Meč dana tenis: Grigor Dimitrov – Janik Siner: Italijan pobedom počinje da diše za vrat Đokoviću

Pred nama je finale drugog mastersa u sezoni. U Majamiju će za pehar igrati Janik Siner i iskusni bugarski teniser Grigor Dimitrov. Početak finala predviđen je za 21 čas po srednjeevropskom vremenu.

Grigor Dimitrov: Bugarin dugo čeka veliku titulu

Sezonu je Dimitrov počeo na najbolji način – titulom. Bio je najbolji u Brizbejnu gde je u finalu savladao Holgera Runea. Bio je to samo logičan nastavak sjajnog završetka prethodne sezone kada je igrao polufinale Šangaja i finale Pariza. Nažalost, ni ti dobri rezultati iz oktobra nisu mu pomogli da dođe do Završnog mastersa u Torinu, a sigurni smo da bi imao šta da kaže i na turniru osmorice, koji je već jednom osvajao. Taj pehar, inače osvojen dok je Završni masters igran u Londonu, najveći je uspeh u njegovoj ne tako kratkoj karijeri.

Mada duga, karijera nije bila protkana tolikim uspesima kako mu je predviđano na početku puta. Na tri od četiri grend slema igrao je u polufinalu a jedino na pariskoj šljaci, na Rolan Garosu, nema barem polufinale. Nejbolji plasman u karijeri mu je 3. mesto, bilo je to sada daleke 2017. godine posle osvajanja Londona i polufinala u Melburnu. U Majami je stigao kao 12. na svetu, pred finale je već deveti a ako pobedi biće 7. jer će prestićidvojicu Skandinavaca, Kaspera Ruda i Holgera Runea.

Posle trijumfa u Brizbejnu Dimitrov je podbacio na Australijen openu. Ispao je već u 3. kolu od Portugalca Borgesa ali je posle toga igrao finale Marseja i polufinale Roterdama. U francuskoj luci je finalu poražen od domaćeg tenisera Iga Imbera, dok je u polufinalu holandske luke poražen od De Minora iz Australije. Doživeo je tada povredu zbog koje je pauzirao skoro mesec dana, sve do Indijan Velsa. U američkoj pustinji je izbacio dvojicu Francuza sve do meča sa Danilom Medvedevim od koga je poražen u osmini finala.

U Majami je stigao sa velikim ambicijama i to je u potpunosti opravdao. U prvom meču je imao mnogo problema sa Čileancem Tabilom, dobio ga je posle preokreta sa 2:1, a dva poena delila su ga od poraza u taj brejku drugog seta. Kasnije je išlo mnogo lakše, Nemcu Hanfmanu je prepustio samo jedan gem, pa je ponovo imao mučenje sa Hurkačem u osmini finala i usledio je još jedan trijumf posle preokreta i to u sa taj brejkom u odlučujučem setu. Rival u četvrtfialu bio je drugi teniser sveta i prvi nosilac u Majamiju Karlos Alkaraz. Protiv mladog Španca odigrao je sjajan meč i dobio ga u dva seta, prepustivši rivalu samo 6 gemova. U polufinalu je pao Aleksander Zverev, bilo je 2:1 za Dimitrova, a Bugarinu su pripali prvi i treći set sa po 6:4 dok je u drugom slavio Nemac u taj brejku.

Janik Siner: Ovo je ”grešnikova” godina, to je već kristalno jasno

Siner (grešnik) doživeo je samo jedan poraz u 2024. godini i dobio je već 21 meč. Tu su i titule, najznačajnija na Australijen openu, a zatim i holandskom Roterdamu. To su, uz ova dva američka mastersa, jedini turitri na kojima je igrao.

Sve je počelo u drugoj polovini prošle godine. Italijan je sjajno ”finiširao”, osvojio masters u Torontu, zati pobedio i u Pekingu i Beču, da bi u finalu Završnog mastersa izgbuio od Šokovića koga je prethodno savladao u grupi. Sa Italijom je osvojio Dejvis kup i to opet pobedivši Šokovića u polufinalu, kada je spasio i tri meč lopte. Bio je to jedan od najtežih poraza srpskog asa u karijeri, po sopstvenom priznanju, ali meč koji je napunio samopouzdanjem Janika Sinera.

Da je spreman za najveća dela pozao je u Melburnu, preko Đokovića u polufinalu i Medveda u finalu, stigao je do svoje prve, sigurni smo ne i jedine, grend slem titule. U finalu Roterdama pobedio je Aleksa De Minora i onda poslušao telo i uzeo malu pauzu. Vratio se u Indijen Velsu gde je prvi put izgubio još od finala u Torinu. Pobedio ga je Karlos Alkaraz i to nakon što je Siner dobio prvi set sa 6:1. Usledio je veliki pad u naredna dva i ostao je bez finala.

Da je to bio samo slab dan italijanskog asa pokazalo se u Majamiju. Na drugom mastersu u sezoni Italijan je prvo izbacio zemljaka Vavasorija, da bi u trećem kolu izgubio jedini, do sada, set na turniru od Holanđanina Grikspora. Rival u osmini finala bio je Australijanac O'Konel, u četvrtfinalu Čeh Mahač, dok je u polufinalu ”počistio” sa terena Danila Medvedeva. U možda najbolje odigranom meču u dosadašnjem delu sezone Siner je ruskog asa pobedio sa 6:1, 6:2 i u finale ulazi kao veliki favorit. Trijumf nad Dimitrovim doneo bi Sineru i plasman karijere, prestigao bi Alkaraza i postao drugi igrač na ATP listi, sa odličnim šansama da već na leto, možda i ranije, prvi put postane Broj 1.

Recimo da je ovo tel četvrti međusobni duel ove dvojice tenisera. Onaj prvi 2020. godine dobio je Bugarin na šljaci u Rimu, ali je prošle godine oba duela dobio Siner, prvo u Majamiju a onda i u Pekingu.

Naš predlog:

Sinerova partija iz polufinala uticala je i na kladionice kod procene kvota. Tako je trijumf Italijana u Meridianbet-u samo 1.24 dok je pobeda Dimitrova procenjena koeficijentom 4.10, iako je Bugarin izbacio i jednog Alkaraza.

Naš prvi predlog je pobeda Sinera u dva seta, a za tačan rezultat 0:2 kvota je 1.67 u kladionici Meridianbet.

Probajte i sa igrom ukupno gemova minus. Granica je na 22,5 ukupno, a za (-) kvota je 1.83 u kladionici Meridianbet. Za one koji traže jače kvote predlog je kombinacija 2,UG – a za ovaj tip koeficijent u kladionici Meridianbet iznosi 2.03.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.