Tip dana NBA košarka: Šta sve možeš u Denveru kada si Nikola Jokić

Parafrazirali smo naslov čuvenog filma Gerija Fledera iz 1995. godine sa sjajnim Endijem Garsijom koji glasi ”Šta sve možeš u Denveru kada si mrtav?”. A Nagetsi su baš bili ”mrtvi” posle dva brejka Minesote na startu. Ali, Denver ima najboljeg na svetu, po treći put u poslednje četiri godine Nikola Jokić je dobio MVP priznanje, a zbog čega, uverili smo se još jednom u prethodna tri meča, posebno u ovom petom. Na redu je šesta utakmica, ovog puta u Minesoti, ali ništa još nije završeno. Meč u Target Centru igra se u noći između četvrtka i petka od 2.30 po srednjeevropskom vremenu.

Denver Nagets: Kako pobediti treći put zaredom u Mineapolisu?

Polufinalna serija Zapadne konferencije između aktuelnog šampiona Denvera i Minesote krenula je neočekivano. Timbervulvsi su dobili dva meča u Bol areni i punim gasom krenuli ka finalu Zapada. Izgledalo je, čak i navijačima Denvera, da nema spasa od Entonija Edvardsa, ali i ostalih Vukova koji su, kao pravi čopor, protutnjali Koloradom. Ipak, nije Denver tek onako postao šampion u ovom istom sastavu prošle godine i nije ponovo, tek onako, izbacio Lejkerse i LeBrona iz plej-ofa.

Karakter! Ta reč se uvek poteže kada vam nedostaju drugi argumenti i kada smatrate da ste dobri ali da vam nešto ne da da uspete. Tada morate da pokažete karakter. I Denver ga je pokazao. Otišao je u Mineapolis i dva puta pobedio tim koji je spremio ”metlu”. Ništa od toga, sada je rezultat 3:2 za Denver i bolje karte su u rukama ekipe trenera Majkla Melouna.

Peti meč je bio priča za sebe. Vredelo ga je pogledati i videti razliku između NBA lige u toku ligaškog dela i za vreme plej-ofa. To su dva različita sporta. Odbrane su, tokom svih pet utakmica, bile sjajne, ali i kada je tako, majstori poput Jokića, Grenta, Mareja, Edvardsa, Taunsa ili Rida imaju rešenje. Posebno ćemo apostrofirati Nikolu Jokića, čoveka koji je pred početka meča dobio svoj treći trofej za MVP-a ligaškog dela sezone, a da je malo više pravde bilo, bio bi mu to četvrti uzastopni. Jasno je to i Džoelu Embidu. Srpski centar je protiv sebe imao četvorostrukog najboljeg defanzivca NBA lige Rudija Gobera. Doveo je Francuza na ivicu suza jer, ne samo da mu ništa nije mogao, već je u par navrata ispao smešan kada ga je Jokić izvrteo kao na ringišpilu leđnom tehnikom koje se ne bi postideli ni artisti najzahtevnijih scena u cirkusima ili izvođači baletskih predstava koje oduzimaju dah.

Jokić je meč završio sa 40 poena, 13 asistencija i ”samo” 7 skokova. To znači da je Minesota dobro šutirala ali im ni to nije pomoglo protiv ”zveri” iz Srbije. Jokić je bio odličan u svih pet dosadašnjih mečeva sa Minesotom, ali je izdanje iz ove pete vredno izučavanja. Nije imao adekvatnu podršku od ostalih asova tima. Marej je sve do poslednjih par minuta bio konstantno van ritma, a Porter je promašio sve pto je uputio ka obruču. Srećom da n ije forsirao. Grent je na početku napravio dva faula i morao je da bude oprezan i u napadu i u odbrani. Podršku je Jokić imao od Koldvel-Poupa koji je pogodio nekoliko važnih trojki i to u ključnim trenucima, kao i agresivnog i hrabrog Kristijana Brauna, aduta sa klupe.

Da bi se Minesota pobedila još jednom u Target centru, treći put uzastopno u ovoj seriji a četvrti put u nizu ove sezone, Jokiću treba podrška Džamala Mareja, makar u nekoj sekvenci poput one na startu drugog poluvremena trećeg meča. Gordon ne mora da bude perfektan kao u četvrtoj utakmici, ali mra da bude tu i da mu čuva leđa. Majkl Porter mora da se smiri i zaliči na onog igrača kakav je bio protiv Lejkersa. Ostali su tu da poguraju kada kola zastanu, a tu mislimo i na Kej Si Pija, Brauna, Džeksonam Holideja i Votsona. Imaće Denver i sedmi meč, ako ovaj ne dobije, u kome će imati domaći teren, ali ne bi bilo dobro čekati majstoricu znajući da su vas rivali dobili već dva puta u domaćem dvorištu.

Minesota Timbervulvs: Mogu li Vukovi sada do preokreta?

Posle dva brejka u Bol areni mnogi su, maltene, želeli odmah da dodele šampionski ”prsten” Edvardsu i Vukovima. Nije život što i polje preći a nije ni osvajanje NBA lige dva odlično odigrana meča. Moramo da priznamo da nas je trijufm Minesote u drugoj utakmici, koju su odigrali bez Rudija Gobera, mnogo iznenadio, posebno jer je izgledalo da je nemoguće ponoviti onu prvu. Mora se odati priznanje Minesoti ali i treneru Krisu Finču, koji je meč vodio sa stolice, zbog povrede kolena koju mu je naneo njegov plejmejker Konli, ali i njegovom pomoćniku Majkan Noriju, nekadašnjem delu stručnog štaba baš Denvera. Odlično su pripremili prva dva meča, odbranom ugušili, pre svega Mareja, i sprečili njegovu igru dva na dva sa Jokićem, koji je, i pored odlične statistike, bio dlekeo od svog najboljeg izdanja.

Sve se promenilo na utakmicama u Minesoti. E tu je odgovornost i trenera koji nisu tim psihički spremili za obaranje šampiona na pleća. Energije je bilo, odbrana je opet bila vrhunska, ali je napad podbacio. Edverds je u četvrtom meču ”podivljao”, ubacio je 44 poena ali su tada ostali bili slabi. Čak i najbolji igrač Vukova nije konstantan. u dva meča imao je učinak od 43 odnosno 44 pona, a na dva je ubacivao 19 odnosno 18 poena. Mora i on da bude na nekom svom nivou, ne mora uvek preko 40 ali se tridesetek poena očekuje. S druge strane nikad se u ovoj seriji nije pogodilo da Edvards i Tauns odigraju na svom nivou u istom meču. Obično jedan zablista ali drugi zgasne.

Zato je važna podrška ostalih igrača. Minesota ima dosta širok roster i nikada ne znate da li će vam Kolins, Mekdanijel, Gober ili Nez Rid strpati 20+ poena. Na početku serije je Rid bio taj ”X faktor”, a kasnije su i Konli i Mekdanijel bili odlični. Rudi Gober ima zadatak da, koliko je to izvodljivo, pazi na Jokića, a u napadu šta uradi. Dosta vremena dobijali su i Aleksander-Voker i Kajl Anderson, ali su oni, pre svega, korišćeni za odbranu i nije im nešto sjajan učinak u napadu. U petom meču Finč nije mogao da računa na prvog organizatora igre Majkla Konlija a on je bio prava ”produžena ruka” trenera na parketu. Veruje se da će on biti spreman za šesti meč, mada ga je sasvim solidno odmenio Monte Moris, bivši igrač Denvera. On jeste igrao manje nego što je to slučaj sa Konlijem, ali je ubacio 6 važnih koševa.

Najveći problem za Finča pred šestu utakmicu je povreda Karl.Entoni Taunsa. On je posle jednog duela sa Kej Si Pijem doživeo povredu kolena još u prvom poluvremenu petog meča, nastavio da igra ali se po izrazu njegovog lica videlo da trpi bolove. Kako će biti koleno, veliko je pitanje, a sa njim je već imao mnogo problema u finišu ligaškog dela sezone i propustio 18 utakmica u nizu. Da nije, verovatno bi Minesota bila tim sa najboljim učinkom na Zapadu i imala bi prednost domaćeg terena sve do potencijalnog velikog finala, pa tako i u okršaju sa Denverom. Sumnjamo da će reprezentativac Dominikane propustiti ovaj meč, koji može biti poslednji u sezoni za njegov tim, ali je pitanje koliko će biti njegov doprinos, a učinak Karla-Entoni Taunsa je neophodan Vukovima za pobedu i izjednačenje u seriji.

Naš predlog:

Čeka nas još jedan vrhunski meč i gotovo smo ubeđeni da pobednik ove serije osvaja naslov na Zapadu i ide na megdan, najverovatnije, Bostonu u velikom finalu. Ne vidimo način da Dalas ili Oklahoma, bez obzira na Dončića i Gildžus-Aleksandera dobiju četiri puta Minesotu ili Denver. O tom potom, kad se završi ova serija, ali i ona između Maveriksa i Tandera.

Na papiru favorit u 6. meču je Minesota, što možda nije logično posle četiri brejka u pet utakmica serije. Kvota na Vulvse je 1.75 a na Denver 2.10 u kladionici SuperBet. Samo je na jednom meču palo manje od 200 poena ukupno. Bilo je u drugoj utakmici i to samo zato što su treneri veći deo poslednjeg perioda igrali sa rezervnim postava. Zato je naš predlog UP+ za 6. meč, za granicu na 199,5 koševa. Za (+) poene kvota je 1.65 u kladionici SuperBet.

Evo predloga i za igrače. Kod Minesote biramo Entonija Edvardsa za koga je granica na 29,5 koševa sa kvotom 1.95 za (+) u SuperBet-u, ali i više od 11,5 skokova Rudija Gobera. Za (+) skokove kvota je 1.72 u kladionici SuperBet.

Kod Denvera naš izbor su skokovi Majkla Portera sa kvotom 1.80 za više od 5,5 uhvaćenih lopti, kao i poeni na Kentavijusa Koldvel-Poupa. Za plejmejkera Denvera granica je na 7,5 koševa a za (+) kvota je 1.75 u kladionici SuperBet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.