Crvena zvezda – Partizan: Kraj trke ili drama u najavi

Crvena zvezda – Partizan

Početak plej ofa u Super ligi Srbije obeležiće večiti derbi, 157 po redu, a domaćin je Crvena zvezda na Rajku Mitiću. Crveno-beli su prednost domaćeg terena zaradili zbog boljeg učinka u regularnom toku šampionata, koji su završili sa 12 bodova više od Partizana.

Ta razlika je, posle deobe osvojenih bodava, spala na šest, ali je i dalje velika, ako se zna da se igra još samo sedam kola. Međutim, baš zato ova utakmica može sve da preokrene, na način kako se to dogodilo i u prošloj sezoni. Podsetimo, crno-beli su zaostajali četiri boda, ali su slavili na Rajku Mitiću 3:1, stigli na samo bod zaostatka, a onda je Zvezda izgubila od Voždovca i predla lidersko mesto, na kraju i titulu, večitom rivalu.

Sada će u Zvezdi biti znatno oprezniji. Doduše i razlika je veća, ali bi isti scenario od prošle sezone, ponovo doneo titulu Partizanu, Dakle, pobeda nad Zvezdom i još jedan poraz crveno-belih, koji će imati tri teška ispita na gostovanjima, Kruševac, Niš i Novi Sad. Naravno da se ni crno-beli neće prošetati u preostalih šest kola, i nemaju Đurđevića i Leonarda, koji su prošle godine rešetali mreže kao od šale, ali će mnogo dobiti na psihološkom planu ako trijumfuju u subotu.

Utakmica će se igrati nešto kasnije nego što je trebalo, prvo zbog Uskrsa, a onda zbog čekanja našeg najboljeg sudije Milorada Mažića, koji je imao evropske obaveze u Lisabonu u četvrtak. Na kraju, ipak neće suditi Mažić, zbog preporuke UEFA, kako kažu našem savezu, jer je preopterećen. Pištaljka će biti u rukama Danila Grujića, i ma koliko bio dobar arbitar, ne verujemo da se posle utakmice neće raspravljati o njegovim odlukama. Ali, tako je uvek nakon derbija, ostavimo te rasprave za kasnije, sad nešto više o fudbalerima.

Oba trenera imaju probleme sa povredama igrača, ali se nadaju da će moći da računaju na gotovo sve. Milojević se uzda u oporavak Donalda, Savića i Krstičića, mada sumnjamo da će prva dvojica biti u početnom sastavu. Miroslav Đukić, na drugoj strani, sigurno neće imati na raspolaganju štopera Bojana Ostojića, koji je teže povređen, pa će poslednji bedem činiti Nemanja R. Miletić i Milan Mitrović, jer sumnjamo da će Đukić na teren poslati golobradog Svetozara Markovića. Zoran Tošić nije potpuno fit, pa postoji mogućnost da i on bude na klupi bar jedno poluvreme. Ostali bi trebalo da budu spremni, pri tom mislmo na oba tabora.

I Crvena zvezda i Partizan, zimske pripreme proveli su u pokušaju da se što bolje spreme za okršaje u Ligi Evrope sa CSKA, odnosno Plzenjom. Pošto su izgubili te duele, trebalo je da se brzim manevrom prebace na domaći kolosek. To je Partizanu išlo nešto teže, valjda jer su imali veća očekivanja od Evrope, pa su napravili neke kikseve, sa Zemunom i u Nišu, koji ih sada dosta koštaju. Zvezda je dobijala domaće mečeve, sve do Napretka, ali je u međuvreneu ispla iz Kupa Srbije, što je bio veliki udarac, pošto je oduzimanje „duple krune“ Partizanu, propalo. Partizan želi da odbrani Kup, ali se nije predao ni u prvenstvu, pa je zaređao sa pobedama, kojih ima šest u nizu. Možda za crno-bele derbi dolazi u boljem momentu, ušli su u formu, a tandem Tavamba-Ožegović, počinje da liči na već pomenute Đurđevića i Leonarda, bar po tome što su strelci gotovo na svakom meču. U Zvezdi se, mada to ne žele da priznaju, odlazak Boaćija i Kange itekako osetio. Možda ne na rezultatima, ali u igri da. Naravno da su dvojica internacionalaca morala da budu prodata, da bi se dobio novac za neke nove akvizicije na leto, ali ko zna kako bi se dvomeč sa „armejcima“ okončao da su njih dvojica bili u sastavu. Doduše, Ganjanin je bio povređen, pa to verovatno ne bismo ni saznali.

U dva ovogodišnja međusobna okršaja pobednika nije bilo. Krajem avgusta, u smiraj prelaznog roka, na Rajku Mitiću je bilo 0:0, u jednoj razočaravajućoj predstavi, posle evropskih kvalifikacija. Na početku zime igralo se u Humskoj u poslednjem kolu pred pauzu, a ponovo je bio remi, ovog puta 1:1. Domaćin je poveo golom Sume iz penala, koji je dosuđen za Partizan posle pune 22 godine, a izjednačio je Boaći u finišu meča, pa je crno-belima nerešen ishod teže pao. Taj meč ostaće više upamćen po divljanju huligana na južnoj tribinu, nego po bravurama učinku fudbalera.

Po kladionici 10Bet, Zvezda je favorit sa kvotom 2.20 na njen trijumf, dok je pobeda Partizana vrednovana sa 3.10. Ako pogodite da će biti nerešeno, vaš ulog je biti tačno tri puta veći pri isplati. Naš prvi predlog bi bio nerešeno na poluvremenu, iz prostog razloga jer ekipe neće krenuti „grlom u jagode“ i rizikovati da prime gol na samom startu. U nastavku će već biti drugačija priča, gostima remi ne odgovara nikako, a i Zvezda bi da što pre stavi obe ruke na pehar. Pored toga, preporučujemo igru oba tima daju gol, jer ne verujemo u rezultat 0:0, a ko god da povede, protivnik će morati svim silama u napad. Konačan ishod bismo izbegli, a ako tražite eventualne strelce na meču, naš predlog je Ognjen Ožegović iz Partizana, koji je silno motivisan, videlo se to i u decembru, kao i Aleksandar Pešić iz Zvezde, tragičar prošlog derbija, jer ne verujemo da bi ponovo mogao da propusti neku šansu, kakava je bila u prvom poluvremenu prošlog derbija.

Naš predlog:

Poluvreme – Kraj X – X @ 3.95 u 10Bet

DNB – 1  @  1.57 u 10Bet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.