Tip dana košarka: Burg – Prometej: Francuski tim jedan od glavnih favorita za osvajanje Evrokupa!

Ekipa Burga će u okviru četvrtfinala drugog po snazi košarkaškog takmičenja u Evropi, ugostiti ekipu Prometeja. Francuski tim je osvojivši prvo mjesto u grupi B, obezbijedio direktan plasman u četvrtinu finala, dok je Prometej kroz doigravanje savladao Aris i tako zakazao ovaj duel. Utakmica je na programu od 19 časova i 30 minuta.

Burg: Napad na tron!

Burg je regularni dio sezone okončao rezultatom 14-4, što je njihov najbolji skor do sada u četvorogodišnjoj istoriji igračnja Evrokupa. Predvođen Rišacerom, projektovanim brojem 1 na predstojećem izboru za NBA draft 2024., Ajzeja Majkom i Džeremijem Morganom, Burg je konstantno impresionirao cijelu sezonu i sada ulazi u doigravanje u četvrtfinalnoj fazi, najdaljoj fazi takmičenja do koje je ikada stigao. Ulaze u doigravanje sa drugom najboljom odbranom u Eurokupu, postižući 81,9 poena po utakmici, Burg će nastojati da otežava stvari Prometejevom nizu ofanzivnih mečeva.
Osamnaestogodišnji Rišacer bio je vodeći strijelac Bourga u regularnoj sezoni, postizavši 13,1 poen po utakmici, a njegova sposobnost da postigne koš iz reketa ali i izvan njega, čini ga ogromnim oružjem za domaćine u večerašnjem meču. Kako je kampanja odmicala, Rišacer je nastavio da pokazuje zašto je toliko NBA timova zainteresovano za njega, postigao je 20 ili više poena u tri od posljednje četiri Burgove utakmice i tako završio regularnu sezonu na vrhu grupe B.
Još jedan mladić, Hugo Benitez, bio je spreman za debitantsku sezonu ove godine, ali se povreda dogodila u 4. kolu protiv Gran Kanarije kada je polomio stopalo. Ovaj 23-godišnjak se vratio u 18. kolu, posljednju utakmicu regularne sezone je završio sa 13 poena, 4 skoka, 4 asistencije i 1 ukradenom loptom. I Rišacer i Benitez sigurno imaju ono što je potrebno da nastave Burgovo bajkovito putovanje u Evropi.
Burg, koji je samo jednom izgubio na svom terenu cijele sezone, baziraće svoju igru na odličnoj odbrani koja je omogućila samo 76,4 poena tokom regularne sezone, što je drugi najbolji u ligi. U napadu, domaćin će tražiti šut za tri poena sjajnog Rišacera (56,1% za tri) i Huga Beniteza (42,9%), dok bi se Prometejevo glavno oružje iz reketa Isuf Sanan (40,4% šut za 2) moglo boriti protiv odbrane Burga.

Prometej: Mogu li ponoviti prošlosezonski uspijeh?

Ukrajinski Prometej bio je posebna priča Evrokupa prošle godine. Klub je uglavnom kao domaćin igrao u Rigi, a posle serije od 13 pobjeda stigao je kao debitant do polufinala Evrokupa gdje je poražen od Turk Telekoma. Ronen Ginzburg zadržao je sedmoricu igrača iz prošlogodišnjeg tima, ali je bilo i dosta potpisa. Najzanimljiviji je svakako 175 centimetara visoki Markus Kin koji je često najniži, ali i najbrži igrač na parketu. Nedostatak visine nadoknađuje visokim lukom kod izbačaja lopte. Mnogi košarkaški poznavaoci iz regiona Kina znaju iz kratke epizode u Cedeviti Olimpiji.
Uprkos potencijalno teškom žrijebu u osmini finala, Prometej je savladao Aris trijumfom u Rigi rezultatom 95-67. Ondrej Balvin je bio jedna od mnogih zvijezda večeri, koji je za 23 minuta na parketu postigao 12 poena, 9 skokova, 4 asistencije i 3 blokade, dok je Prometej imao i trojicu igrača koji su postigli 16 poena – Klavela, Agadu i Ivana Tkačhenka – a Ronald Marč dodao je 15 poena i 7 asistencija. To je kombinovano 75 bodova, tako da bi sličan nivo učinka protiv Burga mogao dovesti do potencijalnog iznenađenja.
Prometej je dobio četiri od posljednjih pet utakmica i ima 7-3 u posljednjih 10 mečeva, što znači da bi se trebao osjećati prilično dobro nakon turbulentne prve polovine sezone. Prometeju je ovo druga sezona u Evrokupu, a pošto je prošle godine stigao do polufinala u kojem je izgubio od Turk Telekoma iz Ankare, u klubu postoji povjerenje u ono što se može postići tokom ove sezone. Međutim, njihovo gostovanje u Burgu će biti prva utakmica doigravanja koja se igra izvan Rige nakon što je ugostio tri protivnika u Riga Areni sezone 2022-23.
Jedna stvar je sigurna, a to je da će Prometej morati da pokuša da nosi svoju domaću formu na putu, pošto je postigao 7-2 u Letoniji i 3-6 na svojim gostovanjima. Burg, u međuvremenu, ima 8-1 na domaćem terenu, a jedini poraz kod kuće u sezoni doživjeli su u 18. kolu od Ulma rezultatom 81-85. Hoće li Prometej uspjeti da napravi još jednu senzaciju i potpiše drugi uzastopni poraz na domaćem terenu za prvog nosioca iz Grupe B, ostaje da vidimo.
U nacionalnom prvenstvu su na skoru od 17 trijumfa i 7 poraza, pa se tako nalaze na 3. mjestu na tabeli odmah iza učesnika Evrolige i dominantnih Monaka i ASVEL-a.

Naš prijedlog:

Burg očekivano kao favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na njihov trijumf je 1.60. Trijumf gostujuće ekipe plaća se kvotom 2.60 u MozzartBet kladionici.

Mišljenja smo da bi ovaj meč trebao da nam donese veliki broj poena, pa vam prema tome predlažemo igru UP+ (granica 165.5) po kvoti 1.70 u MozzartBet kladionici. Iako je gostujuća ekipa znala da iznenadi ove sezone, u večerašnjem meču im ne dajemo prevelike šanse, pošto je za nas Burg svakako veliki favorit u ovom meču. Prema tome predlažemo pobjedu domaćina po kvoti 1.60, dok za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru 1&UP+ (granica 165.5) po kvoti 2.90 takođe u MozzartBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.