Najava i analiza: Premijer liga, 18. kolo: Epicentar na Enfildu, Vila pikira lidersku poziciju, Junajted pod ”čekićem”

premijer liga

Kreće ”praznično ludilo” na Ostrvu. U narednim danima, dok traju praznici, igraće se veliki broj mečeva i skoro da neće biti dana bez premijerligaškog fudbala. Ovo 18. kolo igra se od četvrtka do nedelje, a započelo je sinoćnim remijem između Kristal Palasa i Brajtona. Jedan meč je odložen za kasnije, radi se o duelu Mančester Sitija i Brentforda, a sve zbog nastupa engleskog i evropskog šampiona na Svetskom prvenstvu za klubove u Džedi. Svakako da će u centru pažnje biti okršaj dve prvoplasirane ekipe na Enfildu, Liverpul dočekuje Arsenal, a remiju u tom meču nada se trećeplasirana Aston Vila, koja bi tako mogla do prvog mesta. Sve kvote iz najave bile su aktuelne u momentu pisanja analize.

Aston Vila – Šefild junajted – 1/1,3+ @ 1.97 u Mozzartbet

Sve ovo što radi Vila u ovoj sezoni ua mnoge je neverovatno. Tim koji se, pre dolaska Unaji Emerija, borio za opstanak prošle sezone, sada je nadomak prvog mesta posle prvog dela prvenstva. Vezali su tri pobede i to kakve. Na svom Vila parku su u samo par dana srušili Siti i Arsenal, da bi zatim slavili na teškom gostovanju kod Brentforda i to nakon preokreta. Na svom Vila parku tim iz Birmingema je odigrao 8 utakmica i svih osam dobio. Računajući i finiš prošle sezone Vila ima tačno 15 uzastopnih pobeda kao domaćin u Premijer ligi. Ne sumnjamo da će stići i do 16. uzastopnog trijumfa u ligi. Šefild junajted nije rival koji može da ih ugrozi, Jorkširci su uzei samo jedan bod ove sezone na strani i izgubili čak 7 puta. Vraćen je trener Kris Vejlder da spasi šta se spasti da, ali će Oštrice jako teško stići do opstanka. Za sada imaju samo 8 bodova a skoro je polovina sezone. Naš predlog za ovaj meč je prelaz 1/1 uz bar tri pogotka ukupno. Za 1/1,3+ kvota je 1.97 u kladionici Mozzartbet.

Vest Hem – Mančester Junajted – 0-3 @ 1.65 u Primobet

Špekulisalo se s tim da li će Erik ten Hag praznike proslaviti u Mančesteru ili rodnoj Holandiji. Za sada se nije dogodilo ništa, predvodiće Junajted i na gostovanju kod Vest Hema, a šta će biti ukoliko se Đavoli i sa ovog gostovanja vrate praznih ruku, ostaje da vidimo. Mančester Junajted je osvojio bod na Enfildu, sačuvao je mrežu protiv Liverpula i verovatno je to ostavilo Holanđanina na klupi, mada ta jedan bod u najvećem engleskom derbiju nije doneo mnogo klubu. I dalje su na 7. mestu sa 28 bodova, a to je trenutno 11 manje od vodećeg Arsenala. Čekićari imaju samo bod manje od Junajteda ali su, za razliku od njih, ostali u Evropi. Igraće i na proleće u Ligi Evrope, a svakako da u tom takmičenju spadaju među favorite i za plasman u završnicu. Mojesov tim je doživeo ubedljiv poraz kod Fulama sa 5:0 ali su se ispravili već u narednom kolu kada su na svom terenu pobedili Vulverhempton sa 3:0. Ipak, ovaj meč čekaju u pomalo turobnom raspoloženju s obzirom da su u sredu izgubili od Liverpula u četvrtfinalu EFL kupa sa čak 5:1 i tako ostali bez šanse da se bore za prvi trofej u sezoni. Ne očekujemo mnogo golova na ovom meču, naš predlog je 0-3 gola sa kvotom 1.65 u kladionici Primobet.

Fulam – Barnli – 1 @ 1.70 u SuperBet

Kolibari su izgubili na severu od Njukasla ali treba reći da su veći deo meča igrali sa igračem manje. Nije ih taj poraz poremetio, pogotovo nakon dve pobede od po 5:0, i to se videlo u četvrtfinalu EFL kupa u kom su pobedili Everton na Gudisonu posle boljeg izvođenja penala. Na taj način Fulam se plasirao među četiri najbolja tima u ovom zakmičenju i ima lepu šansu da stigne i do trofeja. U prvenstvu su na 11. mestu, daleko su od vrha tabele ali i od borbe za opstanak. Pobedom nad Barnlijem još bi više sebe ušuškali u sigurnoj zoni, pa bi u narednim kolima mogli da igraju krajnje rasterećeno. Za Barnli nema takve mogućnosti, Klaretsi su, uz Šefild junajted, najlošiji tim lige i imaju samo 8 bodova iz 17 utakmica. Jedino što može da unese određenu dozu optimizma kod tima koji i dalje predvodi Vensan Kompani je to što su više bodova osvojili na strani nego na svom Turf Muru. Ipak, prvi tip za ovaj meč je jedinica, a za nju se u kladionici SuperBet dobija koeficijent 1.70.

Luton – Njukasl – GG3+ @ 2.26 u Meridianbet

Šeširdžije igraju dobro ali gube. To je, ukratko, opis učinka debitanta u Premijer ligi u 16 odigranih utakmica. Njihov duel prošlog kola u Bornmutu je prekinut zbog zdravstvenih problema koje je imao kapiten Lutona Tom Loker, i mada se to dogodilo u 65. minutu kod rezultata 1:1, odluka je da se taj meč ponovo odigra od početka. Pre tog meča Luton je imao tri vezana poraza, od toga dva na svom terenu od Arsenala i Mančester Sitija, kada je pokazao zube i jednima i drugima i na kraju je nesrećeno izgubio, pogotovo protiv Tobdđija protiv kojih su primili gol za 3:4 u 96. minutu. Njukasl je lako izašao na kraj sa Fulamom u prošlom kolu, na taj način malo ublažio bol zbog ispadanja iz Lige šampiona, ali su već tri dana nakon pobede nad Kolibarima ispali iz još jednog takmičenja. Svrake su lošije izvodile penale na Stamford Bridžu i u četvrtfinale EFL kupa otišao je Čelsi. Uzalud to što je Njukasl iz EFL kupa prethodno izbacio oba mančesterska tima pošto neće igrati za trofej. Biće uzbudljivo na Kenilvort Roudu uz standardne golove. Za GG3+ kvota je 2.26 u kladionici Meridianbet.

Notingem Forest – Bornmut – 1x,2+ @ 1.95 u MaxBet

Posle samo jednog osvojenog boda u prethondih šest kola bilo je logično da dođe do razlaza Notingem Foresta i trenera Stivena Kupera. Zamena je ekspresno pronađena u liku Nuna Espirita Santa, Portugalca koji je sa velikim uspehom predvodio Vulverehempton, doveo ga do plasmana u evropske kupove, a onda se nije snašao najbolje u Totenhemu. On stiže iz Saudijske Arabije i debi će imati protiv Bornmuta na domaćem terenu. Šumari imaju imperativ pobede u ovom meču, a to neće biti lako uraditi pošto su Trešnjice tim koji je, uz Aston Vilu, u najboljoj formi u poslednje vreme i ima četiri pobede i jedan remi u poslednjih pet utakmica. Možda bi imali i pet pobeda u šest kola, ali je njihov duel sa Lutonom prekinut i biće ponovo odigran od prvog minuta. Bornmut je potpuno rasterećen u Notingemu, od svog rivala imaju 5 bodova više i meč manje, i svaki rezultat osim poraza im odgovara. Očekujemo da bude i golova, ali ipak smatramo da će šok terapija uspeti i da Notingem neće izgubiti na svom Siti Graundu. Za 1x,2+ kvota je 1.95 u kladionici MaxBet.

Totenhem – Everton – 0-3 @ 1.61 u Primobet

Gledajući samo poslednje rezultate ova dva tima rekli bismo da se Everton nalazi u vrhu tabele, a ne Totenhem. Međutim i Pevci polako izlaze iz krize, posle katastrofalnog niza kada su u pet utakmica uzeli samo jedan bod, i to protiv Mančester Sitija u gostima, uspeli su napokon da vežu dve pobede i to u duelima sa Njukaslom i Notingem Forestom. Za to vreme su Karamele vezale četiri trijumfa i očas posla nadokandili deset bodova, koliko im je Savez oduzeo zbog kršenja finansijskog fer-pleja. Ukoliko kazna ostane, Everton se neće boriti ni za šta drugo osim za opstanak, ali sa ovakvim igrama i rezultatima nemaju zbog čega da brinu. Niz pobeda su prekinuli u sredu ali u EFL kupu. Izgubili su zbog lošijeg izvođenja penala od Fulama na svom Gudisonu i ostali bez plasmana u četvrtfinale ovog takmičenja. Na Vajt Hart Lejnu ekipu Šona Dajša čeka pakao, Totenhem se izdigao i ponovo liči na onaj tim sa početka sezone. Postekoglu ima poverenje uprave i Sparsi nastavljaju svoju borbu za povratak u Ligu šampiona. Everton nije primio ni gol na poslednja četiri meča, pa nam se čini da ni na ovom meču ne treba čekivati goleadu. Za 0-3 gola kvota je 1.61 u kladionici Primobet.

Liverpul – Arsenal – GG3+ @ 1.85 u Mozzartbet

Apsolutni derbi kola igra se na Enfildu na kom se sastaju dve prvoplasirane ekipe posle 17 kola. Liverpul je prepustio vrh Arsenalu zbog činjenice da nije uspeo da zatrese mrežu Mančester Junajteda prošle sedmice i gosti su odneli bod sa Emirejtsa. Za to vreme Tobdžije su slavile protiv Brajtona i sada Artetin tim ima bod prednosti u odnosu na Redse, ali i na Aston Vilu, pred ovu rundu. Nema sumnje da će se ova dva tima, uz Siti i, eventualno, Vilu, boriti za šampionski pehar, pa je samim tim i međusobni okršaj još važniji. Arsenal nema mnogo uspeha na Enfildu već punu deceniju. Poslednji trijumf su Tobdžije ostvarile pre punih 11 godina, ali nisu imale više uspeha u tom periodu ni u prvenstvu generalno. Od prethodne sezone Arsenal je ponovo u samom vrhu, vratili su se, za početak, u Ligu šampiona, a žestoko su namučili Siti prošle godine u bici za pehar. Arsenal je odigrao dosta slabo u Birmingemu, poraz od Vile bio im je drugi ove sezone u Premijer ligi, a i prvi su doživeli minimalnim rezultatom u Njukaslu. Liverpul na svom terenu nije izgubio na poslednjih 20 mečeva, računajući sva takmičenja, pa je blagi favorit i u duelu sa Arsenalom, pod uslovom da napadači ne promašuju onoliko kao protiv Junajteda. Klop hoće ponovo na vrh, ali pita se i njegov bivši pomoćnik Mikel Arteta. Golovi su uvek ispravna odluka za ovaj meč, na poslednjih pet međusobnih utakmica u prvenstvu palo je ukupno 18 golova, skoro 4 u proseku. I sada ih očekujemo barem tri, uz to da se mreže tresu na obe strane. Za GG3+ kvota je 1.85 u kladionici Mozzartbet.

Vulverhempton – Čelsi – 1x @ 1.82 u Meridianbet

Plavci su se plasirali u polufinale EFL kupa i to posle boljeg izvođenja penala protiv Njukalsa na svom Stamford Bridžu. Možda je ovo takmičenje i prava šansa da Čelsi uradi nešto značajno ove sezone. U Evropi ne igraju, teško će u nju i naredne sezone, a u Ligu šampiona sigurno neće. Na tabeli su tek na 10. mestu, punih 17 bodova imaju manje od vodećeg Arsenala i nije realno da ugroze vodeće timove, osim u pojedinačnim slučajevima. Tim Maurisija Poektina je posle dva uzastopna poraza slavio pobedu nad Šefild junajtedom u prošlom kolu, ali su to bodovi koji su u Čelsiju bili unapred upisani. Mnogo teži zadatak ih čeka na Molinjuu u Vulverehemptonu. Vukovi su vrlo opasni pred svojim navijačima u poslednje vreme i nisu izgubili na šest poslednjih okršaja uz tri pobede i tri remija. Ovde je pao i Mančester Siti ali i Totenhem, pa bi lako mogao i Čelsi. Ipak, ogradićemo se i sa jednim iksom, a za duplu šansu na Vulverhempton dobija se koeficijent koji u kladionici Meridianbet iznosi 1.82.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.