Mundijal u Rusiji: Grupa C, Australija: “Kenguri” skokom u drugu fazu

Od 14. juna do 15. jula Rusija će biti domaćin 21. Mundijala. Na njemu će učestvovati trideset dve zemlje, a ovo je prvo Svetsko prvenstvo u Istočnoj Evropi. Igraće se u 11 gradova, na 12 stadiona od Kalinjingrada na severo- zapadu, do Ekaterinburga na krajnjem severo-istoku ove ogromne zemlje.

U narednim danima predstavićemo vam sve učesnike Svetskog prvenstva na koje se plasirala i reprezentacija Srbije posle pauze od osam godina.

Australija: Preko Azije do Rusije

Reprezentacija na najmanjeg kontinenta od pre nekoliko godina igra u azijskoj grupi kvalifikacija. Konkurencija je znatno jača, ali i “kengurima” odgovara da imaju snažnije protivnike i tako, igrajući kvalifikacije, bruse formu za Mundijal. U Rusiji će im biti peti nastup na Svetskim prvenstvima, a debitovali su 1974. u Nemačkoj. Nejveći uspeh ostvarili su takođe u Nemačkoj, ali 2006. godine, kada su se plasirali u osminu finala. Igrali su sa Srbijom u Južnoj Africi 2010. i pobedili nas, ali je ta pobeda bila pirocva, jer su dalje prošli Nemačka i Gana. INače, oni su jedina selekcija koja je osvajala dva različita kontinentalna prvenstva, Okeanije, četiri puta i Azije 2015. godine.

Već u prvoj utakmici u Rusiji biće na teškom, najtežem mogućem, ispitu. Sudariće se sa Francuzima u Kazanju 16.juna. Borba za plasman u nokaut fazu počinje 21. kada igraju sa Danskom u Samari, a verovatno će im biti neophodan i trijumf nad Peruom 26. juna u Sočiju.

Kvalifkacije su za Australijance bile izuzetno teške i naporne. Što zbog protivnika, što zbog putovanja u hiljadama kilometara. U prvoj fazi, osvojili su prvo mesto u grupi B sa sedam pobeda i jednim porazom od Jordana. Druga faza bila je za infarkt. “Oziji” su bili tek treći u grupi B, pa su morali u baraž. Prva dva mesta zauzeli su Japan sa 20 i Saudijska Arabija sa 19 bodova, koliko je imala i Australija, ali sa dva gola slabijom gol razlikom. Protivnik u prvom baražu bila je trećeplasirana ekipa grupe A, Sirija. U prvom meču, na neutralnom terenu, bilo je 1:1, ali su “kenguri” u revanšu bili sigurni i slavili 2:0. Zatim je usledio dvomeč sa Hondurasom, predstavnikom KONKAKAF zone, 0:0 u Hondurasu i 3:1 u Australiji, bilo je dovoljno za plasman na Mundijal.

Živa legenda reprezentacije je Tim Kejhil, koji ima punih 39 godina, ali je i dalje deo nacionalnog tima. Na širem spisku selektora Berta van Marvajka, Holanđanina, ima dosta fudbalera sa ovih prostora, ali je najpoznatiji Mile Jedinak fudbaler Aston Vile. Većina pozvanih igra na Ostrvu, a i Australijanci gaje takav stil igre, snažno sa dugim loptama.

Kladionice ne veruju previše u tim Berta van Marvajka, koji je na klupu seo tek posle turbulentnih kvalifikacija. Ko smatra da će “oziji” biti prvi u grupi može u kladionici Unibet da dobije kvotu 19.00, najveću od svih ekipa u grupi. Za trijumf na prvenstvu koeficijent je 400.00, a Unibet smatra da su Australijanci potpuni autsajderi u duelu sa Francuzima, pa njihovu pobedu procenjuju kvotom 14.00. Protiv Danaca takođe neće biti favoriti a kvota je 5.15. Unibet smatra da je i Peru favorit protiv “kengura”, pa njihov trijumf procenjuje sa 3.40.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.