Tip dana košarka: Zadar – Partizan: Crno-beli seriju gostovanja nastavljaju u Zadru!

Ekipa Zadra će u okviru 13. kola ABA lige u svojoj dvorani Krešimir Ćosić dočekati prošlogodišnjeg osvojača i branioca titule u Jandraskoj ligi – Partizan. Meč je na programu od 17 časova.

Zadar: Pružiti jak otpor!

Klub sa hrvatskog primorja je posle turbulentne sezone i odlaska Antonija Jordana usred iste ipak uspio da napravi odličan rezultat plasmanom u plej-of ABA lige, zbog čega je bio učesnik i ovogodišnjeg ABA Superkupa. Posle osvajanja nacionalnog prvenstva, četvrtog u klupskoj istoriji, trener Danijel Jusup uspio je da zadrži najbolje igrače u vidu Luke Božića, Darija Drežnjaka, Marka Ramljaka, Arijana Lakića i Karla Žganeca. Dovedena su samo dva pojačanja, krilo Šibenke Patrik Jambrović i Lovro Mazalin iz Cibone, pa se čini da klub još nije završio sa radom na tržištu.
Najveći je svakako odlazak Huana Dejvisa, međutim Zadar je veoma dobro popunio njegovo mjesto u timu. Zadar treba ponovo očekivati u miksu za plej-of, što je sasvim realno uzimajući u obzir da je najveći dio prošlogodišnjeg sastava ostao na okupu. Postoje i dalje određeni problemi, pijre svega odlasci mladih nada kluba, zbog čega je Zadar predmet kritika u Hrvatskoj.
Zadar je u regionalnom takmičenju na skoru od 6 pobjeda i 6 poraza, te se trenutno nalazi na 7. mjestu na tabeli. Glavni igrač ekipe je neprikosnoveni Luka Božić koji je u jednoj nedavnoj izjavi otkrio da je ljetos trebao da preže u Partizan ali ni da sam ne zna zašto do realizacije posla nije došlo. To je sigurno još jedan motiv više za ovo rasnog skorera da pruži još jednu odličnu partiju protiv crno-bijelih.
Momak rođen u Bjelovaru 1996. godine je u osmom kolu ABA lige protiv Splita zabilježio jednu od najboljih partija u istoriji regionalnog takmičenja jer je upisao 28 poena, 14 skokova i 10 asistencija. Odigrao je svih 40 minuta i bio najzaslužniji za trijumf Zadra… Da je sudbina htjela nešto drugačije, možda bi nešto slično radio u dresu Partizana, ali da ne idemo predaleko sa pričom.
Trenutnu dobru formu su još jednom potvrdili u prethodnom kolu kada su slavili na gostovanju u Železniku kod ekipe FMP-a rezultatom 77:92.

Partizan: Vratiti se na pobjednički kolosijek!

Poraz od šampiona Evrope nije razlog za zabrinutost ili paniku, pogotovo ne kada je na drugoj strani parketa Real Madrid kakav imamo prilike da gledamo u ova tri mjeseca sezone. Možda nekom zvuči pretjerano, ali gledajući sveukupni utisak Blankosi su trenutno nešto najbliže NBA košarci. Nezahvalno je naravno govoriti o tome da li bi Real i u kojoj mjeri zaista mogao da se takmiči sa najboljima na planeti, ali sistem koji je uspostavljen i uz minimalne promjene korigovan tokom proteklih godina doveo je do toga da ovaj tim dijeluje zastrašujuće kada je u svojoj zoni komfora. Iz iste ga je praktično izbacila samo Unikaha, jer je Fenerbahče pobjedio u igri koja Realu odgovara, što dodatno podiže vrijednost iste.
Partizanovo izdanje u Madridu bilo je potpuno van svih okvira kojim teži Željko Obradović. Jasno je najbolji evropski stručnjak istakao posle utakmice šta je sve nedostajalo Partizanovoj igri, od agresivnosti u odbrani, preko strpljivosti, do koncentracije. Na kraju je iščezao prepoznatljivi voljni momenat Parnog valjka, što je kasnije dovelo do neminovnog raspleta.
Partizan se prvi put posle dva i po mjeseca i poraza od Makabija u Tel Avivu ponovo našao u situaciji da mora da se podiže iz ovakvog nokdauna. Da nije bilo Tristana Vukčevića i naročito Balše Koprivice da završnih pet minuta ubace neke lake poene, vjerovatno bi se pisao još i teži poraz. Svakako je najubjedljiviji za crno-bijele otkako je počela takmičarska 2023/24.
Nije bio prijatan način na koji je završen jedan prilično dobar ciklus ovjenčan sa devet pobeda, ali objektivnih razloga za ovako slabo izdanje Partizana ima i treba ih tražiti u skraćenoj rotaciji i nakupljenom umoru kao posljedici iste. Treba priznati i to da Partizan ove sezone niko nije bolje skautirao od Real Madrida! I to se prenijelo na slabe role četiri udarne igle – Kevina Pantera, Zeka Ledeja, Džejmsa Nanelija i Pi Džej Doužera. Realova odbrana je toliko dobro bila spremljena za ovaj izazov, da im je oduzela maltene sve ono što ih kroz igru krasi.
Ekipa se iz Madrida direktno preselila u Zadar, gdje je imala čitav petak i subotu za oporavak i pripremu novog teškog gostovanja u Jadranskoj ligi. Partizan je prošao važnu školu u Španiji, sada je važno kako će tim da reaguje na novonastalu situaciju, praktično prvu ove vrste. Jer, Makabi je došao na otvaranju sezone, Real u momentu kada je Partizan igrao dobro.
Pobjeda nad Zadrom došla bi kao melem, jer posle u Beograd stiže Virtus.

Naš prijedlog

Partizan kao izraziti favorit ulazi u ovaj meč, kvota na pobjedu gostiju iz Beograda je 1.20 u MeridianBet kladionici, dok je kvota na pobjedu domaćina 4.60.

Mišljenja smo da će Partizan na adekvatan način odgovoriti posle poraza od Reala, te da će slaviti sa većom razlikom od 7 poena, pa vam prema tome predlažemo igru H2 (granica 7.5) po kvoti 1.85 u MeridianBet kladionici. Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru 2&UP + (granica 166.5) po kvoti 2.30 u MeridianBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.