Derbi dana: Partizan – Crvena zvezda: ”Valjak” za utehu, Zvezda za duplu krunu

Žreb je odlučio da se srpski ”večiti rivali” sastanu u polufinalu najmasovnige fudbalskog takmičenja u nas. Možda bi bilo bolje da su u finalu odlučivali o peharu Kupa Srbije, ali ko nam garantuje da bi u konkurenciji Vojvodine i Čukaričkog oba rivala stigla do završne predstave. Ove sezone po prvi put se u polufinalu igra samo jedan meč, te će odluka o finalisti pasti na stadionu u Humskoj. U prvom polufinalu igrače na Banovom Brdu Čukarički i novosadska Vojvodina, a finalni meč je zakazan za 24. jun i biće to poslednja utakmica u srpskom fudbalu za turbulentnu sezonu 2019/20.

Partizan: Crno-beli su sve podredili ovom meču, peti trofej u nizu spasava sezonu

Fudbaleri Partizana treću godinu uzastopno ostali su bez šampionske titule. Predug je to period za ovakav klub, ali srećom po njih u sećanju navijača još uvek ne bledi fantastična sezona 2016/17 kada su osvojili duplu krunu pod vođstvom Marka Nikolića, a u finalu Kupa pobedili Zvezdu golom Nikole Milenkovića. I prošlogodišnje finale rešio je štoper, igralo se na ”Rajku Mitiću” a čovek odluke bio je Bojan Ostojić. Oba puta golovi su pali posle prekida, prvi nakon kornera, a pre godinu dana posle slobodnog udarca. Možda je vreme da sada utakmicu reši Strahinja Pavlović, na sličan način. Mladi štoper se uskoro oprašta od crno-belog dresa i odlazi u ”Kneževinu” i igraće za Monako u Ligi 1. Njegov transfer obavljen zimus doneo je neophodan kiseonik (čitaj novac) u pluća tima iz Humske, pa će naredni prelazni rok moći da se obavi u normalnim, a ne u vanrednim okolnostima i pored urušavanja transfer tržišta usled pandemije koronavirusa. Teško je reći u kakvoj je formi Partizan, pogotovo posle poraza od Spartaka u subotu. Savo Milošević je u tom meču napora poštedeo najboljeg fudbalera Bibrasa Natha, ali i Lazara Markovića i Slobodana Uroševića. Posle nastavka sezone u centar pažnje izbio je Japanac Takuma Asano koji je postigao tri gola u prva dva meča, odnosno mladi Filip Stevanović dvostruki strelac u Subotici. Upravo pozicija krilnog napadača biće najveća dilema kod trenera Partizana. Od trojice, Marković, Stevanović, Asano, mesta će biti za dvojicu, pa će jedan morati meč da započne na klupi. Sve ostalo je, čini se, poznato. Možda je još pitanje da li će šroperski tandem činiti Pavlović sa Ostojićem, ili sa Vitasom. Partizan je osvojio četiri uzastopna trofeja u Kupu. Posle poraza od Čukaričkog 205. godine, usledili su trijumfi u finalima protiv Javora, Crvene zvezde, Mladosti i ponovo Zvezde prošle sezone. Ukoliko dođu do petog, postaviće rekord za koji je pitanje kada će ga neko oboriti. Sezona bi mogla da se podeli na dve, po uspehu, različite polovine. Ona prvenstvena je razočaravajuća, ponovo je ogroman zaostatak za najvećim rivalom, i pored neigranja plej-ofa, dok je onaj deo koji se odnosi na Evropu i domaći Kup, sasvim solidna, uz uslova da stigne ovaj pehar.

Crvena zvezda: Stanković je promenio fizionomiju Zvezde, sada je na najtežem ispitu

Dejan Stanković je zimus seo na vruću klupu šampiona Srbije i na sebe preuzeo veliki teret koji mu je na leđa natovario Vladan Milojević. Taj ”teret” su dve uzastopne titule i dva učešća u Ligi šampiona. Treća titula je zajednička, ali, ruku na srce, Milojević je ostavio toliku prednost koju niko, pa ni Stanković, nije mogao da prokocka. Ipak, mladi stručnjak je doneo nešto novo. Njegov lični pečat je odustajanje od većine skupo plaćenih stranaca i okretanje momcima iz sopstvenog pogona. Zvezda je imala rezultate, ali nije uspela da se u potpunosti finansijski konsoliduje, a glavni razlog je rasipanje para na internacionalce, od kojih je malo njih opravdalo uloženo. Zimus je prodat Marko Marin, najbolji igrač naše lige, a Stanković je u vatru odmah bacio mlade Gavrića i Nikolića. U nekoliko poslednjih utakmica, bez rezultatskog značaja, šansu su dobijali još neki mladići iz omladinskog pogona. Očigledno je da se nešto promenilo u razmišljanju i planu rada. Od prodaje ”klinaca” očekuje se prihod, a da bi se to dogodilo oni moraju da igraju. Svetla pozornice su ih obasjala, ali je sada pitanje da li će rukovodstvo uspeti da proceni trenutak kada mogu preko granice i za koliko novca, da se ne bi ponovio slučaj Luka Jović. Zvezda nije imala težak posao u tri utakmice odigrane u prethodne dve sedmice. U prvenstvu su pobedili Rad i Radnik, dok su u četvrtfinalu Kupa eliminisali Inđiju, pobedivši je u gostima sa 2:1. Ne očekujemo da Dejan Stanković previše rizikuje u ovom meču. Zvezda je poslednji Kup osvojila daleke 2012. godine, a duplu krunu još 2007. godine, dakle pre punih 13 godina. Sada ima priliku da uđe u istoriju kluba kao trener koji je stigao do duple krune i to posle samo šest meseci na klupi. Stanković je igračka legenda Zvezde, ali to nije isto kao kada sa klupe predvodite ekipu. Verujemo da je i sastav Zvezde uglavnom poznat. Za poslednju liniju se već zna ko će zauzeti koje mesto, dok se može desiti da Zvezda izađe sa nešto pojačanim srednjim redom sa četvoricom u manevru, dok bi u napadu bila samo dva krilna napadača, Aleksa Vukanović i EL Fardu Ben. Trojica klasičnih napadača, koje Zvezda ima, nisu u formi. Boaći posle povrede, zadobijene baš na meču sa Partizanom, ne može da se prepozna, Pavkov bi mogao da bude oružje sa klupe, a Tomane zablista tek na momente.

Naš predlog:

Prognozirati bilo koji duel Partizana i Zvezde obično je uzaludan posao. Tu ništa ne znači ni trenutna forma, ni kvalitet, a posebno ne položaj na tabeli. Domaći teren može, ali ne mora da bude prednost, to smo videli na prošlom Kup duelu u finalu na ”Rajku Mitiću”. Utakmica će biti puna naboja i ne treba očekivati spektakularni fudbal. Nije ga bilo ni u prošlog prvenstvenom, mnogo manje značajnom od ovog. Partizan je uspešniji u poslednje vreme u mežusobnim duelima, dobili su dva, a jedan je odigran nerešeno. Milošević je izgubio samo prvi na klupi Partizana, onaj bez mnogo značaja u finišu prošlog prvenstva. Ovo će biti jubilarni 200. međusobni okršaj dva naša najbolja tima, dok je 38. u najmasovnijem takmičenju. Pištaljka je dodeljena, a kod nas je i to bitan faktor, Novaku Simoviću koji je vodio i prošlogidišnje finale koje je Partizan dobio, a ponovo će mu pomagati naša dva najbolja ”mahača” Dalibor Đurđević i Mihajlo Ristić. Ipak, očekujemo da sudije ovog puta budu potpuo u drugom planu, a da posle meča pričamo o bravurama Stevanovića, Pavlovića, Natha s jedne, odnosno Gavrića, Vukanovića, Bena, sa druge strane. Kladionice daju mnogo igara kada je ova utakmica u pitanju. Ipak, mi ćemo se opredeliti za one standardne, najigranije. U kladionici Meridianbet kvota na trijumf Partizana je 2.75, a na pobedu Zvezde tek nešto niža, 2.70. Za nerešen rezultat u Meridianbet-u se dobija koeficijent 3.20. Sumnjamo u goleadu, pa je naš prvi predlog igra 0-2 gola sa kvotom 1.78 u Meridianbet-u. Možete pokušati i sa igrom x na poluvremenu, a za Px u Meridianbet-u koeficijent iznosi 2.05. Ko voli hazard, predlažemo mu tačan rezultat 1:1, za koji je kvota 6.50 u kladionici Meridianbet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.