Liga Evrope, prvi mečevi, najava, predlozi, analize

liga evrope

U četvrtak 8.marta, u dva termina, igraju se utakmice osmine finala Lige Evrope. Revanši su za sedam dana.

Atletiko (M) – Lokomotiva (M)  0-2 gola, 1.8  Mozzart

Kvota na pobedu Madriđana je sramotno mala,s obzirom da je  protivnik  lider ruske Premijer lige, koji bi lako mogao da postane i šampion zemlje domaćina Mundijala. Lokomotiva je za vikend igrala gradski derbi sa, još uvek aktuelnim, šampionom Spartakom, koji je završen bez golova. Atletiko je, takođe, imao težak ispit, utakmicu koja je mogla da ih približi tituli u Primeri, da na drugoj strain nije bila Barselona i Leo Mesi. Argentinac je fenomenalnim golom iz slobodnog udarca rešio meč a, gotovo sigurno, i prvenstvo. Čak ni takav motivator, kakav je Dijego Simeone, teško će moći da ‘’probudi’’ svoje igrače posle jednog takvog pražnjenja. Prvi tip jeste jedinica, ali golova neće biti u izobilju, igra se i revanš.

CSKA – Lion  gg, 1.9  Mozzart

‘’Armejci’’ su, više srećno, nego što su to dominantno učinili, prebrodili duele sa Crvenom zvezdom I plasirali se u naredno kolo. Fortuna ih je pogledala i na žrebu, pa su za protivnika dobili Lion koji je totalno van forme. Istina, ‘’lavovi’’ su sa dve pobede izbacili Viljareal, ali u Ligi 1 ne znaju za trijumf još od 21. Januara, kada su n a svom Žerlanu pobedili strašni PSŽ, golom u poslednjim sekundama. Verujemo da su i Moskovljani malo popravili formu, počeo je i ruski šampionat u međuvremenu, a i njihove ambicije u Ligi Evrope su obrnuto proporcionalne učinku u domaćoj ligi. Što lošije stoje u prvenstvu, izgaraće više u Evropi, ne bi li se na taj način dokopali Lige šampiona naredne godine. Slična priča je sa Lionom. Njima su Monako i Marsej dosta odmakli, pa i njima Liga Evrope dođe kao šengenska viza za elitu. Pobednik dvomeča je neizvestan, kao i ovog prvog okršaja, ovo su ekipe koje igraju za gol više, tehnički dosta potkovane i trebalo bi da golova bude na obe strane.

Dortmund – Salcburg  1, T12+, 1.52  Mozzart

‘’Milioneri’’ iz Dortmunda su u subotu već igrali sa jednom ekipom iz ergele Red Bula. Gostovali su Lajpcigu i remizirali 1:1. Austrijski šampion je rešio veći deo posla oko odbrane titule i sada želi, posle mnogo neuspešnih godina, da i u Evropi ostavi trag. Veliki posao su već napravili eliminacijom Sosijedada, a protiv Dortmunda su, ipak, autsajderi.  Borusija je nekako uspela da izbegne eliminaciju od odlične Atalante, pa ne verujemo da će pokleknuti protiv Austrijanaca, bez obzira ko im je generalni sponzor. Pobeda ‘’milionera’’ je izvesna, a sumnjamo da će biti minimalna.

Milan – Arsenal  2-3 gola, 1.95  Mozzart

Ovo je šlager osmine finala. I jednima i drugima, realno, Liga Evrope je jedina ulaznica u svet fudbalske elite, zvanom Liga šampiona. To saznanje može da bude dosta veliki teg na nogama fudbalera. Razlika je u trenutnoj formi. Dok Milan pod Đenarom Gatuzom igra kao preporođen, Arsenal sa starim trenerom, Arsenom Vengerom, više ni ne kašljuca u prvenstu, već je pao u samrtni ropac. Ni to Francuzu, na zgražavanje navijača ‘’tobdžija’’, nije dovoljan razlog da stavi tačku na svoj , više od dve decenije dugi, boravak u Londonu i vrati se preko La Manša u postojbinu. Meč je, i pored svih činjenica, težak za tipovanje. Pobeda Milana nameće se kao najlogičniji ishod, ali ni ‘’rosoneri’’ neće grlom u jagode, zbog revanša na Emirejtsu. Zato se opredeljujemo za golove, 2 ili 3 pogotka nekako izgledaju kao realna stvar.

Lacio – Dinamo Kijev  1, 1.5  Mozzart

Rimljani su, za samo četiri dana, doživeli dva teška udarca. Prvo su posle jedanaesteraca eliminisani od Milana u polufinalu Kupa, a onda ih je Juventus pobedio na Olimpiku golom u poslednjim sekundama. Treći maler za tako kratko vreme, ne verujemo da je moguć. Ukrajinci su pokazali određene slabosti na gostovanju Partizanu, kada su u prvih 45 minuta primili dva gola, a mogli su još neki. Ako Lacio dođe u takvu situaciju, sigurni smo da će Imobile, Milinković-Savić i ostali to maksimalno iskoristiti. Dinamo ne blista ni u nacionalnom šampionatu, zaostaje šest bodova za Šahtjorom i teško će do titule. Za vikend je pobedio Zorju, koja je dva puta vodila u Kijevu. Pobeda Lacija se nameće kao najizgledniji ishod, a mogli bi Rimljani i do dva postignuta gola.

RB Lapcig – Zenit  gg, 1.88  Mozzart

Evo dokaza da Red Bul daje krila. Dve ekipe među 16 u Ligi Evrope su ‘’manekeni’’ ove kompanije. Na početku sezone povela se polemika da li Salcburg i Lajpcig mogu zajedno u Ligu šampiona, na kraju je UEFA popustila, a sada bi, ako prođu dalje, mogli da se sastanu u završnici Lige Evrope. Ipak, teško je poverovati u to. Salcburg će na Dortmund, a neće lako biti ni Lajpcigu, koga očekuje ruski Zenit. Ekipa iz Sankt Peterburga igra ispod svih očekivanja, od titule u Rusiji se oprostila, pa još jedino dobro gura u Ligi Evrope. Proleće u Rusiji otvoreno je neočekivanim remijem sa Amkarom i sada Zenit ima osam bodova zaostatka za Lokomotivom koji su, čini se, nedostižni. Lajpcig je sve dalje od odbrane senzacionalne vicešampionske titule iz prošle sezone u Bundesligi, ali nisu daleko od novog plasmana u Ligu šampiona. U Evropi su već dosta uradili, a ni protiv Zenita nisu bez izgleda, uostalom, izbacili su Napoli u prošlom kolu. Kao konačan ishod najbliži nam je X, a obe ekipe mogle bi da daju po gol.

Marsej – Bilbao  gg3+, 2.40  Mozzart

Evo duela gde verujemo da će biti golova i u prvom meču. Baskijci su neugodni kao gosti, što je iskusio Spartak u Moskvi, a Aduriz, Inaki Vilijams, Raul Garsija i ostali, sigurno mogu da zatresu i mrežu Olimpika na Velodromu. I domaćin igra efikasan fudbal, kiksirali su protiv Nanta u nedelju i do boda su došli u poslednjem minutu sudijske nadoknade, za šta odgovornost nosi i ova utakmica. Bivši prvak Evrope odavno nema zapaženiji rezultat u evropskim kupovima, a ova sezona bi to mogla da promeni. Vatreni navijači, plus Žermen, Tovan, Paje i Mitroglu, koji je, istina, duže van stroja, mogli bi ponovo da vrate marsejsku luku na mapu Evrope kao važnu tačku.

Sporting – Plzenj  1, 1.45  Mozzart

Česi su prošli Partizan, ali im se evropski put završava u osmini finala. Nije Sporting toliki favorit, da to možemo sa sigurnošću da tvrdimo, ali je bolji od Viktorije. Problem za lisabonski tim može da bude poraz u derbiju protiv Portoa, koji ih je ostavio bez izgleda da stignu do titule koju toliko dugo čekaju. Navijači će tražiti utehu, a ona može doći kao posledica iskoraka u Evropi. Priliku imaju, Plzenj nije nepremostiva prepreka, a onda šta im bog, čitaj žreb, da. Viktorija je završila posao u prvenstvu Češke, pa može da se maksimalno posveti Evropi. Pavel Vrba je iskusan trener koji na pravi način koristi potencijal koji ima. I pored svega toga, pobeda Sportinga u prvom meču ne bi smela da izostane.

1 Trackback / Pingback

  1. Liga Evrope: Prvi mečevi osmine finala, najava, predlozi, analize - Sportskacentrala

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.