Mundijal u Rusiji: Grupa B, Španija: “Labudova pesma” stare, ili početak nove “furije”

Od 14. juna do 15. jula Rusija će biti domaćin 21. Mundijala. Na njemu će učestvovati trideset dve zemlje, a ovo je prvo Svetsko prvenstvo u Istočnoj Evropi. Igraće se u 11 gradova, na 12 stadiona od Kalinjingrada na severo- zapadu, do Ekaterinburga na krajnjem severo-istoku ove ogromne zemlje.

U narednim danima predstavićemo vam sve učesnike Svetskog prvenstva na koje se plasirala i reprezentacija Srbije posle pauze od osam godina.

Španija: Decenija od početka dominacije, mogu li ponovo na tron?

Kada su 2010. u Južnoj Africi stigli do titule svetskog šampiona, mislilo se da je to vrhunac jedne generacije “crvene furije”. Međutim, Španci su osvojili dva Evropska prvenstva, jedno pre i jedno posle 2010.godine. Ta zlatna generacija polako silazi sa scene. U Rusiji će biti fudbalera koji su činili generaciju koja je jedina u istoriji povezala tri velike titule, ali stižu i nove snage. Na prvenstvu u Brazilu nisu uspeli da prođu ni grupu, pa to ostaje tamna mrlja jedne velike generacije.

Sada ne bi trebalo da bude problema što se tiče plasmana u drugu fazu. Najveći izazov biće prvi meč kada se sastaju sa komšijama iz Portugala, 15.juna u Sočiju. Već 20. odmeriće snage sa Iranom u Kazanju, a 25. protivnik im je Maroko. Taj meč igra se u Kalinjingradu.

Španija je igrala u kvalifikacija u grupi G, a najveći konkurent im je bila selekcija Italije. Znalo se da će jedna od ove dve ekipe direktno u Rusiju, dok će jedna morati u baraž. Španija je ubedljivo poedila na svom terenu “azure”, dok je u Italiji bilo nerešeno, pa su u baraž morali četvorostruki šampioni sveta. Tamo su naleteli na Šveđane i neće ih biti na Mundijalu. U utakmicama sa Albanijom, Izraelom, Makedonijom i Lihtenštajnom, “furija” nije imala problema i sa devet pobeda i jednim remijem okončala takmičenje, uz čak 36 postignutih golova.

Selektor Hulen Lopetegi odrekao se Susa, Morate, Alonsa… Ipak, tim je više nego respektabilan. Od čuvara mreže, Davida de Hee, pa preko Pikea, Karvahala, Aspilikuete, Monreala, Iska, Silve, Inieste, Kokea… sve do Dijega Koste i Asensija, imena su koja nešto znače u svetskom fudbalu. Ponavljamo, prolaz u nokaut fazu nije sporan, a dalje će dosta toga zavisiti i od ukrštanja sa ostalim favoritima. Bilo kako bilo, Španci su jedni od favorita za nastup u završnoj predstavi.

Kladionice veruju u “furiju”. U 10Bet su prvi favoriti za trijumf u grupi B sa kvotom 1.55. Ako smatrate da će po drugi put podići pehar u 10Bet vas očekuje koeficijent 7.00, po čemu su treći favoriti turnira. Za utakmice u grupi, najneizvesnije po kladionici 10Bet, biće protiv Portugala kada se pobeda “furije” plaća 1.90. Protiv Irana trijumf Španaca je samo 1.18, a ni protiv Maroka nije mnogo veći u 10Bet, i iznosi 1.37.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.