Tip dana NBA košarka: L.A. Lejkers – Denver: Hoće li Kralj odjahati u večnost na ”metli”?

Četvrti, možda i poslednji, meč četvrtfinalne serije na Zapadu između Lejkersa i Nagetsa igra se u Los Anđelesu u noći između subote i nedelje. Aktuelni šampioni iz Kolorada vode sa 3:0 u pobedama i dovoljna je samo još jedna za prolaz u polufinale. Ukoliko se to desi noćas, drugu godinu uzastopno izbaciće Lejkerse i LeBrona Džejmsa sa 4:0 u pobedema. Mogla bi ovo da bude i poslednja utakmica za Kralja LeBrona ukoliko se legendarni košarkaš odluči da završi karijeru u 40-toj godini. Nadamo se da neće. Meč je na programu u Kripto.com areni u ”gradu anđela” u 2.00 sata po srednjevevropskom vremenu.

L.A. Lejkersi: Sada je samo važno sačuvati obraz

Mnogi su upozoravali Lejkerse da je bolje da izgube u prvoj rundi plej-auta protiv Pelikansa i onda igraju protiv Sakramenta duel za osmo mesto. Tada bi bili domaćini i ako bi pobedili išli bi na prvoplasirane Tandere iz Oklahome, a opšte je mišljenje da su oni lakši rival od Denvera.

Sada je kasno za to i Lejkersi su u zaostatku tri pobede protiv Nagetsa. Preti im ”metla”, kao i prošle sezone, samo što su tada Jezerdžije poražene u finalu Zapada a sada su na pragu ispadanja već u rvoj rundi plej-ofa. Veliko je pitanje da li su Lejkersi zaslužili da gube sa 3:0. U sva tri meča dobijali su prvo poluvreme, u drugom meču, ispostaviće se verovatno ključnom, vodili su sa 20 koševa razlike ali je Džamal Marej pogotokom u poslednjoj sekundi doneo drugi trijumf u seriji svojim Nagetsima. Prethodno je Džejms, na 15 sekundi pre kraja, promašio potpuno otvorenu trojku.

U trećem meču, u Los Anđelesu, opet su Lejkersi bili bolji na početku ali su se raspali u paramparčad u trećoj deonici. Ne morate biti ekspert i shvatiti da je glavni razlog umor vodećeg dvojca ovog tima, LeBrona Džejmsa i Entonija Dejvisa. U suštini i skoro svi ostali timovi igraju u plej-ofu sa skraćenim rosterom ali su kod Lejkersa ostali članovi petorke ali i rezervisti, potpuno podbacili. U prvom meču je nešto bolji bio Torijan Pric, u drugom je odlično šutirao Dianđelo Rasel, a u trećem se, tek pred sam kraj, probudio Ostin Rivs.

Ono što posebno boli sve u ”gradu anđela”, ne računajući navijače Klipersa, je to što trenutno imaju 0-11 protiv Denvera. Prošle godine su ”počišćeni” u finalu Zapada, izgubili su sva četiri duela u toku lige ove sezone, a i sada gube sa 3:0. Nije ni čudo da je Džejms izjavio da su Nagetsi najbolji protivnik protiv koga je igrao u plej-ofu u svojoj dugoj i prebogatoj karijeri. Ipak, moramo da istaknemo učinak Entonija Dejvisa koji je odigrao tri blistave utakmice. Na tri meča ubacio je ukupno 97 poena, dva puta po 32 a u trećem meču 33. Imao je uvek i dvocifren broj skokova, ukupno 40, a popunjavao je i rubriku kod asistencija kojih je imao ukupno 10 na tri meča.

Denver Nagets: Hoće li Jokić biti poslednji košarkaš koji će zagrliti LeBrona na centru posle utakmice?

Kako je krenula serija protiv Lejkersa pojavila se sumnja da li Nagetsi mogu da podnesu breme favorita. Podsetimo da su Lejkersi izbacili Denver one sezone u ”bablu”, a da je tim iz Kolorada uzvrtio u prošloj, prvoj šampionskoj, sezoni u finalu Zapada i to sa 4:0 u pobedama. I sada su na pragu istog rezultata i igraće u Kripto.com areni za četvrti trijumf i nekoliko dana odmora više, mada je sva prilika da će i Minesota u polufinale posle ”metle” protiv Finiksa.

Nagetsi su lomili Jezerdžije u drugom poluvremenu u sva tri meča. To je donekle i razumljivo kada su u pitanju prva dva meča u Bol areni, ali nas čudi da su Lejkersi onako poptonuli u trećoj četvrtini treće utakmice. Tada jednostavno nisu uspeli da pogode koš, pa je Denver, uz samo malo ozbiljniju igru, lako preokrenuo rezultat i stekao dvocifrenu prednost koju nije ispuštao do kraja meča. Apsolutni junak trijumfa u ”gradu anđela” je Aron Gordon. Odavno Denverovog ”specijalca” nismo videli tolko aktivnog u napadu. Meč je završio sa 29 poena od kojih je veliki broj postigao posle skoka u napadu, a i ukupna broj skokova bio je odličan, zaustavio se na 15 uhvaćenih lopti. Bio je dvocifren i u prve dve utakmice ali ni blizu učinka i ove, mada je u prvom meču preuzeo obavezu da pazi na Dejvisa u drugom poluvremenu i čini nam se da je to i bio ključ pobede Denvera i vođstva u seriji.

Nepošteno bi bilo ne istaći i još trojicu košarka iz startne postave Denvera. To su Nikola Jokić, Džamal Marej i Majkl Porter. Ovaj poslednji je u sva tri meča bio veoma ujednačen i pogađao je u vrlo bitnim momentima. Postizao je preko 20 koševa u proseku, a imao i 9 uhvaćenih lopti po meču. Jokić je, u odnosu na regularni deo sezone, podigao prosek poena za više od jednog, sada je u plej-ofu na 27,7, a ima i tri skokoa u prseku više, sada je na 15,7. Samo je nešto ”slabiji” kod asistencija, ima ih 8,7 protiv Lejkersa u proseku. Imao je jedan tripl-dabl a drugi mu je u Los Anđelesu izmakao za jedni dodavanje. Džamal Marej je otprilike na učinku iz ligapškog dela, ubacuje 21,3 koša uz 8 asistencija i 4,7 skoka. Ipak, ima i onaj pobednički koš iz drugog meča koji vredi više od ”običnog”.

Problem za Denver, u nastavku doigravanja, može biti slab učinak igrača sa klupe. Skoro da uopšte nemaju pomoć rezervista, a tu pre svega mislimo na Džeksona, Votsona i Holideja, a ni ”šesti” igrač, Kristijan Braun, osim u odbrani, nije od velike pomoći kada je napad u pitanju. Nedostaje treneru melounu sigurno jedan Bobi Braun i prošle sezone, često ”iks” faktor u šampionskom pohodu, ali i nemerljivo iskustvo Džefa Grina. Moraće neko od igrača sa klupe da se priključi i nastavku plej-ofa, posebno ako u Koloradu žele da zadrže šampionski ”prsten”. Neophodno je i da Kentavijus Koldvel- Poup bude na svom prepoznatljivom nivou, a sada to, osim u jednoj četvrtini prvog meča, nije.

Naš predlog:

Po kladionicama je Denver favorit da pobedi i četvrti put u nizu i pošalje Lejkerse na raspust, a LeBrona možda i u penziju. U kladionici Mozzartbet pobeda domaćina procenjuje se kvotom 2.40 dok je pobeda Denvera 1.70.

Naš predlog je jedinica, verujemo da ponos neće dozvoliti Džejmu, Dejvisu i ostalima da drugi put uzastopno ispadnu od istog riva sa 4:0 u seriji i to opet da se oproste pred svojim navijačima. Kvota za jedinicu je 2.40 u kladionici Mozzartbet.

Dodaćemo i po jednog košarkaša sa obe strane, kod Lejkersa biramo Antonija Dejvisa za koga je granica na 26,5 koševa, a za (+) se dobija kvota 1.90 u kladionici Mozzartbet. Kod Nagesta je naš izbor Nikola Jokić, verujemo da je srpskom centru potreban mini odmor i želeće da seriju završi već u Los Anđelesu. Granica na Jokića je 26,5 koševa u kladionici Mozzartbet, a kvota za (+) je 1.90.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.