Evroliga Fajnal for, najava, analiza, predlozi…

evroliga fajnal for

Završni turnir Evrolige za sezonu 2017/2018 odigraće se u Beogradu, a biće to i oproštaj srpske prestonice od ovog takmičenja, bar za godinu dana, pošto Srbija, zemlja košarke, neće imati predstavnika u sledećem izdanju eminentnog takmičenja. U Beograd su se sjatili navvijači aktuelnog prvaka Evrope, turskog Fenerbahčea, španskog Real Madrida, litvanskog Žalgirisa i moskovskog CSKA, a samo će jedni zadovoljni napustili Štark arenu u nedelju uveče. Prethodno će se večeras odigrati dva polufinalna okršaja.

Fenerbahče: Faktor Obradović kao Kvisko na ovakvim turnirima

Kada imate Željka Obradovića na klupi svog tima, pola posla oko osvajanja Evrolige već ste završili. Trofejni srpski stručnjak je već devet puta podizao pobednički pehar, sa pet različitih timova, a ako u svom Beogradu stigne i do desetog, sumnjamo da će neko, bar za naših života, uspeti da stigne, ili prestigne, njegov učinak. No nije Fener samo Željko Obradović. Ostao je turski tim, nakon osvajanja Evrolige prošle sezone, bez Bogdana Bogdanovića i Ekpe Judoa, dvojice i ponajboljih pojedinaca, ali je i dalje to izuzetno jak sastav, iskusniji za jednu godinu i bogatiji za veliki trofej. Dolazak odličnog Breda Vonamejkera i Marka Gudurića upotpunio je ionako snažan roster sa Veselim, Slukasom, Datomeom, Nanalijem, i ostalima, pa Fener nije imao mnogo problema sa Baskonijomui četvrtfinalu, a ligu je pre toga, bukvalno, otaljavao. Imaće klub iz Istanbula i veliku podršku sa tribina Arene, što može da bude i presudno u mečevima koji se odlučuju na jednu loptu.

Registruj se na 10Bet

Žalgiris: Teško će se ponoviti Minhen 99’, ali se sa ”zelenom šumom” nikad ne zna

Najveće, i ujedno najprijatnije, iznenađenje ove sezone je litvanska ”zelena šuma”, koja je sa jednim od najmanjih budžeta dogurala do same završnice. Žalgiris je klub sa imenom i prezimenom, ali poslednjih godina nije bio preterano konkurentan sa bogatim protivnicima. Sada je neophodnu hemiju uspeo da stvori Šarunas Jasikevičijus. Nekada sjajni bek, postao je trener od renomea, kome tek predstoje veliki rezultati. Nesreću je imao da u polufinalu naleti na svog učitelja, Željka Obradovića, ali se nemali broj puta dogodilo da učenik nadvisi učitelja, ne samo u sportu. Litvance krasi kolektivna igra i brz protok lopte u napadu, što ostavlja prostor centrima pod košem ili bekovima za šut za tri poena. Tokom sezone kvalitet je najviše iskazao Kevin Pangos, koji je sa američkog koledža, preko Gran Kanarije, stigao u Kaunas. Ne smeju se potceniti ni Tupan, Jankunas, Milaknis i naš Micić. Žalgiris je bio šampion Evrope daleke 1999. godine na Fajnal foru u Minhenu, ali sada ne spadaju u red favorita, iako su u četvrtfinalu, posle fenomenalnih utakmica, izbacili grčki Olimpijakos.

Registruj se na 10Bet

1xBet ima neverovatan bonus: 100% do 100 evra za vašu prvu uplatu!

CSKA: ”Crvena armija” ponovo maršira na Beograd sa željom da vrati trofej u Moskvu

Uz Fener, CSKA je favorit za osvajanje Evrolige. To se znalo i pre početka takmičenja, ali su ”armejci” i tokom sezone najviše pružali. Odlazak ”mozga” ekipe, Miloša Teodosića i NBA, nije se osetio u meri u kojoj se to očekivalo. Dolazak Serija Rodrigeza i Vila Kleburna neutralizovao je nedostatak Teovih čarolija, a ostatak tima je postao još čvršći u odbrani. Dimitris Itudis sada forsira neku malo drugačiju košarku, ali i dalje mnogo toga zavisi od Nanda De Koloa, koji se oporavio od povrede zbog koje je propustio četvrtfinalnu seriju, ali i neverovatnog Kajla Hajnsa, najboljeg defanzivca Evrolige. Velika ulaganja naplaćena su tek pre dve sezone, trofejom u Berlinu, posle velikog preokreta Fenera, ali je posle infarkt završnice pehar završio u Moskvi, da bi se godinu kasnije Turci revanširali na svom parketu. Možda ruskom timu ne odgovara Real kao protivnik, pošto gaji sličan stil košarke, ali je, bez sumnje, kvalitet na strani CSKA.
Registruj se na 10Bet

Real Madrid: Može li Dončić na svojim plećima da donese pehar ”kralju” i kao pobednik ode ”preko bare”?

Tri godine prošlo je od Realovog trijumfa u Evroligi, ali od ove sezone navijači nisu previše očekivali. Jedan od razloga bila je i teška povreda Serhija Ljulja, košgetara Madriđana, koji je propustio kompletnu sezonu. I nije samo on kuburio sa povredom. Iz stroja su, jedan po jedan, ispadali Ognjen Kuzmić, pa Rendolf, Ajon, Kampaco, Rudi Fernandez, pa i Luka Dončić. I pored svih nedaća, Pablo Laso je doveo Real u Beograd, a u četvrtfinalu je eliminisao Panatinaikos koji je imao prednost domaćeg parketa. Hteli to da priznamo, ili ne, sve se u kraljevskom klubu vrti oko mladog Slovenca srpskih korena, Luke Dončića. On je letos doneo evropsku krunu Sloveniji na prvenstvu u Turskoj, naravno uz Gorana Dragića, ali da li ima snage da donese i pehar svom timu, pre nego što ode u Ameriku. Dončić će na ovogodišnjem draftu, gotovo sigurno, biti broj 1, što je velika čast, ali i obaveza. Zanimljivo da su Real i CSKA poslednji put u završnici elitnog klupskog takmičenja igrali pre 49 godina, još 1969. godine, mada zajedno imaju čak 16 trofeja, Real 9, a CSKA 7, nikad se nisu ukrštali u polufinalu ili finalu. Madriđani su favoriti iz senke, ali je pitanje da li mogu u tri dana da odigraju dve perfektne utakmice.
Registruj se na 10Bet

Naš predlog za polufinale:

CSKA – Žalgiris – 1 @ 1.37 u 10Bet

CSKA – Real Madrid – više od 172,5 poena @ 1.91 u 10Bet

Registruj se na 10Bet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.