Tip dana košarka: Real Madrid – Panatinaikos: Poslednji čin velike bitke – trofej je samo jedan!

Real Madrid i Panatinaikos će se sastati u ovogodišnjem finalu Evrolige, zasluženo reklo bi se. Kraljevski klub će u ovom meču braniti svoju krunu, dok će tim iz Atine nakon mnogo godina pokušati da se dokopa trofeja šampiona Evrope. Sigurno je da će Panatinaikos imati više navijača u prepunoj Areni u Berlinu, ali tim iz Madrida na svojoj strani ima ogromno iskustvo. Utakmica je na programu od 20 časova.

Real Madrid: Kralj ne da krunu!

Elitna evropska košarka se igra preko 70 godina i niko u tom periodu nije pokazao više od moćnog Real Madrida koji je prvo finale igrao još 1962. godine. I sada, 2024. se plasirao 21. put u finale Evrolige. Dominirao je Kraljevski klub protiv Olimpijakosa koji se borio, dali su apsolutno sve od sebe Grci protiv Madriđana koji su imali i 25 poena prednosti i na kraju očekivano slavili rezultatom 87:76.
Aktuelni šampioni Evrope imaće priliku da odbrane titulu iz Kaunasa samo sada imaju protivnika koga odavno nije bilo u finalu – moćni Panatinaikos. Zanimljivo Real i Panatinaikos nikada do sada nisu ukrstili koplja u finalu Evrolige, večeras će biti prvi put. Večeras ćemo saznati da li se dominacija Reala nastavlja, ili ponovo kreće era Panatinaikosa koji se nije popeo na krov Evrope još od Željka Obradovića.
Panatinaikos nije imao većih problema protiv Fenerbahčea, ali ako su gledali meč Reala i Olimpijakosa znaju da ih čeka paklen posao. Madriđani su protiv Olimpijakosa izgledali skoro pa nezaustavljivo. Imali su prednost čitavu utakmicu, u jednom momentu je izgledalo da će u potpunosti da ponize Pirejce koji su bili na minus 25 tokom prvog poluvremena. Ipak, moramo da odamo priznanje ekipi Jorgosa Barcokasa koja se nije predavala. Čak su crveno-bijeli došli do jednocifrenog zaostatka u četvrtom kvartalu, mnogi su pomislili da se sprema istorijski preokret… svi osim igrača Reala koji su bili hladni kao špricer, kao da nije polufinale Evrolige, već neki rutinski trening koji samo treba da privedu kraj… Baš to su uradili.
Ponovo su pogađali trojke u momentima kada je to bilo najbitnije i ponovo je Serhio Ljulj bio nemilosrdan. Možda nije bio najbolji igrač na parketu, nije dominirao, ali kada je Olimpijakos prišao… Prekaljeni Španac je uzeo loptu i pogodio trojku preko Fala koja je zaustavila veliki nalet Grka.
Kada se podvuče crta… Real je pokazao zbog čega su svi očekivali da Madriđani nadigraju Olimpijakos. Sada slijedi drugi klubi iz Atine – Panatinaikos koji je naoštren za veliku borbu. Čeka nas pravi spektakl.
Kada su u pitanju individualni učinci, na kraju je prednjačio Džanan Musa sa 20 poena. Dovocifreni su još bili Mario Hezonja sa 12, dok su po 11 dali Vensan Poirier i Geršon Jabusele.

Panatinaikos: Atina večeras neće spavati!

Ostaće u Humskoj kao bolna uspomena prošlogodišnje četvrtfinale Evrolige i to kako je Partizan ostao bez već viđenog Fajnal fora Evrolige posle dva uzastopna brejka u Madridu. Nije se tada dalo Matijasu Lesoru da kao jedan od protagonista usmjeri Parni valjak ka Kaunasu, ali je uspio da Panatinaikos povede ka evropskom tronu u Berlinu.
Pošto je cijele sezone bio jedan od najboljih, zbog čega je ponovo nagrađen mjesto u idealnoj petorci takmičenja, onda i povukao ekipu ka završnom turniru zajedno sa Kendrikom Nanom, Kostasom Slukasom i Joanisom Papapetruom u pakleno teškoj seriji protiv Makabija, francuski centar zablistao je punim sjajem u svom debitantskom nastupu na Fajnal foru i doveo ga do prvog finala posle 13 godina.
Poprilično ubjedljiv trijumf Panatinaikosa, iako tokom 30 minuta nije mogao da se stekne utisak takvog raspleta. Fenerbahče se prosto ugasio u poslednjoj četvrtini, ostao na samo sedam poena i bez ikakve šanse da se ravnopravno bori za pobjedu. Za to najveće zasluge idu strašnoj odbrani Panatinaikosa koja je uradila ogroman posao da zaustavi Fenerbahčeove glavne kajle, ne samo u odlučujućem periodu utakmice, već i kroz praktično cio meč.
U poslednjih deset minuta na parketu je postojao samo jedan tim, PAO se kao lavina sručio na protivnika i progutao ga klasičnom demonstracijom sile! Nikog ne treba da iznenadi to što je Panatinaikos prošao dalje, imao je Ergin Ataman ogroman budžet da to ostvari, ali i te kako ima elemenata iznenađenja ako se sagleda šira slika, odnosno koliko je prije svega promjena napravljeno u sastavu prošlog ljeta. PAO je uprkos svemu kroz sezonu rastao i brzo postao dominantna sila u Evroligi, što se potvrdilo u četvrtfinalu i prije svega u meću sa Fenerom, u utakmici gdje je ‘gorilo’ sa svih strana.
Zato je Matijas Lesor odigrao jednu od najdominantnijih partija na završnim turnirima u poslednjih nekoliko godina. Skupio je dabl-dabl uz 17 poena i 10 skokova, doduše uz pet izgubljenih i dvije ukradene lopte, ali je bio najzaslužniji što je PAO otišao u finale. Pratili su ga od prvog do poslednjeg minuta Kendrik Nan i Džerijan Grent sa 13 (5/8 iz igre) i 14 poena (5/10 iz igre), na šta su podijelili zbirno pet asistencija. Istina, atinskom velikanu mnogo je nedostajao Kostas Slukas koji je ostao na samo četiri poena (1/5 iz igre, 0/3 za tri), ali možda se Grk čuva za finale gdje će i te kako biti potreban Erginu Atamanu i saigračima ako žele do evropskog trona. Ostatak ekipe odigrao je za njih, ispratili su svoje nosioce i dali veliki doprinos pobjedi koja će vjerovatno natjerati ogroman broj ljudi iz ‘zelenog’ dijela Atine da se uputi ka Berlinu i večeras isprati vrhunac košarkaške sezone u Evropi!

Naš prijedlog:

Real kao favorit ulazi u ovaj meč, a kvota na njihov trijumf i odbranu titule je 1.55 u MozzartBet kladionici. Trijumf Panatinaikosa plaća se kvotom 2.85.

Mnogi će reći da su ove dvije ekipe zasluženo u finalu Evrolige, a mi se slažemo sa tom konstatacijom. Mišljenja smo da će u večerašnjem meču biti viđen veliki broj poena, pa vam predlažemo igru UP+ (granica 156.5) po kvoti 1.70 u MozzartBet kladionici. Takođe mislimo da se gosti neće tako lako predati, pa vam shodno tome predlažemo i igru H2 (7.5) po kvoti 1.65. Na kraju za vas koji jurite nešto veće kvote predlažemo da hrabro pokušate sa pobjedom Panatinaikosa, koji u večerašnjem meču jednostavno nema šta izgubiti, a može dobiti mnogo! Kvota na pobjedu Panate je kao što smo i prethodno rekli 2.85 u MozzartBet kladionici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.