Tip dana košarka: Crvena zvezda – Partizan: Mogu li crno-beli do brejka?

Crvena zvezda će u okviru drugog meča finalne serije ABA lige dočekati Partizan. Prethodni meč je bio vrlo neizvjestan, a Zvezda je na kraju slavila sa 85:82 i večeras će imati priliku da povede sa 2:0 u seriji. Za Partizan bi svakako bilo veoma značajno kada bi uzeli brejk, ali tako nešto neće biti nimalo lako. Utakmica je na programu od 19 časova.

Crvena zvezda: Pola posla je urađeno!

Iz prvog kruga “pakla” je kao pobjednik izašla Crvena zvezda i opipala vrata raja. Ona koja vode do šampionskog zvanja u ABA ligi. Crveno-bijeli košarkaši su posle nikad dramatičnijeg i emocijama nabijenijeg okršaja sa Partizanom došli do pobjede na startu finalne serije jadranskog takmičenja rezultatom 85:82 i time vođstva od 1-0! Više smirenosti, strpljenja i snalažljivosti u poslednjih 30 sekundi susreta je prikazao tim Janisa Sferopulosa, prije svih Dejan Davidovac koji je posle podbacivanja “mrtve lopte” uspio da osigura odlučujući posijed i bude precizan sa linije penala, odakle je siguran bio i na pet sekundi prije kraja čime je zavrijedeo epitet neočekivanog heroja.
Jer, dotada on se više crtao sjajnom Jagu Dos Santosu koji je meč završio sa 18 poena i šest asistencija, ili Milošu Teodosiću koji je upisao 14 poena. Ipak, ne, na kraju je junak ispao čovek koji je još jednom pokazao da zna da igra viječite derbije. Uspio je da odbije sve nalete crno-bijelih koji su pod rafalnom paljbom Džejmsa Nanelija mogli biti fatalni.
Kada je sjajni Dos Santos postigao poene na prodoru uz faul na dva minuta prije kraja, hala je eksplodirala želeći da pruži odlučujuću pomoć svojim ljubimcima. Nekoliko napada za odlazak na dva posijeda su ispustili crveno-bijeli, iako im se Partizan pogrešnim riješenjima nudio. Bilo je tu i problema sa satom i višeminutno sudijsko pregledavanje snimka koji je došao u najtenzičnijem trenutku, a iz svega toga su crveno-bijeli izašli sa dovoljno mirnoće i tako u svoju korist uspiješno završili prvi od mogućih pet paklenih susreta.
Crvena zvezda je možda napravila ključni korak ka osvajanju titule u ABA ligi. I to već u prvoj utakmici finalne serije. Čudno zvuči, donekle je i nekorektno tako nešto konstantovati nakon samo 40 minuta košarke, međutim istorija je nešto što ide u prilog crveno-bijelima i daje utvrđenje ovakvom zaključku.
Naime, odkad se borba za regionalni trofej igra u formatu plej-ofa, nije se dogodilo da ekipa koja prva povede, na kraju balade i ne bude ustoličena za prvaka. U dosadašnjih osam finalnih serija svaki put je onaj koji zada početni udarac bio i onaj koji zada odlučujući što je nešto što navijače crveno-bijelih može da ohrabruje pred nastavak paklenog okršaja sa najvećim rivalom i drugi meč koji je na programu večeras od 19.30.

Partizan: Malo je nedostajalo za trijumf u prvom meču!

Ključala je dvorana dobrih sat i po pred početak meča. Ono što je bilo drugačije u odnosu na neke prethodne duele jeste što pri istrčavanju gostujućih igrača, apsolutno niti jedan tvrd predmet nije doletio sa tribina. Osim standardnih zvižduka i uvreda u kojima su prednjačile oni upućeni treneru crno-bijelih Željku Obradoviću i sportskom direktoru Zoranu Saviću, ništa drastičnije nije bilo viđeno uoči samog početka. Čini se da su mnogobrojni apeli kluba uspijeli da dopru do pristalica crveno-bijelih.
I u prethodne dvije sezone su finalne serije sa sobom nosile veliki naboj, ali utisak je da je ove sezone on za nekoliko stepeni veći zbog siromašne evropske sezone oba tima.
Prvi zadatak za crno-bijele je bio da ne dopuste da im se noge vežu, a ruke skrate u uvodnim minutima susreta. Kako je to znalo više puta u prošlosti. Sa činjenicom da prva tri minuta nisu imali promašaj i da su stekli početnu prednost od 4:9, dijelovalo je da su pronašli način da spuste pritisak sa sebe.
Nisu crno-bijeli sa dobrim planom izašli u nastavak. Iz nekog razloga su se pouzdali u centarsku liniju Kaminski-Smailagić, ali to je bio pucanj u noge s obzirom da od njih skoro ništa nisu dobili na cijelom meču. Kao ni od Kabokla, dok je tek po koje mrvice udijelio Ledej. Pritom su bez lufta ostali Avramović, Naneli i Panter pa je Zvezda na tri minuta prije kraja dionice otišla na najvećih plus sedam (57:50).
Već sada polako možemo da konstatujemo da je Naneli ove sezone najbolji igrač Partizana iz vrlo prostog razloga. Najkonstantniji je. Vrlo rijetko pada u formu, navijači, a prije svega Željko Obradović, znaju šta može da očekuje od ovog momka koji je tokom karijere promjenio ogroman broj klubova. Partizan je tek drugi u kojem se zadržao duže od jedne sezone, prije toga je to bio slučaj sa Fenerbahčeom i tada je konekcija bio Željko Obradović. A, zašto se dogodio još jedan poraz, koji bi mogao i da odredi dalji tok finalne serije? Nije bilo nikoga ko bi se priključio Nanelijevim pokušajima da se sruši Crvena zvezda u paklu Pionira.
Tek sporadično su ostali igrači pogađali. Meč je počeo u znaku osam poena Kevina Pantera, potom je Aleksa Avramović zablistao sa 10 poena u drugoj dionici kada je Partizan imao najvećih plus devet, ali posle toga… Samo je Džejms Naneli konstantno cijepao protivničku mrežicu.
Da li će neko da priskoči u pomoć vidjećemo već večeras, a za novi ugovor… Vidjećemo posle sezone. Svakako je potrebno i jedno i drugo.

Naš prijedlog:

Crvena zvezda kao favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na njihov trijumf je 1.57 u MozzartBet kladionici. Trijumf gostiju plaća se kvotom 2.55.

U analizi prvog meča smo uspijeli predvidjeti nešto manji broj poena na meču, pa vam i za večerašnji derbi predlažemo igru UP- (granica 169.5) po kvoti 1.70 u MozzartBet kladionici. Crvena zvezda je slavila u prethodna 4 derbija i u večerašnjem meču će biti favorit, ali smo mišljenja da će i ovog puta crno-bijeli pružiti jak otpor. Igra H2 (granica 5.5) plaća se kvotom 1.85. Za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo da ipak pokušate sa pobjedom gostiju po kvoti 2.55 takođe u MozzartBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.