Tip dana košarka: Gran Kanarija – Bešiktaš: Branilac titule preko Dušana Alimpijevića traži prolaz u narednu fazu!

Ekipa Gran Kanarije će u okviru osmine finala Evrokupa dočekati Bešiktaš. Branilac titule u ovaj meč ulazi kao izraziti favorit, a na izabranicima Dušana Alimpijevića je da demantuju bukmejkere. Utakmica je na programu od 21 čas.

Gran Kanarija: Igrali se Evroliga naredne sezone?

Evrokup je godinama bio takmičenje u kojem su španski klubovi dominirali, sada su u razigravanju za četvrtfinale i tim iz Badalone (sinoć obezbijedili plasman pobjednom nad Ulmom) i Gran Kanarija kao branilac titule.
Gran Kanarija je takmičenje otvorila sa nizom od 10 pobjeda, što se vezalo na prošlogodišnjih osam trijumfa kojim je ovjeren trofej. Tih 18 recki u nizu je četvrti najbolji učinak u istoriji takmičenja. Samo su Lokomotiva Krasnodar dva puta i Virtus Bolonja imali serije sa po 20 pobjeda.
Tokom ovosezonske serije uspijeha prosečna razlika iznosila je 17,2 poena. No, onda je Gran Kanarija stala i dobila samo dva od sledećih osam mečeva zbog čega je pala na treće mjesto. Dva od šest poraza došla su u produžetku, na gostovanjima Ulmu i Burgu, a na to treba dodati i neuspijeh posle dva dodatna perioda protiv Kluža.
Posle 19 uzastopnih pobjeda na svom parketu, Gran Kanarija je u baraž ušla sa tri vezana poraza pred svojim navijačima! Uz pomenuti Kluž, Trento je slavio sa čak 22 razlike, uz još 10 od Turk Telekoma.
Ekipa Jake Lakoviča želi da odbrani trofej, mada se to dosad nikada nije dogodilo. Naravno, jedan od razloga je to što pobjednik Evrokupa obično igra Evroligu naredne godine, što se nije dogodilo u slučaju Gran Kanarije zbog već dobro poznate problematike sa skupom organizacijom i logistikom putovanja na evropska gostovanja. Zato će imati šansu da postane prvi tim koji je odbranio trofej.
U prethodnim pokušajima Hapoel Jerusalim je posle titule 2004. ostao kratkih rukava naredne sezone iako se u takmičenje vratio posle eliminacije u Evroligi. Valensija je 2014. uzela trofej i na sličan način se kroz elitno takmičenje vratila u niži rang, ali je eliminisana u četvrtfinalu od kasnijeg osvajača Himkija.
Zanimljivo je da će pobjednik duela Gran Kanarija – Bešiktaš sastati sa Hapoelom u četvrtfinalu.

Bešiktaš: Mogu li crno-beli iz Istanbula do senzacije?

Evrokup je tokom proteklih godina nekoliko puta mjenjao format kako bi takmičenje učinio što zanimljivijim, pa je isti slučaj bio i ljetos kada je odlučeno da samo po dva najbolje plasirana tima iz grupa idu direktno među osam najboljih, dok se preostala mjesta popunjavaju kroz baraž.
Direktan plasman u četvrtfinale već su obezbijedili Pariz, Hapoel Tel Aviv, Burg i Kluž. Oni već znaju znaju sa kim će potencijalno da se ukrste u jednoj utakmici za polufinale, koje će se kasnije igrati u plej-of formatu na dvije pobjede, baš kao i serija za trofej. Baraž je poput četvrtfinala svojevrsna ‘igra na sreću’, pošto samo jedna utakmica odlučuje ko ide dalje.
Istanbulski sastav ima vjerovatno najzahtijevniji posao, jer ide na noge braniocu krune. Kakav način da se dva kluba prvi put nađu oči u oči. Bešiktaš se u svom prvom učešću u Evrokupu od 2016. godine pokazao vrlo dobro, prošao je grupu prvi put nakon deset godina i sada pred sobom ima ekipu koja želi da odbrani tron.
Dušan Alimpijević je uradio mnogo dobrih stvari od dolaska u Bešiktaš, što se sve više potvrđuje rezultatima. Odluka da oko sebe okupi ekipu sa dosta iskustva u Evrokupu pokazala se ispravnom i bila bi velika stvar ako bi večeras pao aktuelni osvajač.
Bešiktaš cijele sezone ima sjajnu podršku u Evrokupu, vjerovatno najveću na strani od svih učesnika u takmičenju, jer su na svakom gostovanju imali navijače koji su ili putovali iz Istanbula, ili su dolazili iz turskih zajednica po Evropi.
Inače, Bešiktaš je jedini tim koji je u ovoj sezoni Evrokupa dobio Pariz i ta je energija sada potrebna Alimpijevićevoj ekipi koja je, poput Gran Kanarije, usporila pred kraj grupne faze i vezala tri poraza uz samo 72,7 postignutih poena tokom pomenutog niza.
Dušan Alimpijević i njegov plejmejker od povjerenja igrali su finale Evrokupa 2022. godine i znaju šta je potrebno da bi se došlo do poslednjeg koraka.

Naš prijedlog:

Gran Kanarija kao izraziti favorit ulazi u ovaj meč, a njihova pobjeda plaća se kvotom 1.23. Pobjeda gostujuće ekipe plaća se kvotom 3.70 u PrimoBet kladionici.

Mišljenja smo da ćemo gledati jedan efikasan meč, a ove ekipe su nas tokom sezone navikle na veliki broj poena na njihovim mečevima. Kvota na igru UP+ (granica 160.5) iznosi 1.70 u PrimoBet kladionici. Takođe mišljenja smo da domaći tim neće sa tako velikom razlikom savladati gostujuću ekipu, pa vam predlažemo igru H2 (granica 9.5) po kvoti 1.75. Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo da pokušate sa potencijalnim iznenađenjem i trijumfom tima iz Istanbula, po kvoti 3.70 takođe u PrimoBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.