Tip dana košarka: Barselona – Real Madrid: Barsa u pokušaju da prekine neverovatan niz Madriđana!

U okviru 18. kola Evrolige prvi put ćemo u novoj 2024. godine gledati košarkaški El Klasiko, u kom će Barselona u svojoj Blaugrani dočekati Real Madrid. Tim iz glavnog grada Španije je u nevjerovatnom nizu od 11 mečeva bez poraza, a Barsa će sigurno biti motivisana da taj niz prekine. Meč je na programu od 21 čas.

Barselona: U poslednje vrijeme teško sa ljutim rivalom!

Posle tri sezone na klupi Barselone, Šarunas Jasikevičijus je ostao bez posla. Katalonci su odlučili da krenu u drugom smjeru, smanjili budžet i ekipu povjerili čoveku iz kluba, Rođeru Grimauu. Rezultati su zasad dobri, mada je Blaugrana upala u krizu. Interesantno, paralelno sa tim je litvanski stručnjak dobio novi posao i odmah krenuo da niže dobre rezultate.
Nevjerovatno zvuči podatak da je Barselona izgubila dva uzastopna meča sa 20 poena razlike i to identičnim rezultatom 91:71.
Poslednja utakmica prve faze Evrolige i ujedno poslednja u 2023. godini završena je savršenom izvedbom timske košarke kojom je Monako Saše Obradovića doslovno ponizio Barselonu.
Posle šamarčine u Malagi od Unikahe u domaćem prvenstvu uz razliku od 20 poena, Monako je deklasirao Barselonu od koje ni dugmići na kraju nisu ostali – 91:71.
Napravila je Unikaha ozbiljan podvig, imala je Baskonija pobjedu i od 23 razlike prije mjesec i po dana (94:71), ali odavno se nije desilo da neko protiv Barselone ima prednost i od 30 poena! Za sastav Rođera Grimaua gostovanja su postala sve ozbiljniji izazov u poslednje vrijeme, ali to ni najmanje ne umanjuje ono što su košarkaši Monaka napravili. A to je možda i najbolja košarkaška predstava ovog tima u sezoni.
Barselonini košarkaši nisu znali šta ih je snašlo, jer je Monakova odbrana bila precizna kao švajcarski sat u rotacijama. Jedini problem koji je domaćin imao jeste bio defanzivni skok, pošto je Barsa u prvom dijelu pokupila čak deset lopti u protivničkom reketu. I to je Monako uspio da zakrpi i u nastavku dozvolio samo još dva ofanzivna skoka, što je drastično smanjilo napadačke opcije Barseloni koja je za tri šutiala ispod 30 odsto (8/27) i jedva 50 odsto za dva (16/32).
Malo šta je Barseloni to veče uspijevalo. Mogla je da se dogodi i potpuna katastrofa, jer je Monako imao i 30 poena više. Da se nije dogodio pad koncentracije na kraju, Barsa bi vjerovatno pretrpjela ozbiljan udarac. Ovako je iskoristila situaciju i donekle ublažila poraz. Džabari Parker je ubacio 15 poena uz pet skokova, Nikola Kalinić je za nešto više od 18 minuta imao 10 poena, takođe uz pet uhvaćenih lopti, dok je Đoel Para ubacio 10 poena. Niko Laprovitola stao je na samo devet poena uz 1/6 za tri i 3/9 iz igre. Vili Ernangomes je na parketu proveo samo sedam minuta, iako nije u pitanju povreda.
Barselona pretrpela šesti poraz, od toga treći u poslednja četiri kola. Biće mnogo priče o tome kako i zašto Barselona ima ovolike amplitude u igri i to baš pred meč sa Realom koji ove sezone izgleda nezaustavljivo.

Real Madrid: Nastaviti u istom ritmu kao i do sada!

Košarkaši Real Madrida dijeluju nezaustavljivo ove sezone. Prvi su u Evroligi sa 16 pobjeda iz 17 utakmica, a na vrhu su i u španskoj ACB ligi sa 15 pobjeda iz 16 utakmica. Do 11. uzastopnog trijumfa za lijep kraj 2023. godine evropski šampion došao je protiv Valensije, savladavši goste sa 83:74.
U tom meču su od početka do kraja domaćini su kontrolisali dešavanja na terenu i tok rezultata. Išla je razlika i do +16 (66:50) krajem treće četvrtine, ali su u poslednjoj dionici domaćini spustili tempu, što je rival iskoristio za dostojan poraz.
Najefikasniji igrač pobjedničkog tima još jednom ove sezone bio je sjajni Fakundo Kampaco, koji je ubacio 17 poena i imao 7 asistencija, 3 ukradene lopte i 1 skok. Uz Argentinca je bio Volter Tavares sa 13 poena, 10 skokova i po 3 asistencije i blokade, a istakao se i Eli Džon Endijaje sa 12 poena i 5 skokova.
Nastavio je Real Madrid da dominira Evroligom tokom decembra, nanizao je pobjede nad atinskim velikanima, nad srpskim velikanima, tukao i Asvel i Bajern. I sada suvjereno sjedi na prvom mjestu tabele.
A, najbolji među najboljima u decembru, sada već prošle godine, bio je Mario Hezonja. Evroliga je na svoj sajtu objavila da je hrvatski košarkaš laureat za poslednji mjesec 2023.
Iako mu je ovo sedma sezona u Evroligi, Hezonja je prvi put u karijeri proglašen za igrača mjeseca. Na utakmici protiv Crvene zvezde as Reala je ubacio 17 poena uz deset skokova, dok je potom protiv Partizana pobjedi doprinjeo sa 14 poena.
Kada se podvukla crta, Mario Hezonja je u decembru ostvario učinak od prosiječno 16 poena, pet skokova i 1,8 ukradene lopte za 24 minuta na terenu.
Poslednja tri duela sa Barselonom, Real je uspiješno završio i skoro svaki put rutinski izašao sa ljutim rivalom. U poslednjem duelu koji je odigran u okviru 5. kola Evrolige i u kom je Real slavio rezultatom 65:64, najviše se istakao Gabrijel Dek sa 20 poena, a upitno je da li će večeras nastupiti.
Za dva dana čeka ih okršaj sa Anadolu Efesom, pa 7. januara u španskom prvenstvu još jedan evroligaški rival – Baskonija, u gostima.

Naš prijedlog:

Barselona ne ulazi kao favorit u ovaj meč, te je kvota na njihovu pobjedu 2.40. Kvota na pobjedu gostiju iz Madrida je 1.75 u MeridianBet kladionici.

Mišljenja smo da će ovo biti veoma efikasan meč, pa vam prema tome predlažemo igru UP + (granica 162.5) po kvoti 1.80 u MeridianBet kladionici. Takođe mišljenja smo da su gosti u dosta boljoj formi i da su uigraniji tim, te vam predlažemo dvojku po kvoti 1.75, dok za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru 2&UP + (granica 162.5) po kvoti 3.05 takođe u MeridianBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.