TIP DANA: Arsenal – Liverpul: Sudar titana na samom početku FA kupa, dalje prolazi samo jedan!

Arsenal će na svom Emirejtsu od 17 časova i 30 minuta dočekati ekipu Liverpula, na samom početku FA kupa. Ova dva tima su se sastala prije dvije nedelje u okviru Premijer lige i tog puta nismo vidjeli pobjednika pošto je na kraju završeno rezultatom 1:1. U slučaju da tako bude i danas (bez pobjednika), meč će biti ponovljen.

Arsenal: Omiljeno takmičenje!

Zvali su Emirejts ove sezone neosvojivom tvrđavom, ali ta praksa završila se u 19. kolu Premijer lige. Došao je Vest Hem na noge gadskom rivalu i dok je domaćin igrao fudbal i stvarao šanse, komšija iz istočnog Londona je svoje koristio. Neće se, nakon što su Čekićari sa po jednim golom u oba poluvremena, osujetili Arsenal da preuzme lidersku poziciju Premijer lige pričati o tome kako su Artetini momci imali 30 šuteva, a Mojesovi samo pet. Ne, goruća tema – u susret januarskom prelaznom roku – biće prvoklasni špic kojeg Arsenal nema, a uz kojeg bi u poslednjem kolu gotovo izvjesno, ako ne pobjedio, onda bar ostao neporažen. Na kraju je bilo 0:2.
Arsenal u ovom trenutku ima samo Gabrijela Žezusa i Edija Nketiju u napadu, a kako je u poslednjih nekoliko sedmica izgubio čelnu poziciju na tabeli Premijer lige, želi da pojača sam špic napada. U igri je bio Viktor Osimen, sve dok nije produžio ugovor sa Napolijem, pa je izbor pao na Dušana Vlahovića. Prije svega zato što je jeftiniji od Osimena, jer je Juventus ranije tražio oko 60.000.000 evra, ali da čak postoji i prostor da se transfer realizuje i za manje novca. Što djeluje pomalo nerealno. Navodno, nije isključeno da bi Arsenal mogao i da napravi kombinaciju sa novcem i ugovorom igrača.
Možda su Jan Rajt i Džejmi Karager bili u pravu kada su prije dva i po mjeseca javno poručili Mikelu Arteti da dovede Ajvana Tonija jer bez njega neće osvojiti titulu. Toni jest bio predlog, ali i metafora za tog razbijača odbrana koji zicere, ni nogom, a ni glavom, ne baca u nepovrat. Gabrijel Žezuzs je u utakmici protiv Vest Hema to dva puta učinio, u 63. i 65. minutu, pokazavši da Arsenalu, godinu i po dana nakon što je Brazilca platio Mančester Sitiju preko 50.000.000 evra, ipak treba čovjek koji neće promašivati zicere kada sve kuva na terenu, kada ostatak tima gleda, i loptama traži baš tog, najisturenijeg. Žezus je i večeras pokazao zašto godinama kod Pepa Gvardiole nije mogao da zasluži zvanje standardnog napadača.
Meč protiv Liverpula će biti ozbiljan ispit za Artetu i njegove izabranike, ali ne treba zaboraviti da je FA kup omiljeno takmičenje Tobdžija. Oni su kao što znamo najviše puta osvajali ovaj trofej, čak 14 puta, a poslednjih put prije četiri godine.

Liverpul: Kako bez Salaha?

Arsenal je neuspiješno zatvorio 2023. godinu, na isti način je i Liverpul, još jedan kandidat za titulu mogao da otvori 2024. Koketirao je lider Premijer lige sa kiksom protiv Njukasla u prvoj prvenstvenoj utakmici nove kalendarske godine, promašivao i što je smio i što nije, više od sat vremena nije uspijevao da pronađe ‘šifru’ za vrlo raspoloženog Martina Dubravku, ali je u završnih četvrt časa igre ubacio u veću brzinu i nanio Svrakama, rezultatski gledano, težak poraz u 20. kolu Premijer lige – 4:2.
Poraz za koji je, gledano na osnovu konkretnog učinka, glavni krivac Mohamed Salah. Uprkos promašenom penalu, egipatski fudbaler na Afrički Kup nacija odlazi kao heroj zbog dva postignuta i jednog namještenog gola, ali je utisak da je novu pobjedu Liverpulu, vrijednu učvršćivanja na vrhu tabele, donijela ‘duga klupa’. Konkretno Kodi Gakpo i posebno Diogo Žota, kojeg je Jirgen Klop u završnih pola sata poslao na teren umjesto Darvina Nunjeza koji se do tada sve vrijeme igrao sa živcima prisutnih na Enfildu.
Urugvajski napadač imao je još jedan od ‘onih dana’ kada ne može ništa da pogodi. Sa dva promašena zicera u prvom poluvremenu propustio je priliku da Liverpulu donese prednost, sa još tri u nastavku spriječio ga da utakmicu unese u mirniju završnicu i zato ni gol koji je namjestio Salahu na početku drugog dijela neće mu pomoći da okaje večerašnje grijehove.
Liverpul posle 20 odigranih mečeva ima 45 bodova, tri više od prvog pratioca Aston Vile, odnosno pet više od Mančester Sitija i Arsenala, s tim da šampion Engleske tek treba da odigra zaostalo utakmicu sa Brentfordom.
Prošle sezone je Liverpul eliminisan u šesnaestini finala ovog takmičenja, kada je od njih bio bolji Brajton rezultatom 2:1. Ovog puta imaju dosta teži zadatak na samom startu i biće zanimljivo vidjeti kako će Klop popuniti prazninu nastalu odlaskom Salaha na Afrički Kup nacija.
Kada gledamo poslednjih 5 gostovanja Liverpula na Emirejtsu, mogli bi reći da su bili veoma uspiješno pošto su čak 3 puta porazili današnjeg rivala u njegovom domu.

Naš prijedlog:

Arsenal kao favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na njihovu pobjedu je 1.91 u MaxBet kladionici. Kvota na pobjedu Liverpula je 3.50.

Mišljenja smo da će obje ekipe postići po gol, pa vam predlažemo igru GG po kvoti 1.59 u MaxBet kladionici, a igra GG3+ po kvoti 1.85 se takođe čini primamljivo. Liverpul je trenutno u boljoj formi ali vidjećemo kako će to izgledati bez Salaha, mišljenja smo da Arsenal neće biti poražen na ovom meču pa vam predlažemo igru 1X&GG po kvoti 2.15 takođe u MaxBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.