MEČ DANA: Everton – Kristal Palas: Karamele nisu slavile u Premijer ligi puna 2 meseca!

Everton će u okviru 25. kola Premijer lige na svom Gudisonu ugostiti Krisal Palas. Zanimljivo je da su se ove dvije ekipe sastale u okviru FA kupa prije mjesec dana, a to je ujedno bila i jedina pobjeda Evertona još od decembra. Utakmica je na programu od 21 čas.

Everton: Može li Gudison pomoći Karamelama?

Oduzeto je Evertonu 10 bodova i odmah nakon te odluke počeli su da nižu pobjede, međutim ta serija dobrih rezultata je ulaskom u 2024. godinu okončana i tim iz Liverpula muku muči sa formom. Poslednji trijumf u Premijer ligi su ostvarili 16. decembra i večerašnji meč će biti veoma značajan za njih. Seriju od 3 uzastopna remija su prekinuli u prethodnom kolu, pošto su na Etihadu poraženi od aktuelnog šampiona Mančester Sitija rezultatom 2:0. Međutim u poslednjem meču na svom Gudisonu protiv Totenhema (2:2) pokazali su sve svoje prednosti i mane.
Totenhem je do petog minuta nadoknade na Gudison Parku imao tri boda u džepu, a onda je iz situacije koju je kasnije provjeravala VAR soba Džerad Brentvajt postigao gol za konačnih 2:2 najviše zahvaljujući golmanu Totenhema. Vikario je cijelu situaciju ispratio sa gol linije iako je imao vremena da reaguje hrabrije i istrči na mladog fudbalera Evertona. Umjesto toga, dozvolio je da Totenhem ostane bez cijelog plijena, dok je usput pokušavao da iscenira prekršaj. Niti je bilo ofsajda, a ni faula kojim bi Brentvajt eventualno ostao uskraćen za gol i epitet spasioca Evertona.
Kako sada Evertonu nedostaje napadač Rišarlisonove forme. Dominik Kalvert Luin je zaboravio kada je poslednji put matirao nekog protivničkog golmana, dok Rišarlison više ne može da popamti koliko je golova postigao u poslednje vrijeme. Čovjek koji se prošle sezone ozbiljno mučio kod Antonija Kontea i u Premijer ligi bio samo jednom strelac, odnosno tri puta u svim takmičenjima konačno je pronašao formu vrijednu napadača za koga je Totenhem ljeta 2022. godine platio blizu 60.000.000 evra i izgleda nema namjeru da se zaustavi.
Oba gola za Totenhem postigao je upravo Rišarlison, inače nekadašnji idol navijača Evertona. Strijelac onih prelijepih “makazica” u meču sa Srbijom na prošlom Mundijalu u tom meču je postigao dva, a mogao je bar još dva gola. Da nije bilo Džordana Pikforda, ko zna kako bi se završio meč na Gudisonu, ali upravo je engleski reprezentativac sa dvije parade spriječio katastrofu Karamela i bivšeg saigrača da odnese kompletnu slavu.
Karamele se trenutno nalaze u opasnoj zoni sa 19 osvojenih bodova, a poslednji tim koji su pobjedili u poslednja 2 mjeseca je upravo Kristal Palas!

Kristal Palas: Novi trener sa istim zadatkom!

Kada se prije godinu dana vratio u Kristal Palas, umjesto Patrika Vijeire, Roj Hodžson je uspio da prodrma ekipu. Na debiju iskusnog trenera savladan je Lester sa 2:1, čime je prekinut niz od čak 13 mečeva bez pobjede. Brzo je ekipa uplovila u mirne vode i opstanak u Premijer ligi na vrijeme je osiguiran. Donijelo je to Hodžsonu produžetak ugovora na još jednu sezonu, ali kako stvari stoje, saradnja će biti ranije prekinuta.
Engleski mediji redom pišu da je Kristal Palas nakon poraza kod kuće od Čelsija u prethodnom kolu sa 1:3 kovertirao otkaz 76-godišnjem strategu. Navode i da je zamjena već spremna u vidu Olivera Glaznera. Austrijanac je bez angažmana od ljetos, kada se rastao sa Ajntrahtom, nakon što je klubu iz Frankfurta sezonu prije donio trofej Lige Evrope.
Kristal Palas je značajno pao u formi, od početka godine ima samo jednu pobjedu, a to je dovelo do pada na 15. mesto Premijer lige i borbu za opstanak. Po mišljenju predsednika Stiva Periša neophodna je nova energija kako bi se ekipa trgla, te je procijenjeno da bi nju mogao da donese Stiv Periš.
Da je sve spremno za primopredaju trenerske palice govori i najnovije obavještenje londonskog kluba, u kojem se navodi da je ranije zakazana konferencija za medije Roja Hodžsona povodom utakmice sa Evertonom u gostima otkazana jer se trener tokom prijepodneva tog dana razbolio i morao je da ode iz trening centra kući.
U svom drugom mandatu u Kristal Palasu Hodžson je vodio ekipu 38 puta i ostvario 12 pobjeda, 10 remija i 16 poraza. Prvi put se mnogo duže zadržao na Selhurst Parku, od septembra 2017. do maja 2021. Uspijevao je tada da održava klub u najjačem rangu engleskog fudbala, ali su se ovaj put čelnici izgleda uplašili da bi moglo da bude drugačije.
Njegov potencijalni nasljednik je dosad radio samo u Austriji i Nemačkoj, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se snaći na Ostrvu.
Za skoro dvije godine Kristal Palas je postao omiljena Evertonova žrtva. Od maja 2022. ovo će im biti sedmi susret, a četiri pobjede je upisao klub iz Liverpula, dok Orlovi iz Londona nisu uspijeli da dobiju nijedan susret.

Naš prijedlog:

Everton kao favorit ulazi u ovaj meč, te se njihova pobjeda plaća kvotom 1.77 u SuperBet kladionici. Trijumf gostiju plaća se kvotom 5.50.

Shodno važnosti ovog meča za obje ekipe, igra PIK X po kvoti 1.60 nam se čini kao veoma realna. Everton je potpuno druga ekipa na svom stadionu, neophodne bodova moraju sakupljati u svom domu i prema tome predlažemo vam igru 1X&0-2 po kvoti 1.95 u SuperBet kladionici. Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru 1&0-2 po kvoti 3.35 takođe u SuperBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.