Tip dana košarka: Burg – Bešiktaš: Alimpijevićev Bešiktaš grabi ka finalu Evrokupa!

Burg će u okviru prvog meča polufinala Evrokupa dočekati ekipu Bešiktaša. Francuski tim ima prednost domaćeg terena u ovom dvoboju, a ekipa koja prva dođe do dvije pobjede prolazi u veliko finale. Bešiktaš je jedna od najvećih senzacija ove sezone u ovom takmičenju, pa će biti zanimljivo kako će odigrati na ovom teškom gostovanju. Utakmica je na programu od 19 časova.

Burg: Sjajna prilika za ogroman rezultat!

Polufinalisti Evrokupa, Burg i Bešiktaš, išli su različitim putevima da dođu do ove faze i sada je svaki od njih dvije pobjede daleko od igranja meča za veoma značajan trofej. Burg, koji je završio na vrhu grupe B u regularnom dijelu sezone sa skorom 14-4, u osmini finala izbacio je polufinalistu iz prethodne sezone ekipu Prometeja rezultatom 95-82 prošle sedmice. Bešiktaš, koji je bio šesti u Grupi A sa skorom 9-9 izbacio je branioca titule Gran Kanarijua sa 78-80 u osmini finala, prije nego što je nadigrao Hapoel Tel Aviv rezultatom 89-94 i tako zakazao ovaj duel. Bourg će večeras biti domaćin u prvom utakmici, dok je druga utakmica u Istanbulu tri dana kasnije. Treća utakmica, ako bude potrebno, biće odigrana na parketu ekipe Bourga u srijedu, 3. aprila.
Uprkos tome što je sve dobro išlo za Burg ove sezone, klub je u prosjeku nadskočen za 2,4 skoka po utakmici. Dozvoljavao je u prosjeku 11,6 ofanzivnih skokova po utakmici, čime su peta ekipa sa najviše u Evrokupu. Nasuprot tome, Bešiktaš je nadmašio svoje protivnike za 1,6 skokova po utakmici i vodi u konkurenciji sa 13,5 ofanzivnih skokova po meču. Angel Delgado vodi sve igrače sa 3,8 ofanzivnih skokova i drugi je u Evrokupu sa 9,7 skokova po utakmici. Dok Burgov najbolji igrač u reketu, Kevin Kokila (4.6 rpg.) ove sezone ima samo jednu utakmicu sa 9 skokova, Delgado sa druge strane ima devet dabl-dablova.
Burg je ove sezone impresionirao na perimetru šutom za tri poena i sposobnošću da spriječi protivnike da postignu trojke. Preciznost francuskog tima od 39,2% izvan linije za tri je četvrta najbolja u Evrokupu, predvođena tinejdžerskom senzacijom Rišacerom sa procentima od 53,3%, što je treći najbolji procenat u Evrokupu. Duge ruke Rišacera su jedan od razloga zbog kojih se Burg može pohvaliti najmanjim brojem dozvoljenih šuteva za tri poena, a protivnici imaju niskih 25,2% protiv njih. Bešiktaš je poslednji u šutu za tri poena sa 31,6%, iako je za uspijeh u četvrtfinalu mogao da zahvali upravo trojkama, kada je kao tim pogodio 13 za 29 (44,8%), dok su Metjuz i Nidam promašili po 4. Bešiktaš će sigurno tražiti sličan pristup protiv Burgove čvrste odbrane, a ostaje da vidimo da li će im francuski tim to i dozvoliti.

Bešiktaš: Gostujući tereni nisu predstavljali problem!

Sa Bursom je napravio čudo i plasirao se u finale Evrokupa, bez prednosti domaćeg terena u svim mečevima eliminacione faze. Preskočio je Dušan Alimpijević još jednom dvije prepreke na gostujućem terenu kada nije imao pravo na grešku i uveo Bešiktaš, u svojoj prvoj sezoni na klupi, u polufinale drugorangiranog evropskog takmičenja! Sastav iz istanbula je slavio na neutralnom terenu u Viljnusu protiv Hapoel Tel Aviva 89:94 u četvrtfinalu i zakazao megdan sa francuskim Burgom u borbi za veliko finale.
Uvertira u duel nije bila prijatna. Bešiktaš je pisao i saopštenje zato što je Ksavijeru Manfordu omogućeno da igra. Amerikanac je bio suspendovan zbog konzumacije kanabisa, ali nije se znalo na koliko dugo. Tek na nekoliko dana pred polufinalni duel na evrosceni obijelodanjeno je trajanje kazne i ispostavilo se da je prošla. To je ražestilo čelne ljude istanbulskog kluba, ali njihova reakcija nije dala rezultat, pa se bivši NBA igrač našao u ekipi Denija Franka.
Nije joj mnogo pomogao. Postigao je svega šest poena, a Bešiktaš je posle velikog preokreta u poslednjoj četvrtini stigao do velike pobjede. Alimpijevićevi puleni su se posle minusa od 21 poena već u drugoj četvrtini podigli i pretvorili u ratnike u drugom poluvremenu. Sveli su minus na četiri poena tokom treće dionice, ali se Hapoel odbranio. Ipak, nije izdržao naredni nalet ekipe srpskog stručnjaka.
Serijom 9:2 Orlovi su prišli na 78:77, a onda su serijom 7:3 preuzeli stvari u svoj ruke. Uslijedila je borba za svaku loptu. Alimpijevićev vjerni vojnik Derek Nidam je pogodio bitnu trojku na šest minuta do kraja, ali je Manford uzvratio na drugoj strani. Met Mičel je novim preciznim hicen sa distance vratio komfornu prednost Bešiktašu, ali ispromašivali su se Manford i drugovi u završnici, pa je posle krađe Džone Metjuza na devet sekundi do kraja sve bilo jasno u Litvaniji.
Upravo je Metjuz bio najzaslužniji za veliku pobjedu Bešiktaša, pošto je meč okončao sa 28 poena i pet asistencija (indeks 26), ali odličan je bio i Mičel sa 22 poena i šest skokova (indeks 25). Nidam je dodao 14 poena i pet završnih dodavanja, dok je Anhel Delgado ubilježio dabl-dabl sa 11 poena i 12 skokova. Košarkaš Crvene zvezde na pozajmici u Istanbulu, Marko Simonović, dodao je osam poena, uz šest skokova za oko 25 minuta na parketu.
Košarkaši Bešiktaša će se tako u polufinalu odmjeriti sa Burgom, ali u seriji na tri pobjede. Neće ni ovoga puta imati prednost domaćeg terena, ali izgleda da to Alimpijevićevim timovima predstavlja samo dodatan motiv.

Naš prijedlog:

Francuski tim kao favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na pobjedu domaćina je 1.60 u PrimoBet kladionici. Trijumf gostujuće ekipe plaća se kvotom 2.80.

Alimpijevićev tim igra u sjajnoj formi u poslednje vrijeme i Burgu neće biti nimalo lako da se plasira u finale, iako imaju prednost domaćeg terena. Efikasni mečevi su nešto na šta su nas navikle obje ekipe ove sezone, pa smo mišljenja da ćemo i večeras gledati jedan meč sa velikim brojem poena. Prema tome predlažemo igru UP+ (granica 159.5) po kvoti 1.80 u PrimoBet kladionici. Takođe mišljenja smo da gostujući tim neće biti poražen tako lako, pa vam predlažemo igru H2 (granica 6.5) po kvoti 1.75. Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru 2&UP+ (granica 159.5) po kvoti 4.80 takođe u PrimoBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.