Tip dana NBA košarka: Denver – Minesota: Vukovi naoštrili zube za šampiona

U noći između subote i nedelje počinje polufinalna serija plej-ofa u Zapadnoj konferenciji NBA lige. Aktuelni šampion Denver Nagetsi dočekuju Minesota Timbervulvse od 1 sat posle ponoći po srednjeevropskom vremenu u svojoj Bol areni. U četvrtfinalu su Vulvsi počistitli Finiks Sanse, dok je Denver izgubio jedan meč protiv Lejkersa ali bez većih problema je rešio tu seriju u svoju korist. Sigurni smo da nas čeka duga i teška serija između ova dva tima koji su regularni deo sezone završili na drugom odnosno trećem mestu.

Denver Nagets: Biće teže nego prošle godine, to je sigurno

Za razliku od prošlogodišnjeg finala Zapada, Denver je ove sezone izbacio Lejkerse u prvoj rundi plej-ofa i to rezultatom 4:1 u pobedama. Ta jedna pobeda Jezerdžija dogodila se posle 11 uzastopnih trijumfa Nagetsa nad timom iz Los Anđelesa i nije bilo realno da seriju završe još jednom ”metlom”. Lejkersi su bili izazov po više osnova, ali se ponovo sve svelo na zaustavljanje dvojice najbojih, LeBrona Džejmsa i Entonija Dejvisa. Ostali su imali epizodne uloge, pa čak i Dianđelo Rasel i Ostin Rivs, mada su odigrali bar po jednu sjajnu utakmicu.

Protiv Timbervulvsa ih ponovo očekuje dominantan dvojac ali i sasvim solidan ostatak tima. Razlika je u odbrani koju rival igra. Minesota je jedan od najboljih odbrambenih timova lige i ekipe iz Mineapolisa je utakmice uglavnom dobijala granitnom defanzivom. Da se vratimo na Denver. Zna se koliko je ovaj tim talentovan ofanzivno i koliko problema imaju protivnici da zaustave lucidnog Jokića, nepredvidivog Mareja ili sjajnog šutera Portera. Problem može biti to što je još samo Aron Grant bio na visini zadatka protiv Lejkersa dok su svi ostali, pa i Kentavijus Koldvel-Poup, bili ne baš od velike pomoći.

Moraće Majkl Meloun da daje šansu i igračima sa klupe, pošto smo sigurni da predstoji teška i duga serija sa Minesotom. Moraće da se priključe i Kristijan Braun, Redži Džekson, Pejton Votson, Džastin Holidej, pa i Jokićeva ”alternativa”, Deandre Džordan. Protiv Lejkersa u pet odigranih utakmica Nikola Jokić je igrao viš eod 40 minuta u proseku, što je previše i skoro 6 minuta prosečno više nego u toku ligškog dela sezone. Za to vreme srpski centar je ubacivao više od 28 poena, hvatao više od 16 lopti i imao 9,8 asistencija. U svim kategorijama ostvario je bolji učinak nego tokom regularnog dela sezone.

Ipak, jedan košarkaš je baš prijatno iznenadio. Majkl Porter Junior je znatno podigao procente šuta ali je bio vrlo zapažen i u skoku pod oba koša. U pet utakmica serije protiv Lejkersa ubacivao je čak 22,8 poena, što je vidan napredak u odnosu na 16,7 u toku sezone. Uz sve to imao je 8,4 skoka, a u regularnom delu je bio na 7 uhvaćenih lopti. Džamal Marej je igrao od očaja do sjaja ali ko mu može zameriti veliki broj grešaka kada je direktno odlučio dva meča. Jedine dve neizvesne utakmice rešio je Kanađanin svojim pogocima u poslednjoj sekundi. Na kraju je seriju okončao sa pristojnih 23,6 poena po meču i odlične 7,3 asistencije. Reč dve i o Aronu Gordonu koji je i dalje radio ”prljav” posao, ali je u jedinoj gostjućoj pobedi u ovoj seriji bio najbolji pojedinac sa 29 koševa i 15 skokova. Na kraju mu je učinak u proseku bo sličan kao i regularnom delu sezone, kod poena, ali je poboljšao skokove i asistencije.

Majkl Meloun će morati da pronađe način da zaustavi Edvardsa i Taunsa ali ne sme da potceni ni ostale igrače Timbervulvsa. Prošle sezone je Denver lako rešio Vukove u prvoj rundi ali to sada sigurno neće biti slučaj.

Minesota Timbervulvs: Nije Minesota samo tandem Edvards-Tauns

Sigurno u Minesoti jš pamte prošlogodišnju seriju sa Denver Nagetsima koja se tada dogodila u prvoj rundi plej-ofa, s obzirom da su Vukovi morali u plej-in a Nagetsi čekali rivala kao prvoplasirani tim Zapada. Uspela je Minesota da dobije jedan meč i to na svom parketu, ali je serija završena sa 4:1 u korist Denvera koji je otišao na megda Finiku u polufinalu Zapadne konferencije.

Sada je Minesota regularni deo sezone završila na trećem mestu i to samo zbog poraza u poslednjoj utakmici ligaškog dela sezone od Finiks Sansa. Da su pobedili Finiks bili bi drugi i imali bi prednost domaćeg terena u seriji sa Denverom, a kada je tim iz Kolorada u pitanju, to nije zanemarljiva činjenica. Ipak, Finiksu su se ”osvetili” ubrzo, ova dva tima išla su jedan na drugog u četvrtfinalu Zapada i mnogi su skloni tvrdnji da su Vukovi birali Sanse umesto Lejkersa. Verovatno su bili u pravu, ako je bilo tako, pošto su tim iz Arizone počistili sa 4:0 u seriji, što je svakako veliko iznenađenje kada znamo da u timu Finiksa igrau Kevin Durent, Bredli Bil i Devin Buker.

Vulvsi su otlično započeli aktuelnu sezonu i dugo su bili najbolji tim na Zapadu. Bez prvog mesta su ostali isključivo zbog teže povrede Karl-Entoni Taunsa koji je propustio dvadesetak utakmica u finišu sezone i u tom periodu je Minesota češće gubila nego obično. Mnogi vide Minesotu kroz njihov najbolji dvojac, ali trener Kris Finč ima na raspolaganju odličan tim koji može biti potentan i napadački a ne samo odbrambeno.

Sve se vrti oko Entonija Edvardsa, momka koji je letos trebalo da odvede selekciju SAD do zlatne medalje na Svetskom prvenstvu. U tome nije uspeo ali se to nije preterano odrazilo na njegov učinak ove sezone. U toku sezone je eksplozivni bek ubacivao skoro 26 poena po meču ali je taj prosek u plej-ofu podigao na 31. Uglavnom je bio na 5 skokova i asistencija po meču u ligaškom delu, ali je u plej-ofu na 8 skokova i 6 uspehnih dodavanja. Na tri utakmice, od četiri protiv Finiksa, ubacivao je preko 30 poena, da bi poslednju duel okončao sa čak 40 koševa. Karl Entoni-Tauns je takođe igrao na Mundobasketu ali u dresu Dominikanske Republike, odakle mu je majka. On je već legenda kluba jer mu je ovo deveta sezona u Mineapolisu i nije iigrao ni za jedan drugi tim. Imao je bolje sezone od ove, kada se gladaju procenti, ali nije imao pored sebe igrača kakav je Edvards, već je sva padalo na njegova pleća. U plej-ofu ubacuje nešto više od 19 koševa, što je manje od regularnog dela, ali daje doprinos u ostalim kategorijama.

Glavna uzdanica u odbrani je Rudi Gober koji je i doveden iz Jute pre dve sezone da ”betonira” reket. U najvećem broju utakmica to je i uspevao i jedva čekamo da vidimo da li će imati rešenje za Jokića, pošto u poslednjem njihovom okršaju nije imao. Petorku još zatvaraju organizator igre Majkl Konli, momak koji je iz Jute stigao u paketu sa Goberom. On ne uzima previše šuteva ali je uglavnom dvocifren kada su poeni u pitanju. Protiv Finiksa ih je imao 11,8 po meču uz više od 6 asistencija, što se od njega najviše i traži. Minesota je Džejdena Mekdanijelsa izabrala kao 28 pika u prvoj rundi Drafta 2020. godine i dobila je odličnog krilnog košarkaša. Prošle sezone je, zbog povrede, propustio utakmice plej-ofa protiv Denvera i to je bio ogroman hendikep za Vukove. U ovom plej-ofu je Finiksu ubacivao14,3 poena prosečno, što je mnogo bolje od 10,5 tokom sezone.

Naš predlog:

Nekako je nezapaženo prošla serija iz prethodne sezone jer je Denver gurao do samog kraja i činilo se da je Minesota bila samo usputna stanica, a radilo se, i tada, o sjajnom timu. Ova će serija biti duža i napornija ali sve je to normalno u doigravanju. Recimo još da timovi nemaju probema sa povredama, da se Koldvel-Poup oporavio i čuvaće Edvardsa.

Kladionice veruju u Denver, bar kada je prvi meč serije u pitanju. U kladionici SuperBet kvota na pobedu šampiona je 1.53 a na trijumf gostiju iz Mineapolisa 2.50.

Naš predlog je igra na manji broj poena ukupno, granica je na 207,5 a za (-) koševe kvota je 1.90 u kladionici SuperBet.

Što se pojedinaca tiče, kod Denvera predlažemo Nikolu Jokića za asistencije, granica je na 8,5 a za (+) kvota je 1.67 u kladionici SuperBet. Dodajemo i (+) skokove na Majkla Portera, granica je na 7,5 a za (+) kvota je 2.10 u SuperBet-u. Kod Minesote predlažemo poene Entonija Edvardsa i verujemo da ide u plus. Granica za njega je na 25,5 koševa a za (+) kvota je 1.65 i skokove na Rudija Gobera. Granica je na 12,5 a za (+) kvota je 2.00 u kladionici SuperBet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.