TIP DANA: Đirona – Atletiko Madrid: Mogu li ratnici Čola Simeonea da stanu na kraj seriji sjajne Đirone?

Đirona će u okviru 19. kola La Lige dočekati Atletiko Madrid i pokušati da zadrži priključak za Realom koji samo zahvaljujući boljoj gol razlici na liderskoj poziciji. Meč je na programu 21 čas i 30 minuta.

Đirona: Bajka koja traje!

Više nije ni toliko iznenađenje. Više nije jedna dobra partija, sad se već prihvata kao realnost. Đirona je ozbiljna i Đirona je istinski kvalitetna. I nije slučajno na samom čelu Primere, tamo gdje je niko nije vidio pa čak ni oni sami.
Dokle će da traje? Niko ne može da zna, ali posle pobjeda nad Barselonom od 4:2 prije skoro mjesec dana – i možda još više način na koji je ostvarena – zacementirao je Đironin status naprijatnijeg izneđenja Evrope. Još samo Bajer Leverkuzen u tom smislu može da joj izađe na crtu.
Đirona već deset utakmica ne zna za poraz, jer taj poslednji – i jedini ove sezone – nanio joj je Real još 30. septmebra. U narednih deset mečeva Đirona je osvojila 26 od mogućih 30 bodova.
Sve skupa ima 45 bodova, paradoksalno, jer u avgustu su iz kluba poručivali da im je to cilj za kompletnu sezonu, pošto su projekcije govorile da bi to bilo dovoljno da se opstane u eliti. Sad se već glasno priča o Evropi, zašto ne i o Ligi šampiona. Petoplasirani Atletik Bilbao ima 10 bodova manje. O tituli se još ćuti, bar u Đironi. Ostali potenciraju tu priču pokušavajući valjda da stave što veći pritisak na leđa Mićela i drugova.
Nakon 3 vezana trijumfa, u poslednjem kolu su remizirali na gostovanju kod Betisa rezultatom 1:1 i tako bar na kratko prepustila Realu prvu poziciju.
Fudbalska logika kaže – oni ne bi trebalo da umiju da se nose s tim. U stvari, oni ne bi ni trebalo da su ovde. Đironin budžet za plate ove sezone je ograničen na 51.980.000 evra, bruto, Real recimo može da se opruži do limita od 727.450.000. Samo šest klubova može da računa na manje od 50.000.000, Đirona je po finansijskoj moći na 12. mjestu Primere.
Ljetos joj je Barselona, udaljena svega 99 kilometara, uzela najbitniji šraf u vezi, Oriola Romeua za skromnih 3.500.000 evra.
Njujork Siti – još jedan klub u vlasništvu Siti grupe, koja drži i Đironinih 47 odsto akcija – odveo je najboljeg strelca katalonskih crveno-bijelih Tatija Kasteljanosa u Lacio za 15.000.000 evra. Rodrigo Rikelme se vratio u madridski Atletiko. Startni štoper Santi Bueno je otišao u Vulverhempton za 12.000.000 evra, ali sve to nije uzdrmalo ovaj mali ali ipak veliki klub koji svoju bajku i dalje živi.
Prirodno nekako, narod i navijači su se vratili na tribine. I u gradu od 100.000 ljudi ponovo se priča o fudbalu. Niko ga u Španiji trenutno ne igra tako dobro kao Đirona. Dokle će da traje? Ko to zna. Bitno je da se sada uživa.

Atletiko Madrid: Borba je zagarantovana!

Očekivala se borba za titulu od čete Dijega Simeonea ove sezone, ali promjenljive igre nekadašnjeg šampiona. Umeju Jorgandžije da zablistaju, na krilima sjajnog Antoana Grizmana, ali samo dvije pobjede u prethodnih pet kola, čak dva poraza i jednog remija, pa su Đirona i Real pobjegli čak 8 bodova.
Sve to nije razlog da se makar i na tren posumnja na trenera, pošto je Simon tamo poput božanstva. Čolo je postigao nezamislivo, nemoguće. Dijego Simeone je u Roterdamu, u sudaru Atletika sa Fajenordom u sklopu 5. kola Grupe E, postao tek treći trener u istoriji koji je stigao do 100 utakmica Lige šampiona u istom klubu. Ime njegovih prethodnika je najbolja skala za mjerenje težine podviga. Na vrhu su ser Aleks Ferguson i Arsen Venger.
Dijego Simeone je sa Atletiko Madridom ostvario stabilnost i pozicioniran crveno-bijeli klub kao stalnog učesnika Lige šampiona. Sa Argentincem na klupi, Atleti igra 11. uzastopnu sezonu u vrhunskom evropskom takmičenju. Prije toga Kolčonjerosi su se kvalifikovali u kontinentalnu elitu samo osam puta u 109 godina prije Simeonea.
Skor Atletika sa Čolom u Ligi šampiona govori sam za sebe – 47 pobjeda, 27 remija i 25 poraza. Ukupno 149 postignutih golova i 103 primljena. Dva puta su Kolčonjerosi stigli do finala Lige šampiona, a jednom ispali u polufinalu. Izgubili su u Lisabonu i u Milanu na okrutan način, posle produžetaka u prvom, i penala u drugom. Sveukupno, Atletiko je osam puta dočekao proljeće u Ligi šampiona, etabliravši se kao stalni učesnik.
Dijego Simeone je nedavno obnovio ugovor sa madridskim crveno-bijelima do 2027. Ovim tempom će nastaviti da povećava impresivnu statistiku. Čolo je već ubjedljivo trener koji je najviše puta vodio Atletiko – 644 mečeva u svim takmičenjima, takođe je najuspiješniji sa dvije osvojene titule prvaka Španije, dve Lige Evrope, Kup kralja, dva Superkupa Evrope i Superkup Španije. Sve u jednoj fazi u klubu.
U poslednjem meču prethodne godine, fudbaleri Atletiko Madrida su savladali Sevilju na domaćem terenu, minimalcem 1:0, u zaostalom meču četvrtog kola LaLige. Atletiko je do pobjede došao golom Markos Ljorentea u drugom poluvremenu. Obje ekipe su izgledale dosta defanzivno u prvom poluvremenu sa po jednim udarcem u okvir gola, što je donekle bilo za očekivati.
Najbolju šansu je imao Alvaro Morata na startu meča, kada je u trećem minutu izašao jedan na jedan sa Markom Dmitrovićem, ali je srpski golman uspio da odbrani njegov udarac. Nije bilo promjene rezultata do poluvremena.
Ipak, na startu drugog dijela igre, po ulasku igru Markos Ljorente je doveo Atletiko do vođstva. On je u 47. minutu naletio na odbijenu loptu Serhio Ramosa i poslao je u mrežu, Marko Dmitrović je bio nemoćan. Mnogo bolje je izgledao Atletiko u nastavku meča, još dvije šanse je imao Ljorente, ali nije uspijevao da udvostruči prednost svog tima.
Problemi za domaću ekipu došli su u 70. minutu, kada je Čaglar Sujundžu dobio direktan crveni karton zbog grubog faula.
Ipak, Sevilja to nije uspijela da iskoristi i Atletiko je upisao sva tri boda. Madriđani su pobjedom stigli do mesta broj tri na tabeli Primere sa 38 bodova i ovaj meč će biti veoma značaj za dalji tok sezone.

Naš prijedlog:

Đirona u ovaj meč ulazi kao blagi favorit, sa kvotom 2.55 na njihovu pobjedu u PrimoBet kladionici, dok je kvota na pobjedu gostiju iz Madrida 2.65.

Svi već znamo da Đirona igra veoma efikasne mečeve tokom čitave sezone, ali ono što nismo navikli je da istu takvu igru gledamo i od izabranika Dijega Simeonea. Prema tome za očekivati je da ovo bude jedan veoma zanimljiv i efikasan meč, pa vam prije svega predlažemo igru GG po kvoti 1.60 u PrimoBet kladionici, a i igra GG3+ po kvoti 1.90 izgleda veoma primamljivo. Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru X2&4+ po kvoti 3.70 takođe u PrimoBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.