenjem jedanaesteraca daleko od finala FA kupa. Brajton sada pokušava da, ne samo održi svoj nivo, već i da ga nadogradi, a to je zbog pritiska koji je De Zerbi stavio na sebe. Klub zna da je Totenhem željeo ljetos da uzme Roberta, kao i da je on odlučio da ostane. Želi da nastavi da vodi Brajton ka većim i boljim stvarima.
Ove sezone su kao prvoplasirani tim prošli grupnu fazu Lige Evrope i tako se plasirali u osminu finala ovog takmičenja, a u Premijer ligi su trenutno na 9. mjestu sa 26 osvojenih bodova. U poslednjem kolu su odigrali možda i najlošiju utakmicu u sezoni, potpuno su nadigrani od strane Arsenala pa je poraz na kraju bio neminovan.
Prekinuli su niz od čak 17 utakmica u domaćem šampionatu u kom su i primali i davali po gol, a vrlo je vjerovatno da će nakon samo jednog meča pauze nastaviti po starom i odigrati jednu napadačku utakmicu kako bi došli do nova 3 boda.

Naš prijedlog

Ekipa Brajtona u ovaj meč ulazi kao favorit, a kvota na njihovu pobjedu je 2.25 u MeridianBet kladionici. Kvota na pobjedu domaćina je 3.10.

Mišljenja smo da oba tima posjeduju kvalitet da postignu makar po jedan gol, pa vam prema tome predlažemo igru GG po kvoti 1.73 u MeridianBet kladionici. Takođe veoma primamljivom nam se čini i igra GG3+ po kvoti 2.15, dok za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru 4+ po kvoti 3.29 u MeridianBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.