Tip dana košarka: Burg – Pariz: Da li večeras dobijamo novog učesnika Evrolige?

Burg će u revanš meču finala drugog po snazi takmičenja u Evropi dočekati ekipu Pariza. U prvom meču je slavila ekipa iz glavnog grada Francuske, pa su tako samo jedan trijumf daleko od plasmana u Evroligu. Utakmica je na programu od 19 časova i 30 minuta.

Burg: Sjajan uspijeh!

Prvi put u istoriji za titulu prvaka Evrokupa igraju dva francuska kluba – Pariz i Burg. U godini Olimpijskih igara Francuskoj se otvorilo treće mjesto u evroligaškom društvu, s tim da Burg malo ko pominje jer su sve oči uprte ka Parizu.
Još i prije nego što je sezona počela, Pariz je uvršten među favorite za osvajanje pehara, da bi rane eliminacije Gran Kanarije i Huventuda klub iz glavnog grada lansirale na pol poziciju. Još od vremena Đordija Bertomeua postojala je ideja da jedan klub iz Pariza postane stalni član Evrolige. Sada je tim pod komandom talentovanog finskog stručnjaka Tuomasa Isala nadomak krunisanja i ostvarenja istorijskog uspijeha.
Razvodnjio se kvalitet odlaskom dijela klubova pod okrilje FIBA, kako nema Španaca i Turaka, još prije početka sezone Pariz je svrstan među favorite za osvajanje Evrokupa, a u prethodnom meču je napravio džinkovski korak ka Evroligi. U Adidas Areni, pred dobro ispunjenim tribinama, razbio je Burg i poveo u finalu – 77:64.
Nismo mnogo vidjeli od supertalentovanog Zakarija Rizašea iz Burga. Francuskom čudu se predviđa da će biti među najbolje kotiranima na NBA draftu. Ko zna, možda će biti izabran i kao prvi pik, međutim, da je oduševio u Adidas Areni – nije. Pokušavao je, napadao obruč i pogađao. Doduše, lišen pritiska, jer njegov tim je dobar dio meča bio u debelom zaostatku.
Srljao je i momak rođen u Malagi, koji je skoro napunio 19 godina, trošio je lopte Zakari Rizaše i tek za nijansu bio bolji od saigrača. Burg je izgubio glavu u jurnjavi sa Parizom, a baš to nije smio da dozvoli sebi, jer tu je pariski klub najjači.
Burg je i samim plasmanom u finale napravio ogroman uspijeh ove sezone, pošto nisu bili među favoritima. U Francuskoj su trenutno na visokom 4. mjestu sa 20 pobjeda i 8 poraza, te će i tamo zasigurno voditi veliku bitku upravo sa Parizom i evroligašima Monakom i ASVEL-om.

Pariz: Još samo jedan korak do cilja!

Priželjkivali su čelni ljudi evropske košarke Pariz u Evroligi, tolike godine se nadali da će vidjeti tim iz Grada svijetlosti u najkvalitetnijem klupskom takmičenju na Starom kontinentu i – blizu ostvarenja zacrtanog plana. Još jedna pobjeda i dobiće šta su željeli.
Prvi put se u Evrokupu za trofej bore francuski klubovi, rijetka je ovo prilika bila da u Gradu svijetlosti dobiju košarkaški spektakl. Parižani su na koncu dobili ono što su htjeli – trijumf. Sada su bliži tome da iz nedelje u nedelju naredne godine gledaju gigante poput Real Madrida, Barselone, Panatinaikosa, Olimpijakosa, Makabija… Ali, ostali su uskraćeni za lud meč, za preokrete i nečiju monstruoznu partiju.
Ti Džej Šorts je pokupio najvrijednije individualno priznanje još prije finala i u njemu opravdao MVP titulu. Dijelio je asistencije, bio na liniji dodavanja, prsti su mu bili lijepljivi, a ruka opet mekana kada je išao na prodor ili naskakao sa poludistance. Zajedno sa Sebastijanom Ererom gurao je Pariz do skoro 30 poena prednosti, pucao je Burg po svim šavovima, a to se najbolje oslikalo u situaciji kada je Aksel Žulijen iz sebe izbacio svu frustraciju u drugom poluvremenu.
Ničim izazvan je prizemljio beka Nadira Hifija, koji je, uz Ti Džejs Šortsa, najviše pokazao od igrača iz spoljne linije. Krenuo je na prodor, a Aksel Žulijen ga je prizemljio. Obuhvatio ga je sa obje ruke oko vrata, skoro da je završio u kragni.
Vidjeli su u Parizu kuda sve to može da odvede, blago smanjili intenzitet. Taman toliko da se strasti stišaju, da Burg ne doživi blamažu i da situacija ne eskalira. A, opet da glatko dođe do trijumfa i vođstva u finalno seriji Evrokupa. Ukočio je Ti Džej Šorts, ostao na 15 poena, Nadir Hifi ubacio je 13, a Sebastijan Erera meč je završio sa 11.
U nacionalnom šampionatu Pariz je na drugoj poziciji odma iza vodećeg Monaka, sa skorom od 21. pobjede i 7 poraza, a trenutno se nalaze u sjajnoj formi sa 5 uzastopnih trijumfa.

Naš prijedlog:

Gostujući tim ulazi kao favorit u ovaj meč, a kvota na pobjedu Pariza je 1.60 u MozzartBet kladionici. Trijumf domaćeg tima plaća se kvotom 2.65.

Na prethodnom meču smo vidjeli jedan veoma čvrst duel, na kom je viđen svega 141 poen. Mišljenja smo da ćemo večeras gledati sličnu utakmicu, pa vam prema tome predlažemo igru UP- (granica 165.5) po kvoti 1.70 u MozzartBet kladionici. Takođe mišljenja smo da su gosti u velikom naletu i da će večeras opravdati ulogu favorita, te da će aminovati svoj plasman u Evroligu. Uz čistu dvojku po kvoti 1.60, predlažemo da pokušate i sa igrom 2&UP- po kvoti 2.90 takođe u MozzartBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.