Mundijal u Rusiji: Grupa D, Island: Hrabri “vikinzi” u novom osvajačkom pohodu

island reprezentacija

Od 14. juna do 15. jula Rusija će biti domaćin 21. Mundijala. Na njemu će učestvovati trideset dve zemlje, a ovo je prvo Svetsko prvenstvo u Istočnoj Evropi. Igraće se u 11 gradova, na 12 stadiona od Kalinjingrada na severo- zapadu, do Ekaterinburga na krajnjem severo-istoku ove ogromne zemlje.

U narednim danima predstavićemo vam sve učesnike Svetskog prvenstva na koje se plasirala i reprezentacija Srbije posle pauze od osam godina.

Island: Debitant ne preti nikom, a svi od njega strahuju

Pravom senzacijom ocenjen je premijerni nastup Islanda na Evropskom prvenstvu u Francuskoj, kada su se plasirali u četvrtfinale, pritom izbacivši Englesku u osmini finala. Možda se nekom činilo da je to bila “početnička sreća”, ali su to Islanđani demantovali već u kvalifikacijama za ovo Svetsko prvenstvo, kada su u jakoj grupi zauzeli prvo mesto i izborili direktan plasman na svoj prvi Mundijal. To je izazvalo pravu fudbalsku euforiju na Ostrvu koje broji samo 300 hiljada stanovnika, pa će puut Rusije dobar deo njih. Ako neko namerava da osvoji Island, moći će to bez po muke za vreme trajanja Mundijala. Šalu na stranu, “vikinzi” su poznati po osvajanjima, pa bolje da protivnici u Rusiji na to obrate pažnju.

“Prvo pa muško” u Rusiji, ili prvo, pa Mesi! Svoj prvi meč u istoriji na Mundijalima Island će odigrati protiv vicešampiona sveta Argentine, 16. juna u Moskvi. Poprište će biti stadion Spartaka. Ako ne uspeju da iznenade “gaučose”, Islanđani će imati priliku da svoju prvu pobedu zabeleže protiv Nigerije, pet dana kasnije u Volgogradu, tačnije 22.6. Takmičenje u grupi, a svi na Ostrvu veruju ne i na Mundijalu, završavaju duelom sa Hrvatskom, 26. juna u Rostovu na Donu.

Upravo su Hrvati bili najteži protivnik Islandu u kvalifikacijama. Put ih je često poslednjih godina ukrštao sa “kockastima”, pa su Hrvati bili uspešniji u baražu za prošli Mundijal, ali je Island sada uzvratio i osvojio prvo mesto u grupi I. Sedam puat je Island pobedio u konkurenciji Hrvatske, Ukrajine, Turske, Finske i tkz Kosova. Izgubili su dve utakmice, a jedna je završena nerešeno. To je bilo dovoljno za prvi plasman na Svetsko prvenstvo sa 22 osvojena boda.

Veliki hendikep za Island bio bi neigranje najboljeg fudbalera, već legendarnog na Ostrvu, Giilfija Sigurdsona, koji je povređen. Međutim selektor Heimir Halgrimson imaće borben tim, koji može da posvećenošću nadoknadi svačiji izostanak, mada poslednje informacije govore da će fudbaler Evertona biti spreman za Mundijal. Kvalitet islandskog prvenstva je slab, pa su reprezentativcu raštrkani po Evropi. Odlični strelac Alfred Finbogason istakao se u Augzburgu, Gudmunson je u PSV-u, Halfredson u Udinezeu, a u ruskom Rostovu su čak trojica, Sigurdson, Sigudarson i Ingason.

Island i pored svega nije favorit da prođe grupu. Njihov trijumf u grupi D kladionica 1xbet procenjuje kvotom 12.00, a ako se desi čudo neviđeno i osvoje Mundijal, onaj ko to pogodi Zaradiće bogatstvo jer je koeficijent čak 200.00. Za pobedu nad Argentinom 1xbet daje kvotu 10.50, a jedino su šanse protiv Nigerije, po kladionicama podjednake, po 2.75. Ako još jednom savladaju Hrvate, ovaj put u mnogo važnijem meču, 1xbet nudi kvotu 4.60.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.