Marsej – Atletiko (M): Olimpik za trofej i Ligu šampiona, Madriđani za dominaciju španskog fudbala

liga evrope

U finalu Lige Evrope, za mnoge iznenađujućem, sastaće se Olimpik iz Marseja i Atletiko Madrid. Ako se za Špance, posle ispadanja iz Lige šampiona tako nešto moglo pretpostaviti, uzevši u obzir kvalitet i iskustvo u evropskim okvirima, za ekipu iz naveće francuske luke to se nije moglo reći. Ipak, evo iha u završnoj predstavi, na njihovom tlu, sa velikim motivom jer im pobeda donosi i evropski pehar, ali i plasman u najkvalitetnije takmičenje naredne sezone.

Olimpik Marsej: Punih 25 godina prošlo je od Minhena i trijumfa u LŠ, ovaj trofej imao bi podjednaku vrednost, ako ne i veću

Svesno ili ne, Marsej je popustio u domaćem šampionatu i sada je tek četvrti, a to mesto ne donosi plasman u Ligu šampiona, što je prevashodni cilj svih najboljih ekipa u Francuskoj, pogotovo od kada su pariski “sveci” rešili da osvajaju sve domaće trofeje. Marsej je prošao pravu golgotu u Salcburgu u revanšu polufinala, gubio je 2:0, pa se ušlo u produžetke, a tada je štoper Rolando, golom u 116. minutu doneo plasman u finale. Upravo portugalskog štopera i Adila Ramija neće biti u sastavu trenera Rudija Garsije, zato što su na tom meču zaradili kartone i pauziraće u završnoj predstavi. Hoće li prednost Olimpika biti to što se igra na francuskom tlu, na stadionu Park Olimpik u Lionu, teško je reći. U današnje vreme jeftinih letova, nijedna destinacija za prave navijače nije daleka, a Madrid i nije nešto mnogo udaljen od Liona. Dugu sezonu u Ligi Evrope Marsej je počeo u kvalifikacijama, pa je prvo eliminisao belgijski Ostende i slovenačke Domžale, pre nego što je ušao u grupnu fazu i delio megdan sa Konjom, Salcburgom i Gimaraešom. U nokaut fazi naleteli su prvo na Bragu, onda na Bilbao, da bi pravi ispit imali protiv nemačkog Lajpciga u četvrtfinalu. U polufinalu su izbacili još jedan tim iz ergele Red Bula, austrijski Salcburg, i evo ih u meču za trofej. Prva zvezda tima je Dimitri Paje, reprezentativac Francuske koji je, i pored mnogobrojnih ponuda, rešio da se iz Vest Hema vrati u postojbinu i zaigra za tim koji voli. To je za svako poštovanje. Napadačka linija možda je i najjači deo tima sa Velodroma. Okampos, Tovan, Mitroglu i Žermen su strelci kakve bi poželeo svaki tim. Golman Pele je pouzdan, ali odbrana zna da uđe u probleme, pa je Marsej često primao golove  i bez prave šanse protivnika. Protiv Atletika svi će morati da busu na visini zadatka, ukoliko žele da još jedan evropski trofej, posle Lige šampiona 1993. godine, završi u njihovim vitrinama.

Atletiko Madrid: Kad nema kiše, dobar je i grad, ili, kad nema “ušatog” pehara, dovoljan je ovaj iz Lige Evrope

“Jorgandžije” iz Madrida postale su “tata-mate” za evropske kupove. Doduše onaj najvredniji pehar stalno im izmiče i to uvek protiv velikog gradskog rivala Reala. No, Dijego Simeone i njegovi “specijalci” ne odustaju. Ove sezone su se brzo oprostili od Lige šampiona, pomalo neočekivano, jer su od njih bili uspešniji Čelsi i Roma. Selidba u slabije takmičenje nije im teško pala. Kopenhagen i Lokomotivu iz Moskve eliminisali su sa po dve pobede, dok je protiv lisabonskog Sportinga bilo malo neizvesnosti, ali su i oni ostavljeni ad akta. Polufinale sa Arsenalom bilo je šlager čitave sezone. Londonski klub je jedinu šansu za LŠ imao preko Lige Evrope, a uz to se i Arsen Venger oprašatao od klupe “tobdžžija”, međutim, to nije izazvalo empatiju u redovima tima sa Vanada Metropolitana i Arsenal je eliminisan sa 1:1 u Londonu i 1:0 u Madridu. Prvi meč je bio poslebno turbulentan, Atletiko je ostao sa desetoricom na samom početu, Vrsaljko je dobio crveni karton, a samo par minuta docnije na tribine je morao i trener Dijego Simeone, zbog oštrih protesta ka četvrtom arbitru. Popularni “Čolo” neće voditi tim ni u finalu, jer je oštro kažnjen, zabranom od četiri utakmice u međunarodnim kupovima. Atletiko ima snažan tim koji ume da igra na rezultat. Na golu je sjajni Slovenac Jan Oblak, verovatno najbolji golman na svetu u ovom trenutku. Odbrana koju sklopi Simeone uvek je granitna, Parti, Himenez, Godin, Savić, Ernandez…ili ko god počne utakmicu, činiće pravi bedem ispred Oblaka. Trkačka trojka na sredini u sastavu Gabi, Koke i Saul, možda nije preterano maštovita, ali radi ono što treba, pomaže odbrani, a učestvuje u svakoj napadačkoj akciji praveći prostor za brzonogog Grzmana ili snažnog Dijega Kostu. Sastavi još nisu poznati, ali Simeone ne bi trebalo da ima problema sa izostancima, jedino lakše povrede vuku Himenez i Vitolo.

Naš predlog:

U svim kladionicama favorit je Atletiko, mada se finale igra u Francuskoj. Pobeda Španaca je 1.71 u 10Bet, a trijumf Marseja čak 5.40. Slažemo se sa tom ocenom, ali upozoravamo još jednom na ogroman motiv koji ima Marsej, a to je obezbeđivanje plasmana u Ligu šampiona, pošto su im Monako i Lion pobegli na tabeli, kolo pre kraja. Ipak, ulog je pehar Lige Evrope, pa se ne može govoriti o nezainteresovanosti “jorgandžija”. Odlučili smo se za nekoliko predloga, koje ćemo ponuditi. Prvi je mali broj golova 0-2, a drugi x na poluvremenu. Ako neko preferira prelaze, ali i ako želi jači kvotu, onda je to prelaz x/2, pošto Atletiko većinu svojih pobeda ostvaruje u drugih 45 minuta.

U kladionici 10Bet kvota na 0-2 gola iznosi 1.62. Ukoliko se poluvreme završi nerešeno, a to odigrate, kvota je 2.10, a prelaz x/2 u 10Bet je 4.10.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.