Mundijal u Rusiji: Grupa E, Brazil: “Karioke” došle po ono što im pripada

Od 14. juna do 15. jula Rusija će biti domaćin 21. Mundijala. Na njemu će učestvovati trideset dve zemlje, a ovo je prvo Svetsko prvenstvo u Istočnoj Evropi. Igraće se u 11 gradova, na 12 stadiona od Kalinjingrada na severo- zapadu, do Ekaterinburga na krajnjem severo-istoku ove ogromne zemlje.

U narednim danima predstavićemo vam sve učesnike Svetskog prvenstva na koje se plasirala i reprezentacija Srbije posle pauze od osam godina.

Brazil: Nejmar se oporavio, juriš na šestu krunu

Najveći favorit za osvajanje Svetskog prvenstva u Rusiji je selekcija Brazila. To nije nikakva novost pred neki Mundijal, jer je tako obično bilo i pred sve prethodne, od Montevidea do danas. Pre četiri godine sve je u Riju bilo spremno za proslavu šeste titule prvaka sveta, a onda su Nemci naneli najteži poraz “kariokama” od kada se lopta zakotrljala Kopakabanom, 7:1 u polufinalu Mundijala. Hektolitri suza proliveni su favelama i plažama, ali pomoći nije bilo, Brazil ni drugi put kao domaćin Svetskog prvenstva nije uspeo da trijumfuje. Prvo su mu to uskratili Urugvajci 1950. godine, a onda i “panceri” 2014. Brazil je učestvovao na svim Mundijalima, a slavio je na čak pet, što ga čini najuspešnijom reprezentacijom. Šampioni sveta bili su 1958. u Švedskoj, četiri godine kasnije u Čileu, u Meksiku 1970. pa u SAD-u 1994. i 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji.

Brazil se nalazi u grupi E, sa Srbijom, Kostarikom i Švajcarskom. Prvi meč igraće protiv “sajdžija” 17. juna u Rostovu na Donu. Duel sa Kostarikom zakazan je za 22.6. u Sankt Peterburgu, a naši “orlovi” izaći će na megdan strašnim “kariokama” 27. juna, a taj meč igraće se u Moskvi na stadionu Spartaka.

U kvalifikacijama su bili neprikosnoveni u južnoameričkoj grupi. Odavno nisu bili tako ubedljivi, pa su plasman obezbedili posle polovine takmičenja. Na kraju su osvojili prvo mesto sa čak deset bodova više od drugoplasiranog Urugvaja. Brazil je zabeležio 12 pobeda, pet remija i samo jedan poraz, od Čilea 2:0. Sakupili su 41 bod iz 18 utakmica.

Selektor Tite zaslužan je za povratak samopouzdanja nakon debakla protiv Nemaca, pa su se Brazilci, u međuvremenu, osvetili i svetskom prvaku, pobedivši ga u Nemačkoj u prijatejskom duelu, ali samo 1:0. Definitivno je poznato da će Nejmar predvoditi Brazil u Rusiji. Oporavio se as PSŽ-a od neugodne povrede zbog koje je propustio finiš sezone, ali i onaj važan meč sa Realom u Ligi šampiona. Nabrajati sve adute Brazila pojedinačno, ne bi imalo smisla, jednostavno treba objaviti spisak igrača koje će Tite povesti put Rusije, i to je to. Uglavnom, Brazil ima i sjajne golmane, što često nije bio slučaj. Sada Alison i Ederson ulivaju sigurnost čitavom timu. Odbranu predvode Marselo, Miranda, Danilo, Filipe Luis, a na sredini gospodare Kazemiro, Kutinjo, Fernandinjo, Paulinjo. O napadu sa Nejmarom, Firminom, Gabijelom Žezusom i  Dahlasom Kostom, stvarno ne treba trošiti reči.

Sve svetske kladionice saglasne su u tome da su “karioke” glavni favoriti da osvoje “boginju”. Za njihov trijumf u Rusiji kladionica 10Bet nudi kvotu 5.00, a da će biti najbolji u grupi E, koeficijent je samo 1.28. Naravno da je Brazil veliki favorit u sve tri utakmice u grupi. Za prvi meč sa Švajcarskom 10Bet je odredio kvotu 1.37 na njihov trijumf, a protiv Kostarike 1.28. I za meč sa Srbijom, kvota je identična kao sa Švajcarcim, pobeda Brazila u 10Bet plaća se 1.37.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.