Tip dana košarka: Fenerbahče – Anadolu Efes: Repriza velikog derbija koja odlučuje o liderskoj poziciji!

Fenerbahče će nakon samo 3 dana ponovo ugostiti ekipu Anadolu Efesa, ali ovog puta ne u Evroligi već u nacionalnom šampionatu. Ovaj duel će direktno odlučiti o tome ko će kao prvoplasirani u plejof, a trenutno je Efes bolje pozicioniran uz utakmicu više. Ovaj meč je na programu od 19 časova i 30 minuta.

Fenerbahče: Dva poraza u 3 dana bi bila mnogo!

Mogao je Fenerbahče da eventualnim trijumfom protiv Efesa, prije 3 dana na domaćem parketu, obezbijedi prednost domaćeg terena u plejofu Evrolige, međutim njihov ljuti rival sa kojim će se na kraju vjerovatno i boriti za trofej u Turskoj, bio je bolji.
Derbi u Istanbulu trajao je preko dva časa, skoro 135 minuta i bukvalno su sitnice na kraju odlučile pobjednika. Ipak, trijumf je Efes zaslužio više jer je u prelomnim trenucima utakmice pokazao hladnokrvnost koja je Fenerovim košarkašima nedostajala.
U pravoj rovovskoj borbi dva velika rivala, Fenerbahče je posustao na kraju što je Efes iskoristio da ostvari i peti trijumf u poslednjih šest kola Evrolige, na kraju je rezultat bio 80:82 za goste.
Efes jeste imao četiri poena više na 11 sekundi, ali se onda gotovo niotkuda pojavio Tarik Biberović koji je morao da šutne iz očaja jer Šarunas Jasikevičijus nije imao tajm-auta. Pogodio je trojku i doveo Fenerbahče na poen zaostatka (80:81), a onda napravio glupost jer su iscurijele gotovo tri sekunde prije nego što je faulirao Ilajdžu Brajanta koji je bio polovičan sa crte. Odgovornost je u poslednjem napadu preuzeo Najdžel Hejs Dejvis i šutnuo trojku sa preko osam metara, ali čovjek koji je u prošlom kolu Albi ubacio rekordnih 50 poena nije bio precizan. Lopta je zamalo izašla iz obruča.
Od početka meča u Istanbulu bilo je jasno da će igrači oba tima morati ozbiljno da zasuku rukave i izrudare pobjedu. Mnogo nervoze, grešaka i slabih procenata šuta na obje strane doveo je utakmicu u ravan kojom se išlo maltene trideset i kusur minuta, kada su gosti napravili kvalitativni iskorak i okrenuli utakmicu na svoju vodenicu. Što se poenterskog učinka tiče, kod Fenerbahčea 17 poena Skotija Vilbekina (5/10 za tri) koji je imao i šest izgubljenih lopti. Marko Gudurić je imao 15 poena uz po dvije asistencije i skoka, te jednu ukradenu loptu. Jorgos Papajanis je ubilježio 13 poena i osam skokova, koliko je imao i Najdžel Hejs Dejvis ali uz tri poena manje…
U Turskoj je ekipa Šarasa Jasikevičijusa na poziciji broj dva sa skorom od 21. pobjede i 3 poraza, što je sa utakmicom manje za jednu pobjedu kraće od prvoplasiranog Efesa. Pored Bešiktaša oni su jedina ekipa koja u Turskoj nije poražena na domaćem terenu, međutim na dva poslednja duela protiv Efesa na domaćem terenu upisali su poraze.

Anadolu Efes: Cilj u Evropi ostvaren, može li i u Turskoj?

Ušla je ekipa Anadolu Efesa u prethodni meč znajući da ide na sve ili ništa i na kraju su izgleda dobili sve! Mnogo važna pobjeda za njih i sada drže sve u svojim rukama i sami odlučuju o svojoj sudbini. Iako su ih svi u jednom momentu otpisali, oni se nisu predavali i sada je sve moguće.
Efes je odigrao bolje u odlučujućih deset minuta od gradskog rivala, imao i prednost od sedam poena na minut i po prije kraja zahvaljujući minijaturama Dena Oturua koji je definitivno izrastao u iks-faktor susreta, da bi najvažnije poene na utakmici pogodili dvojica najiskusnijih – Rodrig Bobua i Šejn Larkin. Prvo je francuski reprezentativac pogodio trojku na asistenciju Larkina za 79:74, a čak i kada je Marko Gudurić odgovorio istom mjerom, našao se Šejn Larkin da iz driblinga i kontakta poentira iz dosta teške situacije, u kojoj su potrebni živci kao struna. Lopta je prošla kroz obruč i to je praktično bilo to.
Posle zakucavanja Jorgosa Papajanisa iz ofanzivnog skoka za 58:57, Fenerbahče je izgubio kompas. Rodrig Bobua, Šejn Larkin i Vil Klajburn pokrenuli su lavinu i seriju 10:3 kojom je Efes uspio da se odlijepi i zatim je držao odstojanje sve do samog kraja u kojem su domaći košarkaši uspijeli da vežu tri trojke, ali nije vrijedilo.
Luda, napeta i jako neizvjesna utakmica u kojoj je dvostruki šampion Evrope pokazao da ima deblje živce. Klajburn je meč završio sa 21 poenom za gotovo 33 minuta (7/12 iz igre, 2/5 za tri), uz pet skokova i četiri asistencije za indeks 28! Pratio ga je Larkin sa 15 poena (5/12 iz igre, 3/8 za tri), uz pet dodavanja, četiri uhvaćene i dve ukradene lopte, dok je Bobua skupio 10 poena, četiri podjeljene lopte i tri skoka. Den Oturu je iz drugog plana dopisao devet poena i tri skoka za 13 minuta i bio jedna od ključnih karika pobjede. Efesu sada treba i trijumf nad Crvenom zvezdom u poslednjem kolu da bi bio siguran učesnik plej-ina.
U Turskoj su trenutno lidera na tabeli sa trijumfom više ali i utakmicom više u odnosu na Fenerbahče, a ohrabruje i podatak koji kaže da su najbolja gostujuća ekipa u državi ove sezone.
Sigurno je da im neće biti lako da ostvare novi trijumf na vrelom gostovanju u svega 3 dana, ali ova ekipa je pokazala da je veoma nepredvidiva.

Naš prijedlog:

Fenerbahče kao ogroman favorit ulazi u ovaj meč, a njihov trijumf se plaća kvotom 1.23 u MozzartBet kladionici. Potencijalna pobjeda gostiju plaća se kvotom 3.70.

I pored poraza od prije 3 dana, mišljenja smo da će Fenerbahče ovog puta trijumfovati i to sa razlikom od bar 5 poena, pa vam prema tome predlažemo igru H1 (granica 4.5) po kvoti 1.70 u MozzartBet kladionici. Takođe mišljenja smo da će ovo biti jedan veoma efikasan meč, pa vam predlažemo i igru UP+ (granica 168.5) po kvoti 2.00. Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo igru 1&UP+ po kvoti 2.50 takođe u MozzartBet kladionici.

Što se tiče poenterskog učinka igrača na ovom meču, mišljenja smo da će Hajdžel Hejs-Dejvs (Fenerbahče) i Vil Klajburn (Anadolu Efes) prebaciti zadane margine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.