MEČ DANA: Fluminense – Flamengo: Gori Rio de Žaneiro! Ko će do trijumfa u najvećem derbiju brazilskog fudbala?

Iako su u toku Evrospko prvenstvo u Nemačkoj i Kopa Amerika koji se ovog puta igra u Sjedinjenim Američkim državama, centralni meč ove nedelje se igra u Rio de Žaneiru, gde ćemo prisustvovati jednom od najvećih derbija na svetu, a sasvim sigurno najvećem derbiju brazilskog fudbala, u kom će snage odmeriti gradski rivali Fluminense i Flamengo.
Sve je počelo u oktobru 1911. godine kada je jedna grupa od devet nezadovoljnih igrača Fluminensea napustila klub i prešla u Flamengo, koji zanimljivo tada nije ni imao fudbalsku sekciju, već je klub bio isključivo posvećen veslanju. Od tada nam mečevi između ova dva tima donose pravo uživanje, a nadamo se da će tako biti i ove večeri na legendarnoj Marakani.
Početak susreta između ova dva tima je zakazan za 21h.

Fluminense: Katastrofalne partije na startu sezone!

Iza Fluminensea je verovatno i najuspešnija sezona u istoriji, pošto je ekipa iz Rio de Žaneira uspela da dođe do naslova prvaka Južne Amerike, i to pošto je u velikom finalu savladana Boka Juniors, nakon produžetaka. Bio je ovo prvi trofej u Kopa Libertadores za brazilskog predstavnika, koji je pored toga četiri puta u svojoj istoriji dolazio do naslova prvaka Brazila, ali i do jednog trofeja u Kupu.
Naravno, moramo pomenuti i čak 33 trofeja u šampionatu Karioka, a poslednji u nizu se desio prošle sezone kada je ova ekipa na kraju uspela da savlada Flamengo, i to u revanšu, pošto je prvi duel Fluminense izgubio na gostovanju sa 2:0, ali je zato u revanšu u jednom spektakularnom duelu na Marakani na kom je prisustvovalo skoro 67 000 ljudi, Marselo i drugari su slavili sa 4:1 i stigli do novog naslova prvaka u državnom šampionatu.
Nakon pomenute prošle sezone koja je bila fenomenalna, svi smo od Fluminensea očekivali napad na šampionsku titulu, međutim, deluje da ni oni najveći pesimisti nisu mogli da pretpostave da će ova ekipa imati ovoliko problema u ovogodišnjem izdanju brazilske Serije A.
Naime, u ovom trenutku se izabranici Fernanda Diniza nalaze na poslednjem mestu na tabeli sa samo šest osvojenih bodova, što je za dva boda trenutno manje u odnosu na timove koji se nalaze u bezbednoj zoni. Do sada je nekadašnji šampion Brazila odigrao deset susreta u elitnom rangu brazilskog fudbala i ostvario samo jedan trijumf, tri remija i čak šest poraza, što je svakako previše za ekipu koja je pre početka sezone imala šampionske ambicije.
U prošlom kolu su Dinizovi puleni poraženi na gostovanju kod neugodnog Kruzeira, a taj duel je završen pobedom domaćina od 2:0.
Naravno, Fluminense i ove sezone predstavlja Brazil u Kopa Libertadoresu, a grupnu fazu je ova ekipa završila na prvom mestu na tabeli, uz čak osam bodova u odnosu na drugoplasirani Kolo Kolo, i ono što je svakako najbitnije, brazilski predstavnik je stigao do plasmana u osminu finala.
Za kraj, u Seriji A je “fenjeraš” do sada odigrao pet susreta na domaćem terenu i ostvario samo jedan trijumf, čak tri remija, ali i jedan poraz, i utisak je zaista da Fluminense u narednom periodu mora dosta bolje.

Flamengo: Stvari za sada teku po planu!

Flamengo spada u red najtrofejnijih brazilskih klubova, a pre svega moramo reći da je ova ekipa sedam puta dolazila do naslova prvaka ove zemlje, uz konstataciju da je poslednji put to bio slučaj 2020. godine. Pored sedam naslova prvaka, Flamengo je tri puta dolazio do trofeja u Kopa Libertadoresu, a poslednji put 2022. godine posle trijumfa u velikom finalu nad ekipom Atletiko Paranensea, kada je bilo 1:0, a čovek odluke bio je Gabrijel Barbosa o kome ćemo nešto kasnije.
Na sve ovo moramo dodati i čak 38 titula u šampionatu Karioka, a poslednji put se to desilo pre samo nekoliko meseci kada je u velikom finalu savladana ekipa Nova Iguačua.
Inače, prošle sezone je tim sa Marakane Seriju A završio na četvrtom mestu na tabeli što je bilo dovoljno za plasman u Kopa Libertadores, gde ova ekipa ponovo ima velike ambicije.
Kada smo se već dotakli elitnog klupskog takmičenja u Južnoj Americi moramo pomenuti da su Titeovi puleni poput svog gradskog rivala došli do plasmana u nokaut fazu, i to sa drugog mesta na tabeli uz tri boda manjka u odnosu na prvoplasirani Bolivar.
Inače, Flamengo će nažalost dve godine biti uskraćen za usluge Gabrijela Barbose ili Gabigola, koji je u martu suspendovan zbog kršenja antidoping protokola, i sigurno je da će to biti ogroman hendikep za jedan od najtrofejnijih brazilskih klubova, pošto je Gabigol godinama unazad najbolji fudbaler ove ekipe.
Ako se osvrnemo na partije tima sa Marakane u dosadašnjem toku sezone, sigurno je da svi navijači slavnog brazilskog kluba imaju baš dosta razloga za zadovoljstvo, pošto se Flamengo pre ovog kola nalazio na prvom mestu na tabeli uz bod viška u odnosu na drugoplasirani Botafogo.
Na poslednjih pet mečeva su Titeovi puleni bez poraza u prvenstvu, a u tom periodu je ova ekipa ostvarila čak četiri trijumfa uz samo jedan remi. U prošlom kolu je lider na tabeli ostvario veoma važan trijumf na svom stadionu protiv Baije, a taj meč je završen rezultatom 2:1 uz konstataciju da je domaćin stigao do trijumfa golom David Luiza u petom minutu sudijske nadoknade, što je naravno bio povod za veliko slavlje na Marakani. Za kraj, na strani su fudbaleri Flamenga odigrali do sada pet mečeva i ostvarili dva trijumfa, uz tri remija, što znači da ova ekipa još uvek ne zna za poraz na strani.

Naš predlog

Fluminense praktično nema pravo na kiks na ovom derbiju, ali na nevolju domaćina Flamengo u dosadašnjem toku sezone igra na vrhunskom nivou. Zanimljivo je i da gosti na sedam međusobnih mečeva nisu doživeli poraz od aktuelnog šampiona Južne Amerike, ali ovog puta prosto moramo dati prednost domaćinu, koji mora da beži sa dna tabele, pa vam savetujemo da okušate sreću sa duplom šansom 1X za koju je kladionica Primobet pripremila koeficijent 1.85.

Naravno, po našem mišljenju ne treba ovde očekivati previše pogodaka, kojih i inače retko kada ima u susretima između dva ljuta rivala, pa vam savetujemo da se oprobate sa igrom 0-2 gola koju kladionica Primobet plaća sa kvotom 1.83.

Za kraj, poražavajuće zvuči podatak da je Fluminense do sada ostvario samo jedan trijumf u ovogodišnjem izdanju brazilske Serije A, a sigurno je da nema bolje situacije za prekid krize rezultate od trijumfa protiv najljućeg rivala, pa vam za kraj hrabro preporučujemo da odigrate jedinicu za koju je kladionica Primobet pripremila spektakularnu kvotu 4.11.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.