Mundijal u Rusiji: Grupa D, Hrvatska: “Kockasti” potencijalna mina za favorite

hrvatska reprezentacija

Od 14. juna do 15. jula Rusija će biti domaćin 21. Mundijala. Na njemu će učestvovati trideset dve zemlje, a ovo je prvo Svetsko prvenstvo u Istočnoj Evropi. Igraće se u 11 gradova, na 12 stadiona od Kalinjingrada na severo- zapadu, do Ekaterinburga na krajnjem severo-istoku ove ogromne zemlje.

U narednim danima predstavićemo vam sve učesnike Svetskog prvenstva na koje se plasirala i reprezentacija Srbije posle pauze od osam godina.

Hrvatska: Od Francuske 98’ bez značajnijeg uspeha

Hrvati su od osamostaljenja, gotovo redovni učesnici velikih takmičenja. Od Mundijala, preskočili su samo onaj u Južnoj Africi, ali osim fantastičnog trećeg mesta, koje su zauzeli u Francuskoj 1998. godine, nisu imali zapaženijih rezultata. Šta više, nisu uspeli da prođu grupu ni u Japanu i Južnoj Koreji, ni u Nemačkoj, ni u Brazilu. Teško je pronaći pravi razlog, jer su uvek imali kvalitetan tim, koji je lako prolazio kvalifikacije, međutim, na turnirskim takmičenjima je obično podbacivao.

Svoj prvi meč u Rusiji odigraće 16.juna u Kalinjingradu protiv selekcije Nigerije. Derbi grupe protiv Argentine igraće se 21.6. u Nižnjem Novgorodu. Sa starim znancem iz kvalifikacija, Islandom, sastaće se 26.juna u Rostovu na Donu.

Naši susedi bili su nosioci u grupi I evropskih kvalifikacija, ali su do plasmana na Mundijal došli posle baraža. I do doigravanja su došli u minut do 12 trijumfom nad Ukrajinom u Kijevu u poslednjem kolu. Na kraju su bili drugi, iza Islanda, sa kojim su ponovo u grupi i u Rusiji. Hrvatska je pobedila na šest utakmica, dva puta je remizirala, a izgubila je na Islandu i u Turskoj.

Ovo prvenstvo mogao bi da obeleži sjajni Luka Modrić, jedan od najboljih vezista Evrope, koji je sa Realom ponovo osvojio Ligu šampiona. U napadu su opasni Mandžukić, Perišić, Kalinić, Rebić. Ni veza nije ništa slabija, sa već pomenutim Modrićem i sa Rakitićem, Kovačićem, Brozovićem. Možda je odbrana malo “tanja”, ali su tu iskusni Ćorluka, Vida, Lovren, Vrsaljko. Najsabija karika mogao bi da bude selektor Zlatko dalić, koji je tim preuzeo u smiraj kvalifikacija, odveo ga na Mundijal, ali nema dovoljno iskustva na velikim takmičenjima.

Po kladionicama Hrvatska se dosta dobro kotira. Ko misli da će osvojiti Mundijal može to da odigra u Unibetu sa kvotom 35.00. Za trijumf u grupi koeficijent je 3.30, takođe u Unibetu. Za pobedu nad Nigerijom u Unibetu su procenili da je odgovarajuća kvota 1.95, a trijumf nad Argentinom nosi veliku kvotu 4.30. Za meč protiv Islanda, Unibet je za trijumf Hrvata odredio kvotu 1.90.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.