Tip dana košarka: Denver – Golden Stejt: Okršaj dva poslednja šampiona na Božić

Kao i svake božićne večeri u NBA ligi se igraju tri utakmice za koje organizatori procene da su najinteresantnije. Pored duela Njujorka i Milvokija, te L. A. Lejkersa i Bostona, svakako će najviše pažnje izazvati okršaj dva prethodna prvaka Golden Stejt Voriorsa i Denver Nagitsa. Meč u Bol Areni u Denveru igra se u ponedeljak sa početkom u 20.30 po srednjeevropskom vremenu.

Denver Nagetsi: Jokić i drugovi ponovo hvataju ritam

Svi koji iole prate događanja u američkoj košarkaškoj ligi znaju da su se prošlog leta košarkaši Denvera, predvođeni sjajnim srpskim centrom Nikolom Jokićem, po prvi put postali šampioni NBA lige. U velikom finalu pobedili su ekipu Majamija, dok su u finalu Zapada ”pometlali” slavne Lejkerse sa LeBronom Džejmsm. I ove sezone Denver je odlično započeo, predvodio je ligaški karavan, ali je nešto kasnije usledila mala kriza, pre svega zbog ovreda važnih igrača, Džamala Mareja i Aron Gordona, a i Jokić je imao problema sa leđima i propustio meč sa Klipersima pre oko mesec dana. Posle tri uzastopna poraza početkom decembra, od toga jedan u svojoj Bol Areni, Denver je ponovo ustalio formu i u poslednjih osam utakmica pobedili su 7 puta. Jedini neuspeh u tom intervaku bio je protiv Oklahome u Denveru i to sa poenom razlike.

Denver trenutno ima skor od 21 poebe i 10 poraza, to je drugi učinak u Zapadnoj konferenciji pošto je ubedljivo prva Minesota sa skorom 22-6. U svojoj dvorani Nagetsi su ponovo dobri, imaju 11 pobeda i samo dva neuspeha, dok su na strani trenutno sa 10 pobeda i 8 poraza. Pre dve noći Denver je pobedio Šarlot u gostima, a Nikoli Jokić je nedostajala samo jedna asistencija za novi tripl-dabl.

Što se tiče pojedinačnog učinka u ekipi Majkla Melouna podrazumeva se da je Nikola Jokić najbolji u gotovo svim kategorijama. Po broju poena je prvi u timu sa 26,7 poena po meču, a prate ga Džamal Marej sa 19,3 i Majkl Porter Džunior sa 16,3. Najbolji skakač opet je Jokić, hvatao je do sada u proseku 12,3 lopti, Majkl Porter je na 7,7 a Aron Gordon na 6,9 skokova po utakmici. I najbolji asistent tima je srpski centar, ima ih 9,2 po meču, a daleko iza su Marej sa 5,9 i novajlija Redži Džekson sa 4,5. Gledajući statistiku vidimo da je Jokić drugi i po broju ukradenih lopti, a samo je Kentavijus Koldvel Poup bolji od njega. Po blokadama je treći, iza Pejtona Votsona i Džamala Mareja.

Golden Stejt Voriorsi: Ratnici su izgubili mnogo bitaka

Pre dve sezone tim iz San Franciska se okitio šampionskim prstenom, četvrtim u osam godina. To su učinili na sebi svojstev način, fantastičnim šutom sa distance i brzom košarkom. Tako igraju i sada, ali vreme ih polako gazi. U aktuelnoj sezoni Golden Stejt ima 15 pobeda i čak 14 poraza i čini nam se da će imati problema i da dođu do plej-ofa.

Ko zna, možda namerno tempiraju formu za glavne bitke, znajući da su glavni igrači već pomalo umorni i godine ih stižu. Tu naravno mislimo na Stefa Karija i Kleja Tompsona, mada ni novajlija Kris Pol nije u ”cvetu mladosti”. Upravo je igra pomenutog plejmejkera glavni problem za Voriorse. očekivalo se da on nastavi sa partijama kakve je pružao barem u Finiksu, ako ne one iz Lejkersa ili Hjustona, mada je i ona sezona u Oklahomi bila sjajna. Za sada je on na 8 poena po meču i nešto manje od 8 asistencija u proseku, što je premalo za tim koji ima šampionske ambicije.

Nije nikakvo iznenađenje da je najefikasniji u timu iz San Franciska neverovatni šuter Stef Kari. On u proseku ove sezone postiže 28,3 poena, a prati ga Klej Tompson sa 17,6. Prijatno je iznenadio Džonatan Kaminga, momku iz Konga je ovo treća sezona u Golden Stejtu i ima najbolji učinak sa 12,5 poena po meču. Kevon Luni je najbolji skakač tima sa skoro 8 uhvaćenih lopti po meču, ali se od njega skokovi i očekuju. Drugi skakač je Dario Šarić, koji je stigao iz Oklahome, i on ima 5,7 skokova u proseku. Iza njega je Dramong Grin sa 5,5. Asistencije su fah Krisa Pola, sa 7,8 je vodeći ”dodavač” tima, a prate ga Grin i Kari. Moramo da istaknemo i učinak rukija Brandina Podziemskog koji u proseku daje 8,7 poena ali ima i više od 5 skokova i skoro tri asistencije. Njega je Kris Pol postavio za startera, zajedno sa Topsonom, Karijem, Lunijem i Kamingom.

Naš predlog:

Ovo je drugi ovosezonski duel Denvera i Golden Stejta. I u prvom je domaćin bio aktuelni šampion NBA lige, i Denver je u tom meču slavio sa 108:105 i to bez Mareja. Jokić je tada ubacio 35 poena, a pratio ga je Redži Džekson sa 20. Kod Golden Stejta se istakao samo Stef Kari sa 23 poena.

Favorit u ovom meču, po kladionicima, je Denver. Kvota na jedinicu je 1.36 u kladionici Primobet, dok je pobeda gostiju procennjena kvotom 2.92 u kladionici Primobet.

Naš predlog je više poena od granice, ona je na visokih 233,5 poena, ali kada su ovakve ”praznične” utakmice, odbrana je u drugom planu. Kvota za (+) poena ukupno je 1.82 u kladionici Primobet.

Predlažemo i pobedu Denvera u hendikepu. Granica je na 6,5 poena, a za H1 kvota je 1.82 u kladionici Primobet. Odigrajte i na broj poena domaćina, granica je na 118,5 a za D+ kvota je 1.74 u kladionici Primobet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.