Najava i analiza: Bundesliga, 29. kolo: Šampanjac se hladi na Baj areni, Bavarci tu više ništa ne mogu

Sve je prilka da ćemo ovog vikenda dobiti novog šampiona Nemačke i to posle 11 uzastopnih titula za Bajern. Da bi se to dogodilo potreno je da se ostvari jedan od dva scenarija, da Bajern ne pobedi ili da Leverkuzen pobedi. Lako je moguće da se ostvare oba ali, u krajnoj liniji, nije toliko ni važno, s obzirom da će Salatara na Baj arenu i Bajer iz Leverkuzena će postati šampion Nemačke po prvi put u svojoj istoriji, ako ne ove, onda naredne sedmice. Ostaje bitka za Ligu šampiona, Evropu i opstanak i svakako će biti zanimljivo do samog kraja prvenstva, ali sigurno ne i dramatično kao u prethodnom. Kvote iz najave bile su važeće u vreme pisanja analize.

Augzburg – Union Berlin – 1 @ 2.11 u Primobet

Domaćin je osvojio samo jedan bod u dva prethodna kola i to sigurno ne zadovoljava njihove ambicije pogotovo nakon četiri uzastopna trijumfa u Bundesligi. Taman su stigli do mogućnosti da se nađu na mestu koje vodi u Evropu ali su, prvo remizirali sa Kelnom, da bi onda izgubili od Hofenhajma. Sada su od Ajntrahta, koji je šesti, udaljeni 6 bodova i ma koliko to izgledalo dostižno, neće biti lako jer je ostalo još malo da se igra, samo šest kola. U Bavarsku dolazi jedini prestonički tim u eliti, Union Berlin. Posle niza sezona u kojima je Union podizao standarde, da bi u prethodnoj izborili i Ligu šampiona, ova je bila najslabija od kada su bundesligaši. Jedno vreme proveli su Šumari i na poslednjem mestu, morao je da ode i legendarni trener Fišer ali je stigao Hrvat Bjelica i preokrenu stvari. Union još uvek nije siguran ali ima solidnih 6 bodova prednosti u odnosu na prvi tim ispod crte. U prošlom kolu su pružili snažan otpor Leverkuzenu ali su potaženi minimalnim rezultatom. Blagu prednost ipak dajemo Augzburgu a za jedinicu se dobija kvota 2.11 u kladionici Primobet.

Menhengladbah – Dortmund – 2 @ 2.05 u SuperBet

Meč između dve Borusije dolazi u vrlo nezgodnom momentu za Milionere iz Dortmunda. Ne samo da su u prošlom kolu poraženi od Štutgarta na svom terenu i tako pali na 5. mesto, van zone Lige šampiona, već će u utorak igrati revanš meč četvrtfinala istog takmičenja protiv Atletika. U Madridu je bilo 2:1 za Jorgandžije, tako da Terzićev tim ima svoje šanse, kada ih već nije iskoristio u finišu meča na Metropolitanu u sredu. Problem je što im je i meč u Menhengladbahu veoma važan, treba obezbediti Ligu šampiona i za narednu jesen, a za dva preostala mesta konkurišu Lajpcig i Štutgart. Ždrepci iz Menhengladbaha mogu da igraju relativno rasterećeno do kraja sezone, jesu u donjoj polovini ali imaju 8 bodova više od prvog tima ispod crte. Menhengladbah je ostvario važnu pobedu u Volfsburgu prošle sedmice i ona je stigla u pravom momentu, posle 4 vezane utakmice bez trijumfa. Njima je DFB kup bio prioritet ali ih je u četvrtfinalu zaustavio trećeligaš Sarbriken. Probajte s dvojkom ali ponavljamo, neće to biti lak posao za Dortmund. Za pobedu gostiju kvota je 2.05 u kladionici SuperBet.

Bajern – Keln – 1x,4+ @ 1.85 u Meridianbet

Došlo je vreme da se Bavarci oproste od Salatare. Ono što je bilo skoro izvesno prošle sezone desilo se odloženo godinu kasnije. Na neverovatan način su osvojili prethodnu titulu ali sada ni čudo ne može pomoći. Leverkuzen ima 16 bodova više a do kraja su u igri 18 poena. Samo jedna pobeda deli Bajer od prve titule u istoriji. Bajern je poražen u dva prethodna kola, prvo od Dortmunda na svom terenu a onda i od debitanta u eliti Hajdenhajma i svakako da nisu ni zaslužili da osvoje 12. uzastopni pehar šampiona. Pred dolazak Kelna mnogo ih više okupira revanš meč sa Arsenalom u Ligi šampiona koji je zakazan za sredu. Na Emirejtsu je bilo 2:2 i Bajernove šanse da prođe u polufinale su odlične, ali ne smeju ponavljati partije iz Bundeslige. Samo evropska kruna mogla bi da opravda Tomasa Tuhela ali sumnjamo da bi mu i ona zadržala posao na Alijanc areni. Odgovornost je i na upravi koja je oterala Julijana Nagelsmana u trenutku kada su bavarci dominirali na svim poljima. Sve ima svoj kraj, pa i ta dominacija. Keln bi mogao da iskorisiti nezainteresovanost rivala za prvenstvo i osvoji neki bod koji bi mu mnogo značio. Jarčevi su pobedili Bohum u prošlom kolu zahvaljujući neverovatnom raspletu kada su dva gola postigli u sudijskoj nadoknadi. Da su izgubili mogli bi da pakuju kofere za Cvajtu, ovako nada i dalje tinja. Naš predlog je dupla šansa na domaćina uz dosta golova. Za 1x,4+ kvota je 1.85 u kladionici Meridianbet.

Bohum – Hajdenhajm – 1x,GG @ 2.05 u Mozzartbet

Prosto je neverovatno kako je Bohum ostao praznih šaka u Kelnu prošle sedmice. Bili su na praguu pbede koja je mogla da ih ostavi u ligi i, istovremeno, u Cvajtu pošalje Jarčeve. Trenutak dekoncetracije, tačnije dva, u 90. i 92. minutu koštali su ih poraza i ulaska u vrlo opasnu zonu. I dalje je Bohum van zone ispadanja ali sada ima samo tri boda više od Majnca i 4 od Kelna. Protiv Hadenhajma imaju imperativ pobede a kada je tako pritisak je ogroman. Imali su loše iskustvo i sa utakmicom protiv Darmštata, poslednjem na svom terenu, kada nisu sačuvali ni prednost od dva gola i to protiv tima koji je ubedljivo poslednji na tabeli. Hajdenhajm je u euforiji, kako i ne bi bio kad je u prošlom kolu pobedio bajern i to posle preokreta. Međutim nije to prvi put da su savladali Bavarce, uradili su to jednom i kao drugoligaši u DFB kupu. Uglavnom, Hajdenhajm je pokazao da mu je mesto u Bundeligi iako su mu svi predviđali samo ples za jedno leto. Nalaze se na odličnom 10. mestu i neće imati problema oko obezbeđivanja statusa prvoligaša i za narednu sezonu. Jesenas je bilo 0:0 u Hajdenhajmu a sada predlažemo igru gol-gol uz duplu šansu na domaćina. Za 1x,GG kvota je 2.05 u kladionici Mozzartbet.

Majnc – Hofenhajm – 2-3 @ 2.20 u MaxBet

Majnc se probudio u poslednjem trenutku. Valjda ih je otreznila ona ”osmica” u Minhenu protiv Bajerna i posle tog meča nisu primili gol na sledeće tri utakmica. Imaju 7 bodova iz tri poslednja meča ali još nisu napustili ”crvenu” zonu. Sada su na 16. mestu i ako ostanu tu igraće baraž za opstanak. Želja Majnca je da napreduje bar još jedno mesto i tako izbegne stresni i neizvesni baraž a prva meta im je ekipa Bohuma koja je na tri boda razlike. Hofenhajm se i dalje nada da može do plasmana u Evropu, tim iz Sinshajma ima 6 bodova manje od Ajntrahta koji je poslednji u toj zoni, a niz od tri poraza prekinuli su u prošlom kolu pobedom nad Augzburgom na svom terenu. Hof je pobedio i Borusiju u Dortmundu i mogao bi i mnogo slabiji Majnc ali je moiv u potpunosti na strani domaćina. Majnc je bez poraza na svom terenu u poslednjih pet utakmica ali ni rivali nisu bili timovi iz vrha tabele. Teško je odrediti favorita na ovom meču pa probajte sa golovima kojih bi trebalo da bude umereno 2-3. Za ovu igru kvota je 2.20 u kladionici MaxBet.

RB Lajpcig – Volfsburg – 1,3+ @ 1.72 u Mozzartbet

Bikovi igraju mnogo bolje u finišu sezone nego što su to radili tokom jeseni. Šteta što su naleteli na Real u osmini finala Lige šampiona, ali su i protiv Madriđana bili odlični i, po opštem mišljenu, nadigrali čuveni špnaski tim. Posle 4 pobede i jednog nerešenog rezultata u poslednjih pet mečeva Lajpcig je stigao do željenog četvrtog mesta ali sa istim brojem bodova kao i petoplasirani Dortmund. Štutgart i Bajern su na 7 bodova prednosti i, kako sada stoje stvari, Milioneri i Lajpcig je odlučiti o poslednjem putniku u Ligu šampiona iz Bundelsige. Svaki bod može biti presudan a Bikovima na ruku ide efikasnost, posebno na strani. Na tri poslednja gostovanja su pobedili uz čak 13 postignutih golova. Zanimljivo je da su samo protiv Majnca na svojoj Red Bul areni ostali bez trijumfa u poslednjih mesec i po, a tada nisu uspeli da postignu gol. Vukovi su poraženi na svom terenu od Menhengladbaha i to im je bio četvrti poraz u poslednjih pet kola. U 2024. godini Volfsburg je pobedio samo jednom i to u Bremenu pre dve sedmice a odigrali su čak 12 utakmica. Nije ni čudo da su stigli u opasnu zonu i boriće se za opstanak. Pet bodova više u odnosu na Majnc daje neku sigurnost ali bi i to moglo brzo da se promeni, pogotovo ako izgube u Lajpcigu a mislimo da hoće. Za kombinaciju 1,3+ kvota je 1.72 u kladionici Mozzartbet.

Štutgart – Ajntraht – GG3+ @ 1.93 u MaxBet

Liga šampiona sve je bliža Mercedes Benz areni. Štutgart je stigao Bajern na drugom mestu, obe ekipe imaju po 60 bodova ali je za Švabe najbitnije da ostanu među prva četiri tima i tako odu u elitno evropsko takmičenje. Moramo da podsetimo da je Štutgart prošlog proleća opstanak izborio tek u baražu protiv Hamburgera a sada pobeđuje najbolje nemačke ekipe i ima slabiji skor samo od neverovatnog Leverkuzena. U prošlom kolu su pobedili Borusiju iz Dortmunda, učesnika četvrtfinala Lige šampiona, a ta utakmica je doktorska disertacija trenera Sebastijana Henesa. Sigurno se u Hofenhajmu kaju zbog rastanka sa perspektivnim stručnjakom iz ove poznate fudbalske familije. Švabe imaju 7 bodova više od Dortmunda i Lajpciga i još uvek nisu sigurne za plasman u LŠ, zato pred meč sa odličnim Ajntrahtom nema prostora za opuštanje jer bi to moglo da im se osveti. Ekipa iz Frankfurta igra odlično na strani, često su pobeđivali, a žele da izbore još jedan izlazak u Evropu, makar i u Ligu konferencija. Sada su na poslednjem mestu koje vodi u ovo takmičenje i pokušaće da ga zadrže do kraja sezone. Ajntraht je vezao tri meča bez pobede u ligi a ima dva uzastopna remija na svom terenu. Štutgart nema poraz na poslednjih deset utakmica, uz 8 pobeda imaju i samo dva remija. Domaćin je favorit ali su golovi na obe strane sigurniji. Za GG3+ kvota je 1.93 u kladionici MaxBet.

Darmštat – Frajburg – 2 @ 1.87 u Primobet

Postoji još uvek šansa da Frajburg i naredne jeseni igra u Evropi ali to nije tako izvesno. Oni su bodovno izjednačeni sa Augzburgom i Hofenhajmom pred ovo kolo, ali sve tri ekipe jure Ajntraht koji ima 6 bodova više. Bolje igraju u gostima u poslednje vreme, vezali su dve pobede, prvo u Bohumu a onda i Menhengladbahu, ali su na svom Evropa parku poraženi dva puta uzastopno, od Leverkuzena i Lajpciga. Šta reći za Darmštat? Ljiljani su nepripremljeni krenuli u bundesligašku avanturu i ona se završava posle samo jedne sezone. Kada su prošli put ušli u elitu zadržali su se barem dve godine, sada nisu uspeli ni to. Darmštat je osvojio samo 14 bodova iz duplo više utakmica, ubedljivo su poslednji i tu će i ostati do kraja sezone. Za pobedu ne znaju 7. oktobra prošle godine kada su slavili protiv Augzburga na svom terenu. Mada su znali da iznenade i osvoje po neki bod, teško je očekivati da će izbeći poraze u preostalim mečevima, pa tako i u ovom. Za pobedu Frajburga kvota je 1.87 u kladionici Primobet.

Leverkuzen – Verder – 1,4+ @ 2.29 u Meridianbet

Verovatno je u Leverkuzenu ovih dana lakše naći rog od jednoroga nego laznicu za utakmicu sa Verderom. Ovo je istorijski meč posle koga Bajer može postati šampion Nemačke, prvi put u svojoj istoriji. Dva puta su bili nadomak krune ali nikad ovako blizu. Samo jedna pobeda ih deli od naslova a ostalo je šest utakmica, i to pod uslovom da Bajern ili Šutgart pobede sve do kraja. Neće se to dogoditi, sigurno je, a Farmaceuti će učiniti sve da dileme reše već protiv Verdera pošto ih čeka osvajanje još dva pehara, u Ligi Evrope i domaćem DFB kupu. U nacionalnom kupu su u finalu u kom će igrati protiv drugoligaša Kajzerslauterna, u evropskom će biti znatno teže jer je tek četvrtfinale a u igri su ostali sve sami evropski velikani. Sa svima mođe Bajer da se nadmeće, oni su u ovoj sezoni još bez poraza, računajući sva takmičenja, a ne znamo još uvek ishod prvog meča sa Vest Hemom. Ekipa iz Bremena u svemu ovome nije bitna. Oni igraju za sebe, žele što pre da budu na obali i ne strahuju od ispadanja. Relativno su sigurni sa osam bodova više od Majnca ali moraće da osvoje još poneki bod. To neće uspeti na Baj areni ali će barem uveličati slavlje domaćina. Naš predlog je jedinica uz reviju golova. Za 1,4+ kvota je 2.29 u kladionici Meridianbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.